Sayfa 187/501 İlkİlk ... 87137177185186187188189197237287 ... SonSon
Arama sonucu : 4002 madde; 1,489 - 1,496 arası.

Konu: AKENR - Akenerji Elektrik Üretim A.Ş.

1. Sn. Anyoranza, açıkçası ben de sizin bilançok tahminlerinizi merak ediyorum...:rules:

Alıntı Originally Posted by anyoranza Yazıyı Oku
    2022 12 aylık bilançolar için Döviz kuru belli oldu...
    Dolar = 18,6966
    https://www.tcmb.gov.tr/wps/wcm/conn...ite+area/bugun
     Alıntı Originally Posted by Siesta Yazıyı Oku
    12 aylık bilanço ve sonrası için bir tahmin var mı?
    Dil aslandır, yatar eşikte...

https://twitter.com/trpetrolleri/sta...7Ctwgr%5Etweet

al tpao genel muduru canli yayinda yalanliyor

utanma sıkılma yok

https://mobile.twitter.com/AliArifAk...96894184022017

twiti silerse diye ekran goruntusunu de aldım

Bu vatandaş kimmiş bir bakalım:
    Kendi yazdığı:
    ODTU Makina Muh Lisans/City University London Sistem Muh Y.Lisans/Türk Demokrasi Vakfı Mütevelli Heyet Üyesi & Enerji Politikaları Arastirma Dir/DP GİK Üyesi

Epey de diploması varmış.

Hesap kitap bilmeyen bir adam değil belli ki.

Bu hesapta belli ki bir kasıt var, ve buna dayanarak Gazete Duvar ve Fatih altaylı kalkıp bu hesaba sazan gibi atlamışlar. Ismarlama bir yazı olsa gerek.

Hesabın detayına bakalım:

2)Günlük 10 milyon m3 kapasitesi olan bir tesis ve 16inch bir derin deniz boru hattından yılda ne kadar üretebilirsiniz? 3,5 milyar m3?(bakım onarım ve diğer teknik sorunların az çıkacağı varsayımı ile) İlk yıl 6,5 milyon m3/günden yıllık 2 milyar m3.İlk 5+1 yıl toplam 18,5 ml m3

3.  Alıntı Originally Posted by anyoranza Yazıyı Oku
    2022 12 aylık bilançolar için Döviz kuru belli oldu...

Dolar = 18,6966

https://www.tcmb.gov.tr/wps/wcm/conn...ite+area/bugun
    Merakla bilanço beklentilerini bekliyoruz sn anyoranza.

Alıntı Originally Posted by Siesta Yazıyı Oku
    Hesabı kuvvetli bu sistem mühendisi + makina mühendisi arkadaş ne yapmış?

Tesisin kapasitesi günlük 10 milyon m3 olsa, yılda da 350 gün çalışsa 15 gün bakım süresi olsa... diyerek
    10milyon x 350gün = 3.5milyar m3 yıllık üretim kapasitesini buluvermiş.

Bizim mahalledeki piliç çevirmeciye bu tesisin yıllık kapasitesini hesapla desek aynı şekilde hesaplardı. Kelle paça satan lokantacı abimiz de hesaplardı.

Belki 15 gün bakım onarım periyodunu düşmezlerdi. O kadarı da olsun artık.
    Şimdi proje bilgilerine bakalım

Bu çakma uzman da bunları kendisi de biliyor. Ama Fatih altayli'ya inanan güvenen adam yerine koyan bir kesim bilmiyor olabilir

Sakarya Gaz Sahası'nda üretim için öncelikle 10 kuyu açılacak.

Karadeniz'deki her 6 kuyu denizin altında bir dağıtım haznesine bağlanacak ve tek hat olarak kıyıya çıkacak.

Bu kapsamda Faz-1'deki 10 Türkali kuyusunun 6'sı bir dağıtım haznesinde, diğer 4'ü ise ikinci bir dağıtım haznesinde toplanacak. Faz-2 kapsamında kuyular açılmaya devam edildikçe her dağıtım haznesinde 6 kuyu bağlı hale gelecek.

Dağıtım hazneleri eylül ayından itibaren denizin altına yerleştirilmeye başlanacak.

Doğal gazın karaya çıkış noktasında ise ilk etapta kasım ayında tamamlanması planlanan Batı Karadeniz Gazı Ölçüm İstasyonu, ikinci etapta Batı Karadeniz Doğal Gaz Boru Hattı Faz-1 kısmı inşa edilecek.

Karaya çıkarılan doğal gaz, bir gaz ölçüm istasyonu ve 211 kilometrelik boru hattıyla ulusal iletim şebekesine aktarılacak.

