bu cümlelerinini altına imzamı atarım aynen ölye mantık noktasındada aynı görüşteyim bak bunlarda bir sorun yok. Düz mantıkla evet temettü dağıtan hisse kar etmiştir. BU yüzden piyasaları bılmeyen yada analiz etmek istemeyen yada vakti olmayanın temettü veren hisse alması gayet tabi doğaldır. Sizinde söylediğiniz gibi bir kar vardır ve bu kar dolayısıyla hem hissemiz pirim yapar hemde temettü dağıtabilir. O halde bu basit bir mantık demekki kar eden şirketin yukarı gideceği gerçeğini göstermektedir. O halde temettü dağıtan bir hisseyi sırf pıyasayı analiz etmeyi şirketin karına bakmayı bilmediğiniz için almış olsanız bile Ertesi yıl temettü dağıtmayınca satıyorsunuz ? BUrada bir gariplik yok mu ? Hadi onuda geçtim. Temettü dağıtılması kar ettiğinin bir gerekçesi ya yüksek oranda dağıtılan temettü daha fazla kar eden şirket düşük oranda dağıtılan temettü ise daha az kar anlamına gelmektedir. bu düz mantığa göre Sİzce burada da mı bir garipklik yok ?
işte benim derdimde bu bilinçsiz yatırımcılara kızıyorum işte bu düz mantık temettü severler diyorki düz mantıkla temettü verince hisse kar eden hissedir ben bilanco milanco bilmem o yüzden alırım. Alırsında kardeşim gelecek yıl hissen temettü dağıtmayınca ne yapacaksın ? ozman ne karar vereceksin bilanco bilmezsin kar etmişmi etmemiş buna bakmayıda bilmezsin çünkü sen bilancoya kar'a bakmayı bilmiyor sadece temettüye bakmayı biliyorsun. Düşünsene gelecek yıl temettü dağıtmayacam dedi. Şimdi bu yatırımcı kendi kendine şunu diyecek eywah zararmi etti hissem ? Bunun cevabınıda bilmiyor zararmı etti kar mi etti bilmiyor ama temettü dağıtmadıysa zarar etmiştir. O halde zarar eden şirkette mantıken durmamalı çünkü temettü dağıtan hisseyi alma sebebi zaten şirket kar etmesiydi...
İşte bu mantık ve zihin yapısı yatırımcıya aptalca ve safça çıkarımlarıda bulundurarak Froto gibi güzel kar eden şirketi satıp cunku ona göre temettü dağıtmadıgı Anda zarar etmiştir. Gidip başka bir hisse alır. O düşük temettü dağıtır bir başka şirket daha yüksek temettü dağıtır ona geçer. vesaire ?
Böle bir yatırım tarzının yatırımcıya katacağı değer nedir ? Yatırımcı bu mantıkla nasıl bir getiri umacak ? BU adam hiçmi merak etmez yaw bu hisse bu yıl temettü dağıtmadı diye sattım cunku dagıtmadıysa zarar etmiştir ama hisse hala yukarı gitmiş nasıl oldu ? diye sormuyormu kendine ? Temettü dağıtıığı halde prim yapamayıp 0 getiri üreten şirketleri görüp sormuyormu kendine bunlar kar eden şirket cunku temettü dağıtıyor ama yatırımcısı 5 yıldır 0 TL para kazanmış burada bir mantık hatası var niye demiyor ?
Erhan burada bağırıp duruyor kar a bakın diye ne demek istiyor acaba demez mi ? Boyp hissesi örneği vermiş hisseyi inceledim harbiden hiç temettü dağpıtmamış yani düz mantıkla kar edememiş demekki. fakat bizim kar ettiği için temettü dağıttıgını bildiğimiz frota ile karşılaştırınca.
Froto 15 yılda 29 kat getiri üretirken.
hiç kar edemeyen şirket olarka baktıgımız BOYP hissesi tam 71 kat getiri üretmiş 15 yılda.
Burada bir mantıksızlık burada bir yanlış anlaşılma yok mu diye Hİçmi düşünmez bu yatırımcılar ? BU kadar bilinçsiz bu kadar sorgulamadan uzak bir yatırımcı tipinin borsada BİN Tlleri MİLYON TL lerini yönetmesi ne kadar sağlıklı ?
bulacaksınız hocam
Hocam konuştugum cumlerleri yanlış aksettiriyorsunuz.
Buffet temettü extra gelirdir diye bir imada bulunmadığı gibi yazdıgı mektubunda vergiden doğan zararına değindiği gibi temettü dağıtmayarak kendi yatırımcılarına aslında alacağı temettü miktarını daha iyi değerlendirerek kendi yatırımcılarının daha çok para kazandıklarını aktarmıştır. Üstelik bunu matematikle rakamlarla aktarmaktadır. Yazısındada matematiğe değinmiş ve bunu matematikle aktaryım gibi cumleler kullanarak aktarmıştır. Yine keza aynı şekilde buffette bende temettüye karşı bir karşıtlıgımız yoktur. Bunu benim tek bir yazımda bulamayacağınız gibi buffettede bulamazsınız. Ayrıca buffete açıklanması gereken birşey yokki adam ben hisseyi temettüye bakarak seçerim demiyor ki ? Adam bilancosunu analizi değerini hesaplıyor uygun görürse alıyor. Temettü dağıtıyormuş dağıtsın diyor O hakim hissedarın verdiği bir karar diyor.
Buradakiler ne diyor ben temettüye bakarım bitti gitti temettü olmazsa olmazımdır diyor buffet bunu demiyor ben kara bakarım bilancoya bakarım alırım temettü dağıtıyormuş varsın dağıtsın diyor bende aynen böyle diyorum ben kar'a bakar temettü dağıtsın/dağıtmasın kar iyi ise bilanco iyi ise alırım diyorum Doğru olanda budur zaten herkese bunu anlatıyorum. Farklı birşeyden bahsetmiyorum bende.
Temettü hissesi alanlar hata yapar diye bir söylemim YOK SADECE TEMETTÜYE BAKIP YATIRIM YAPANLAR HATA YAPAR DİYORUM BAKIN BUNU OKURKEN YANLIŞ ANLAMAYA COK MUSAIT OKUYORSUNUZ. Temettü hissi almak bir hatadır diye bir cumle böyle bir mantık yok SADECE TEMETTÜ YE BAKIPTA HİSSE SEÇMEK HATADIR NOKTA.
SONUÇ olARAK:
Buffet zaten yaptıgı yatırımın farkında neye göre yatırım yaptıgınıda çok çok iyi biliyor sadece temettüye bakıp hisse almadıgını da biliyor. Zaten bilmese kendi şirketide temettü dağıtırdı ? Yani adama zaten matematikle açıklanacak birşey yok adam zaten bu matematiği biliyor.
Boşu boşuna buffeti konuşuyoruz ya basitçe kendine şu soruyu sor
Buffetin tercih ettiği hisseleri temettüye bakarak tercih ediyorsa ve kendiisi milyar dolarlık bir borsacı olarak bu hisselerle para kazanmışsa. Kendi şirketinin hissesine aynı mantıkla yatırımcılar geleceğini bilir değil mi ? Peki kendisi neden bu mantıgı üstelik kendi gibi yatırımcıların geleceğini bile bile uygulamamaktadır.
BUrada örnek aldıgınız buffetin bu çelişkisini bile sorgulamaktadan aciz bir milletin (sözüm meclisten dışarı)ne gibi bir beklentiyle hayal kurdugunu gerçekten merak ediyorum.
Yer İmleri