1947 yılı bana bayağı uzak kalıyor ama tabii tarih dersi aldım. İngiltere Hindistan'da 200 yıla yakın hakimiyet kurdu ve sonunda buradan 4 ülke bağımsızlığını kazandı, Hindistan Pakistan Bangladeş ve Sri Lanka. 1730 lu yıllarda özel teşebbüs olarak başlayan Hindistan harekatı ilk etapta sadece 15 bin İngiliz ile start aldı ve ticari haklar peşinde koşan özel bir şirket bünyesinde yönetilerek kademe kademe ülke genelinde hakimiyet sağlandı. 1700 lü yılların sonuna doğru İngiliz ordusu da devreye girdi. Avrupanın kaderini çizen, 1815 yılında yapılan Waterloo savaşının başkomutanı Wellington Dükü Hindistanda isim yaptı, orada Albay rütbesindeydi. O zaman bir sürü yerel prensliklere (rajalar) bölünmüş olan Hindistanın fethi zor olmadı, onlar da kendi menfaatleri peşinde koştukları için İngilizlere destek oldular, rakip rajaları ortadan kaldırmak için ittifak yaptılar. 200 yıla yaklaşan hakimiyet sonunda artık bağımsızlık zamanı gelmişti. Dünyanın nüfusu en yoğun bölgesidir burası, kendi kendilerini özgür iradeleriyle yönetme zamanı artık gelmişti. Sri Lanka tamam da Pakistanın ayrı bir ülke olması iyi olmadı. Müslümanların nüfustaki oranı %15 gibiydi ve bu nüfus tek bir ülkenin çatısı altında yaşayabilirdi. Pakistan batı ve doğu olarak 2 ayrı bölgeden oluşuyordu, doğu Pakistan daha sonra ayrılıp bağımsızlığını ilan edip Bangladeş adını aldı.
20 Mart 2025'te 27.80 maliyetle YKBNK aldım (tek kağıt, ful borsadayım). 30.4.2025 vadeli hedge pozisyonum %10 zarar ile kapandı.
149.10 seviyesinde dip (en azından geçici) oluştu gibi gözüküyor ve hisse şimdilik benim öngörüme uygun şekilde hareket ediyor. Retracement mevzusu gündeme gelecek şimdi. Ayı piyasasında oluşan kallavi düşüşlerden sonra çok sert tepki hareketleri görülür ve bu tepkilerde, ortaya çıkan kaybın bir miktarı (%40 ı ila %60 ı, kabaca yarısı denebilir) geri alınır, işte buna retracement diyoruz. Son 9 aydır devam eden ve 271 de başlayan şiddetli satış sürecinde KCHOL 3 ayakta %45 değer kaybederek soluğu dün itibariyle 149.10 dibinde aldı. 271 den 149 a %45 düşmüş oldu böylece. Ama bu düşüş 3 evrede oluştu, tek 1 hamlede değil. Önce 271 den 208 e düşüp 63 tl değer kaybetti, bunun akabinde %50 lik retracement kapsamında bu kaybın %50 sini geri alıp 240 a kadar tepki verdi, sonra düşüşün 2. ayağı devreye girip hisseyi 240 dan 160 tl ye kadar düşürdü, burada ortaya çıkan tepki rallisi 208 tl ye kadar sürdü ve 2. ayaktaki 80 tl lik kaybın %60 ını geri aldı. Şimdi ise düşüşün 3. ayağındayız ve bu düşüş de 208 den 149 a kadar sürdü (en azından şimdilik öyle gözüküyor). 60 tl ye yakın bir kayıp söz konusu 3. ayakta. Tahminlerim doğrultusunda eğer 149 dan retracement başlamışsa, 3. ayaktaki 60 tl lik kaybın kabaca %50 sini geri alacak demektir ki hedef o zaman 180 tl olur.
20 Mart 2025'te 27.80 maliyetle YKBNK aldım (tek kağıt, ful borsadayım). 30.4.2025 vadeli hedge pozisyonum %10 zarar ile kapandı.
Unutmayalım, ayı piyasasındayız ve bu tür piyasaların en büyük özelliği çok şiddetli tepkilerin aniden ortaya çıkıp sonra tekrar aniden ayı moduna dönmesi ve düşüşlerin tekrar devam etmesidir. Pek çok borsacı bu süreçte yanılır ve büyük para kaybeder çünkü trendin değiştiğini sanıp kredili uzun pozisyon açar, sonra da büyük zarar yazarlar. Bu şiddetli tepki hareketlerinde yukarıda değindiğim retracement'lar devreye giriyor ve ortaya çıkan kaybın %40 i ila %60 ı gibi ciddi bir yüzdesi geri alınıyor. Treyderlerin bu retracement'ları kaçırma lüksü yoktur çünkü süper marj yaratıyorlar. Akılda tutulması gereken mevzu, bu retracement'ların geçici olduğu ve yüksek ihtimalle tekrar ayı trendine geri dönülüp düşüş trendinin devam edeceğidir. Tabii devam da etmeyebilir, bunun garantisi yok. Ama böyle olursa yani ayı trendine geri dönülmezse zaten trend değişmiş demektir yani entropi düşmüş, momentum pozitife geçmiş ve artık boğa piyasası devreye girmiş demektir. Bu olasılığa treyderler çok dikkat etmeli. Retracement sonunda tekrar mevcut düşüş trendine mi dönülecek yoksa momentum pozitife evrilip ayı piyasası boğa piyasasına mı dönüşecek, işte bu sorunun yanıtını arayıp bulacaksınız. Size bu yanıtı da piyasadaki aksiyon verecektir.
Bu sorunun yanıtını ararken delta'ya bakmakta yarar var. Alfa beta gama vega delta, bu grek harfler (grekler deniyor) önemli tanımlardır. Delta dar bir tanımla "fark" demektir, peki neyin farkı? Subjektif bir mevzuyu tanımlıyor bizim aradığımız soruda. Realite ile piyasa arasındaki algı farkını "delta" olarak niteliyorum ben. Peki bunu nasıl yapıyoruz? Herkesin kendine göre bir tekniği var, bu işin belirli bir kuralı yok, aynen entropide olduğu gibi. Tecrübe, bilgi ve risk iştahi burada çok önemli bir rol oynar.
100 endeks 9700-10100 arasında %4 lük bir yatay kanal içinde sıkıştı kaldı son 3 aydır. Bakalım kanal hareketi daha kaç ay böyle devam edecek. Kırıldığında da hangi yöne kırılacak.
Yukarı yönde kırılma olması için 10300 ü yüksek hacimle, asgari 4 milyon lotluk günlük hacimle, geçip bu seviyenin üzerinde 2 kere günlük kapanış olması gerekiyor.
Ciddi bir kriz yaşanmadığı sürece kanalın aşağı yönde kırılması durumunda aşağı yönde marj sınırlı gözüküyor, 9700 den aşağı sarkarsak en fazla 9000 e kadar %7 lik bir marj yaparız o kadar ama ciddi bir kriz söz konusu olursa veya beklenmedik oldukça olumsuz bir gelişme ortaya çıkarsa işler değişir.
Yer İmleri