Yapılan çalışmalarla Sakarya Gaz Sahası'ndan ilk etapta günlük 10 milyon metreküp, ikinci etapta günlük 40 milyon metreküp doğal gaza ulaşılacak.
    yani tesisin 1.faz kapasitesi dogal olarak dusuk. neden?
    10 tane kuyu açılıyor, hem hepsini aynı anda tesise bağlaman mumkun degil.
    kuyuyu açtiğın anda gaz fışkırmıyor, zamanla miktar artıyor (grafigi twitter linkte var)
    bu sebeple 2.faz ekipmani 3-4 sene sonra da getirsen olur. acele etmeye gerek yok.

kuyular bağlandıkça gelen gaz miktarını gözlemler, ona göre 2.fazın kapasitesini revize edersin.

kapasite aşağı da inebilir ,yukarı da çıkabilir.

2 km derinlikten giden 16inç 220km boru hattı ne kadar yük taşır? onu hesaplayabilmeme imkan yok. ama eminim ki hesaplayanlar bu çakma uzmandan daha akıllı, hesap kitap bilen muhendislerdir

oldu ya gaz rezervi de debisi de beklediğinin 2 katı çıktı... yanına bir boru daha döşersin dert değil.

bu proje biraz hızlı gittiği için belki şöyle bir durum meydana gelmiş olabilir

muhtemelen rezerv 540milyar denilerek ona gore hesap yapıldı ve inşaata başlandı. sonradan 650ye revize edilince bu boru kaldırır mı kaldırmaz mı diye şüphe oluştu.

ne olursa olsun, o boru yetse de yetmese de, ikinci boru hatti yapilsa da yapilmasa da o gaz buraya gelecek ve miktarinin artmasi , boru çapından cok daha önemli.

tesis kapasitesine gelince
    2.faz
    günlük 40milyonm3 x 350gün=14milyar m3
    33 yıl ömrü olsa (2024-2057)
    14x33= 462 milyar m3

yani 540 da etmiyor, revize 650 de etmiyor.

Bu işin bir faz 3'ü gelebilir ya da müjdelerde bir sikinti var

EPDK, bu noktada bir tavan fiyat belirliyor. Tavan fiyat şu anda 4800/mw saat. Bu fiyat kurul kararıyla 4200’e düşürülecek. Tavan fiyatının düşmesi şu anlama geliyor. Dağıtım şirketleri ya da serbest tüketiciler, bu fiyat üzerinden üreticilerle pazarlığa oturabilecekler. Dağıtım şirketlerince bu fiyatın yüzde 10-15 ya da yüzde 20 altında bir indirim alınması, doğrudan tüketiciye indirim olarak yansıyacak. Bugüne kadarki uygulama da böyle. Dağıtım şirketleri, tavan fiyat üzerinden pazarlıklarını ve indirimlerini yapıyorlar.Hükümet, şu anda sanayiye ve elektrik üreticilerine doğalgazın bir metreküpünü 20 lira 50 kuruştan satıyor. Burada yüzde 10-15 arası bir indirim planlanıyor. Yani en kötü ihtimalle bir metreküp doğalgaz sanayiye 18 liradan verilecek.*
    ptf 4800 olsa da 4800 alabilen zaten yok
    en yuksek fiyat dogalgazda, o da 4500

gaza %10 indirim gelirse tavan auf formülü ne olur bakmak lazim

şimdiye kadar tavan , auf'nin üzerinde oldugu icin dogalgazcilar da komurculer de destekten faydalanamiyordu.

simdi belki destek alinabilir kivama gelir.

bakip gorecegiz

8. Öenmli olan gazın bulunmuş olması. Gerisi öğrenme evresi. Akdeniz'de bundan daha büyük rezervler keşfedilebilir. Oralarda buradaki tecrübe ile daha doğru bir yol izleyebilirler. Arayan bulur...

Tabii bazılarına göre bu ülke için hiçbir hizmette bulunmamış ve ülkeyi batırmış bu iktidar giderse gelenlerin ne yapacağı önemli. Araştırma gemilerini satıp, silah sanayine ket vurup, Togg fabrikasını kapayıp, ülkedeki altın madenlerini doğaya zarar verdikleri için lanetleyip, Cudi Dağı'nda petrol bulunan alanlarda güvenlik sağlamak için gereksiz harcanan paraları durdurarak israfın önünü kesmek isteyebilirler...

Oralardan tasarruf edilen para ile İstanbul'daki çifçilere daha çok yardım yapılabilir. Yani ben daha önce yardıma ihtiyaç duyan İstanbullu çiftçi olduğunu bile bilmiyordum ama gönül aç kalmalarına razı olmuyor öğrendikten sonra. İstanbul sınırları içinde 10-20-100 dönüm içinde tüm zorluklara gögüs gererek buğday üreten bu insanlar için ne yardım yapılsa azdır. Gazı, petrolü, Togg'u, Sihaları, altınları boşverelim, bu fakir arsa sahiplerinin dramlarına odaklanalım...

İstanbul'un taşı toprağı altın diyerek büyüttüler bizi. O da yalanmış, öğrenmiş olduk...
    Dil aslandır, yatar eşikte...

Sayfa 187/501 İlkİlk ... 87137177185186187188189197237287 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •