Sayfa 18/106 İlkİlk ... 816171819202868 ... SonSon
Arama sonucu : 847 madde; 137 - 144 arası.

Konu: Temettu Etkisizligi

1.  Alıntı Originally Posted by topraq Yazıyı Oku
    Maalesef piyasada yatırımcının ne denli bilinçsiz olduğunu gösteren elemanlardan bir tanesidir bu.Temettünün hariçten verilen bir para sanılması.Aslında teknik olarak işin içine vergi de girince zarardır. Aslolan şu ki temettü veren şirket kar etmiştir, kar eden hisse prim yapar, basit bi mantıkla yazıyorum tabi.Öte yandan piyasayla ilgilenemeyen kişiler için temettü veren şirketlerin tercih edilmesi de gayet mantıklıdır bence.
    Yatırım tavsiyesi değildir.
    bu cümlelerinini altına imzamı atarım aynen ölye mantık noktasındada aynı görüşteyim bak bunlarda bir sorun yok. Düz mantıkla evet temettü dağıtan hisse kar etmiştir. BU yüzden piyasaları bılmeyen yada analiz etmek istemeyen yada vakti olmayanın temettü veren hisse alması gayet tabi doğaldır. Sizinde söylediğiniz gibi bir kar vardır ve bu kar dolayısıyla hem hissemiz pirim yapar hemde temettü dağıtabilir. O halde bu basit bir mantık demekki kar eden şirketin yukarı gideceği gerçeğini göstermektedir. O halde temettü dağıtan bir hisseyi sırf pıyasayı analiz etmeyi şirketin karına bakmayı bilmediğiniz için almış olsanız bile Ertesi yıl temettü dağıtmayınca satıyorsunuz ? BUrada bir gariplik yok mu ? Hadi onuda geçtim. Temettü dağıtılması kar ettiğinin bir gerekçesi ya yüksek oranda dağıtılan temettü daha fazla kar eden şirket düşük oranda dağıtılan temettü ise daha az kar anlamına gelmektedir. bu düz mantığa göre Sİzce burada da mı bir garipklik yok ?

işte benim derdimde bu bilinçsiz yatırımcılara kızıyorum işte bu düz mantık temettü severler diyorki düz mantıkla temettü verince hisse kar eden hissedir ben bilanco milanco bilmem o yüzden alırım. Alırsında kardeşim gelecek yıl hissen temettü dağıtmayınca ne yapacaksın ? ozman ne karar vereceksin bilanco bilmezsin kar etmişmi etmemiş buna bakmayıda bilmezsin çünkü sen bilancoya kar'a bakmayı bilmiyor sadece temettüye bakmayı biliyorsun. Düşünsene gelecek yıl temettü dağıtmayacam dedi. Şimdi bu yatırımcı kendi kendine şunu diyecek eywah zararmi etti hissem ? Bunun cevabınıda bilmiyor zararmı etti kar mi etti bilmiyor ama temettü dağıtmadıysa zarar etmiştir. O halde zarar eden şirkette mantıken durmamalı çünkü temettü dağıtan hisseyi alma sebebi zaten şirket kar etmesiydi...

İşte bu mantık ve zihin yapısı yatırımcıya aptalca ve safça çıkarımlarıda bulundurarak Froto gibi güzel kar eden şirketi satıp cunku ona göre temettü dağıtmadıgı Anda zarar etmiştir. Gidip başka bir hisse alır. O düşük temettü dağıtır bir başka şirket daha yüksek temettü dağıtır ona geçer. vesaire ?

Böle bir yatırım tarzının yatırımcıya katacağı değer nedir ? Yatırımcı bu mantıkla nasıl bir getiri umacak ? BU adam hiçmi merak etmez yaw bu hisse bu yıl temettü dağıtmadı diye sattım cunku dagıtmadıysa zarar etmiştir ama hisse hala yukarı gitmiş nasıl oldu ? diye sormuyormu kendine ? Temettü dağıtıığı halde prim yapamayıp 0 getiri üreten şirketleri görüp sormuyormu kendine bunlar kar eden şirket cunku temettü dağıtıyor ama yatırımcısı 5 yıldır 0 TL para kazanmış burada bir mantık hatası var niye demiyor ?

Erhan burada bağırıp duruyor kar a bakın diye ne demek istiyor acaba demez mi ? Boyp hissesi örneği vermiş hisseyi inceledim harbiden hiç temettü dağpıtmamış yani düz mantıkla kar edememiş demekki. fakat bizim kar ettiği için temettü dağıttıgını bildiğimiz frota ile karşılaştırınca.

Froto 15 yılda 29 kat getiri üretirken.

hiç kar edemeyen şirket olarka baktıgımız BOYP hissesi tam 71 kat getiri üretmiş 15 yılda.

Burada bir mantıksızlık burada bir yanlış anlaşılma yok mu diye Hİçmi düşünmez bu yatırımcılar ? BU kadar bilinçsiz bu kadar sorgulamadan uzak bir yatırımcı tipinin borsada BİN Tlleri MİLYON TL lerini yönetmesi ne kadar sağlıklı ?

Alıntı Originally Posted by ctugrul Yazıyı Oku
    Erhan bey, bizde bunu diyoruz iste. Adamın tüm açıklaması yatırımcısını sirket temetü vermezse sunu yapar bunu yapar guclu olura ikna üzerine. Bu yaklasima sirket tarafindan itiraz eden yok.

Biz ayni kisinin hisse yatirimcisi olarak tam tersıni yaptigini bizlerinde hısse yatırımcısı olarak bunu neden goz onunde bulundurmamamiz gerektiğinin cevabını arıyoruz aciklamalarinizda

SM-G920F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
    bulacaksınız hocam

Extra gelir ifadesinden neyi kastettiğiniz yatırımı hangi kosulda yaptiğinizla ilgili bir sey. Onuda öyle tek bir kalibın icine sokup temettü extradır veya değildir diyemezsiniz.

Ornegin gecen sene 15 Temmuz sonrası 0,78 den Isyat almis ve henüz bir ay once 12,5 kurus almis adama bugun donupte temettu extra degil derseniz anlamsız gelir.

Buffet'a donup ya arkadas 1988'de hata yapmissın temettü extra bir sey degili nasıl acıklarsınız peki. Onüne matematik formüller filan mı koyacaksınız. Adam, arkadas formülün doğruda, ben sadece bu sene 1988'de koydugum paranın 3 katini tek seferde aldım dese ne diyeceksiniz. Adama ya senin aldığın temettuyü zaten hisse satarak bende yapabilırim tadında matematik formüllemi cevap vereceksiniz.

Bir realite var birde sanal gercekliğe dayanan bende yapabilirim yaklasımı.

Hadi Buffet tan vaygectim. Bunu 15 Temmuz sonrası Is Yat alan adamada anlatamazsınız zaten.

Ama 23 Martta 1,02'den Is Yat alan adamada temettü extradır'ı anlatamazsınız.

Konuyu kalıplara sikıstırmaya calısirsanız dogru olmaz kısacası.

Hocam konuştugum cumlerleri yanlış aksettiriyorsunuz.

Buffet temettü extra gelirdir diye bir imada bulunmadığı gibi yazdıgı mektubunda vergiden doğan zararına değindiği gibi temettü dağıtmayarak kendi yatırımcılarına aslında alacağı temettü miktarını daha iyi değerlendirerek kendi yatırımcılarının daha çok para kazandıklarını aktarmıştır. Üstelik bunu matematikle rakamlarla aktarmaktadır. Yazısındada matematiğe değinmiş ve bunu matematikle aktaryım gibi cumleler kullanarak aktarmıştır. Yine keza aynı şekilde buffette bende temettüye karşı bir karşıtlıgımız yoktur. Bunu benim tek bir yazımda bulamayacağınız gibi buffettede bulamazsınız. Ayrıca buffete açıklanması gereken birşey yokki adam ben hisseyi temettüye bakarak seçerim demiyor ki ? Adam bilancosunu analizi değerini hesaplıyor uygun görürse alıyor. Temettü dağıtıyormuş dağıtsın diyor O hakim hissedarın verdiği bir karar diyor.

Buradakiler ne diyor ben temettüye bakarım bitti gitti temettü olmazsa olmazımdır diyor buffet bunu demiyor ben kara bakarım bilancoya bakarım alırım temettü dağıtıyormuş varsın dağıtsın diyor bende aynen böyle diyorum ben kar'a bakar temettü dağıtsın/dağıtmasın kar iyi ise bilanco iyi ise alırım diyorum Doğru olanda budur zaten herkese bunu anlatıyorum. Farklı birşeyden bahsetmiyorum bende.

Temettü hissesi alanlar hata yapar diye bir söylemim YOK SADECE TEMETTÜYE BAKIP YATIRIM YAPANLAR HATA YAPAR DİYORUM BAKIN BUNU OKURKEN YANLIŞ ANLAMAYA COK MUSAIT OKUYORSUNUZ. Temettü hissi almak bir hatadır diye bir cumle böyle bir mantık yok SADECE TEMETTÜ YE BAKIPTA HİSSE SEÇMEK HATADIR NOKTA.

SONUÇ olARAK:

Buffet zaten yaptıgı yatırımın farkında neye göre yatırım yaptıgınıda çok çok iyi biliyor sadece temettüye bakıp hisse almadıgını da biliyor. Zaten bilmese kendi şirketide temettü dağıtırdı ? Yani adama zaten matematikle açıklanacak birşey yok adam zaten bu matematiği biliyor.

Boşu boşuna buffeti konuşuyoruz ya basitçe kendine şu soruyu sor

Buffetin tercih ettiği hisseleri temettüye bakarak tercih ediyorsa ve kendiisi milyar dolarlık bir borsacı olarak bu hisselerle para kazanmışsa. Kendi şirketinin hissesine aynı mantıkla yatırımcılar geleceğini bilir değil mi ? Peki kendisi neden bu mantıgı üstelik kendi gibi yatırımcıların geleceğini bile bile uygulamamaktadır.

BUrada örnek aldıgınız buffetin bu çelişkisini bile sorgulamaktadan aciz bir milletin (sözüm meclisten dışarı)ne gibi bir beklentiyle hayal kurdugunu gerçekten merak ediyorum.
    Senin almaya cesaret edemediğin riskleri alanlar, senin yaşamak istediğin hayatı yaşarlar..
    Sokrates twit @erhanacikgoz1

2. Erhan bey, yanlıs aksettirdiğm bir sey yok.

Ben Buffet temettü extra gelirdir demdim. Yazimı cola ya yaptığı yatırımdaki temettü potansiyeline gore stratejisini belirlemiş anlamında yazdım. Aynı adam farklı hisselerde farklı strateji benimsemiş olabilir.

Bu karar yatırımı hangi kosulda yaptığina gore değişir.

Sizin yaptığinız yanlıs konuyu tek kalıba sokmak.

Buffetin şırket sahibi olarak yaptığni neden sürekli ısitip ısıtıp sofraya koyuyorsunuz ki. Biz masanın o tarafında değiliz. Kaldıki aynı şeyi yapıp başarılı olamayan sirketlerde var. Bunuda bir kalıba sokamazsınız.
    Dediğiniz gibi bırakalım Buffeti.
    Daha basit örnekleme yapalım.

Ekstra demek var olana ek demek ilave demek.

Lütfen bana 15 Temmuz sonrası 0,78 den hisse alan adamın aldığı 0,125TL nin nasıl extra olmadığını anlatın.

3. Konuya yatırımcı acısından bakın lutfen. Temettu tu kaka bir sey degildir. Dogru yer ve zamanda yapildiysa extra gelir olablir. Yapilmadiysa zarar bile verir.

Konuyu insanlara aktarirken her yonuyle ele alip tum sonuclari vermek en dogrusu. Bir yerinden cekistirirseniz o yone gider.Buda dogru degil.

Daha fazla yazamiyacagim ucaga binmem gerekiyor.

4.  Alıntı Originally Posted by ctugrul Yazıyı Oku
    Erhan bey, yanlıs aksettirdiğm bir sey yok.

Ben Buffet temettü extra gelirdir demdim. Yazimı cola ya yaptığı yatırımdaki temettü potansiyeline gore stratejisini belirlemiş anlamında yazdım. Aynı adam farklı hisselerde farklı strateji benimsemiş olabilir.

Bu karar yatırımı hangi kosulda yaptığina gore değişir.

Sizin yaptığinız yanlıs konuyu tek kalıba sokmak.

Buffetin şırket sahibi olarak yaptığni neden sürekli ısitip ısıtıp sofraya koyuyorsunuz ki. Biz masanın o tarafında değiliz. Kaldıki aynı şeyi yapıp başarılı olamayan sirketlerde var. Bunuda bir kalıba sokamazsınız.
    Dediğiniz gibi bırakalım Buffeti.
    Daha basit örnekleme yapalım.

Ekstra demek var olana ek demek ilave demek.

Lütfen bana 15 Temmuz sonrası 0,78 den hisse alan adamın aldığı 0,125TL nin nasıl extra olmadığını anlatın.

hayirli yolducluklar....

Extra var olana ek ekleme demek.
    Temettü extramıdır değildir.

Kendinizde ifade etmişsiniz extra demek olana eklemek yani var olana üstüne eklemektir değilmi.

Hesaplamaya gerek duyuyormusunuz bilmiyorum 15 temettuz sonrası 0,78 den alan adamın temettü vermenden bir gün oncesı portfoy değerine bakarsanız zaten 0,125 TL nin portfoyunde var oldugunu göreceksiniz.

Temettü dağıtılınca portfoyde var olmuş olan 0,125 TL eksiltilir ve hesabınıza yatar.

Şimdi anlaşıldımı extra olmadıgı zaten temettü vermeden öncede porfoyunde o para yaratılmış oluşmuş.

ayrıca konuyu hangi tek kalıba sokuyorum anlamadım.

İkinci mesajınıza istinadende nerde yazıyor temettü kötüdür diye ???? böyle bir algıya nerden vardıgınızı merak ediyorum. Kim diyor temettüye tü kaka diye temettü veren vermekte olan bir hisseyi tercih ederken hiçbir kritere bakmaksınzın temettü veriyor öyleyse alırım diyenlerde benim sorunum.

Temettüye tüü kaka diyen adamın önce bana acıklaması lazım nasıl tü kaka dediğini anlatması lazım nerden boyle diyen adam varsa getirin yazsın.

ona temettünün tü kaka olmadğını anlatan yazılar yazayım nerden bu adam ?
    Senin almaya cesaret edemediğin riskleri alanlar, senin yaşamak istediğin hayatı yaşarlar..
    Sokrates twit @erhanacikgoz1

Duhul
    Feb 2017
    İkamet
    Eskişehir / Duhul 2007
    Gönderi
    5,213
    15 temmuz sonrası alınıp ISYAT tan daha fazla prim yapmış ancak temettü vermemiş bir hisse yok mudur?
    15 temmuzdan sonra parayı faize/dolara/altına yatıranda zaten bir miktar kazandı, Ev alıp kiraya vermiş bir kişide her ay kirasını alıyordur.
    ISYAT ı temettüden 1 gün önce almış olan kişinin EXTRA bir geliri olmuşmudur olmamışmıdır bunu açıklayın.

Teşekkürler.

6.  Alıntı Originally Posted by erhanacikgoz1 Yazıyı Oku
    hayirli yolducluklar....

Extra var olana ek ekleme demek.
    Temettü extramıdır değildir.

Kendinizde ifade etmişsiniz extra demek olana eklemek yani var olana üstüne eklemektir değilmi.

Hesaplamaya gerek duyuyormusunuz bilmiyorum 15 temettuz sonrası 0,78 den alan adamın temettü vermenden bir gün oncesı portfoy değerine bakarsanız zaten 0,125 TL nin portfoyunde var oldugunu göreceksiniz.

Temettü dağıtılınca portfoyde var olmuş olan 0,125 TL eksiltilir ve hesabınıza yatar.

Şimdi anlaşıldımı extra olmadıgı zaten temettü vermeden öncede porfoyunde o para yaratılmış oluşmuş.

ayrıca konuyu hangi tek kalıba sokuyorum anlamadım.

İkinci mesajınıza istinadende nerde yazıyor temettü kötüdür diye ???? böyle bir algıya nerden vardıgınızı merak ediyorum. Kim diyor temettüye tü kaka diye temettü veren vermekte olan bir hisseyi tercih ederken hiçbir kritere bakmaksınzın temettü veriyor öyleyse alırım diyenlerde benim sorunum.

Temettüye tüü kaka diyen adamın önce bana acıklaması lazım nasıl tü kaka dediğini anlatması lazım nerden boyle diyen adam varsa getirin yazsın.

ona temettünün tü kaka olmadğını anlatan yazılar yazayım nerden bu adam ?
    Bakin Erhan bey,
    Hep ayni söylemdesiniz.Biz temettü günü hisse fiyatının temettü kadar düşmesini konuşmuyoruz. Bunu bilmeyenle sizde boşuna konuşup nefesinizi tuketmeyin zaten. Adam kiytirik arabanin jantindan boyasina herseyine bakar alirken, ama hisse alacagi zaman sormaz arastirmaz. Bir baska akillinin akliyla gidip temettu gunu hisse alir sonraki gun bir bakar para ayni kazanc yok. Bunlarla ugrasmaya degmez.

Tekrar ornegimize donersek, adam 0,78 den almis. Uzerine 0,125 almis bugun hisse fiyati hala o 0.125 aldiktan sonra bile 0.84. Simdi bu adamin aldigi bu para nasil extra degil diyebiliriz. Adamin en basta 0,78 TL si vardi. Simdi 0.84 TL si var birde 0.125TL yi aldi afiyetle yedi. Yemedi ise 0.965 TL si var. Sizin taniminizla extra var olana ek demek. Burda ek yokmu? Adamin parazi 0.78'den 0.965 olmus. Ek/extra olmasi icin daha ne olmasi gerekiyor?

Erhan bey, ben sizin matematik aciklamalarinizin veya temettu ile ilgili diger aciklamalarinizin karsisinda degilim. Elbette hepsi dogru ama benim verdigim ornekte, dogru yer zaman ve fiyattan alan icin temettünün extra kazanc yaratabilecegini gayet net acikliyor.

Son düzenleme : ctugrul; 22-04-2017 saat: 20:53.

7.  Alıntı Originally Posted by Bear_Bull Yazıyı Oku
    15 temmuz sonrası alınıp ISYAT tan daha fazla prim yapmış ancak temettü vermemiş bir hisse yok mudur?
    15 temmuzdan sonra parayı faize/dolara/altına yatıranda zaten bir miktar kazandı, Ev alıp kiraya vermiş bir kişide her ay kirasını alıyordur.
    ISYAT ı temettüden 1 gün önce almış olan kişinin EXTRA bir geliri olmuşmudur olmamışmıdır bunu açıklayın.

Teşekkürler.
    Sayın Bear Bull,
    Is Yat'i ornek olsun diye verdim. Bahsettiğiniz sekilde baska senetlerde elbette vardir. Bakip bulursunuz kendiniz. Ama biz temettu vermeyipte prim yapan hisse varmidir konusunu konusmuyoruz. Ama madem sordunuz elbette vardir. Niye olmasin? Ben sadece temettu veren hisse yukselir demedim ki. Yazimin hic bir yerinde boyle bir sey yok.
    Burada tartistigimiz husus, temettunun extra gelir olup olamiyacagiydi. Olabilecegini gostermek icinde Is Yat'i ornek olarak kullandik sadece.

Parasını faize dolara koyanda kazandi elbet. Ben kazanmadimi dedim? Biz burada alternatif yatirim araclarinin getirilerinide kiyaslamiyoruz. Konu buda degil. Hangisinden cok kazanacaginiza inaniyorsaniz gidip ona yatirirsiniz. Cok kazanirsaniz bizde sizin adiniza seviniriz, tebrik ederiz. Ama maalesef konu buda degil.

Benim yazimın herhangi bir yerinde, temettuden bir gun once Is Yat'a yatiran ek gelir elde etti diye bir ifade yok. Tam aksi ifadeler var. Isterseniz once bir yazilarimi okuyun. Boyle bir ifade varmi onu gorun.

Son düzenleme : ctugrul; 22-04-2017 saat: 20:50.

8. Erhan ın borsa başkanı oluğunu, bundan sonra temettü yok, dediğini düşünün. Borsada yatırımcı artar mı düşer mi?

General Mobile 4G Dual cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.

Sayfa 18/106 İlkİlk ... 816171819202868 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •