18 yasina kadar benim hesapta birikti hisseler, 18 yasinda her ikisine de ayri hesap acip hisselerini teslim ettim.
Syg,
18 yasina kadar benim hesapta birikti hisseler, 18 yasinda her ikisine de ayri hesap acip hisselerini teslim ettim.
Syg,
Sabir ve zaman: iste benim bahadir askerlerim.. TOLSTOY
30 sene vaktimiz yok dudu hocam geç kaldık bu iş için. keşke bu konuyu 2008 de evlendiğimde görseydim. bugün her şey çok farklı olurdu. ama emeklilik için geç kalmadık inşallah.
biz yiyemesek de çocuğumuz yer artık yapacak bir şey yok
ekmek gelecekte aslanın midesinde değil bağırsağında olacak. en azından ellerinde bir gelirleri olur bize babadan sadece borç kaldıişler planladığımız gibi giderse ben de sizin gibi yapmayı düşünüyorum. tabi çocukları bilinçli yetiştirmek lazım.
geçen haber çıkmıştı ''adana da biri kendisine miras kalan 10 milyonu üç ayda bitirip hırsızlık yaparken yakalandı '' diye![]()
edep-sağlık-sorumluluk çok önemli bunları aşılayabilirsek gerisi bir şekilde gelir inşallah.
Ben bu işe başlarken mantığım BES gibiydi. Her ay gelirimden arttıracağım parayla beğendiğim, sağlam, düzgün, belli bir çizgisi olan, gelecek vaad eden 1 ya da 2 şirketin hissesini çok uzun yıllar toplamayı planlıyordum. Borsa dışı yaptığım birikim/yatırımlarımdan kenarda toplu param olduğu için ilk seçtiğim hisseden toplu miktarda alım yapmıştım. Tabii çok acemiydim... gerçi şimdi de usta değilim ya neyseHisse fiyatı ve endeks tarihi zirvelerine çok yakınken aldım, hal böyle olunca ilk 2-3 ay güzel kar etsem de devamında sağlam bir düzeltmeyle yaklaşık %40 sermayeden zarara girdim. Kapadım ekranı haftada bir, ayda 1 baktım. Hiç stres yapmadım çünkü şirket sağlamdı. 1,5 yıl zararda bekledikten sonra %15 gibi bir karla çıktım. O hissede ilk maliyetim şu anki (krizde yeniden düşmüş haliyle) fiyatının yanında bile komik kalıyor.
Yanlız işin kötü tarafı hissede beklerken düşünce yapım değişmeye başladı. Zararda beklemenin etkisi değildi bu.. Çıkacağını biliyordum. İlk stratejimi korursam uzun vadede, emeklilikte çok iyi bir birikim yapacağıma, çocuğumun geleceğini kurtaracağıma emindim. Ona yüklü bir miktarda servet bırakacak imkanım olacaktı ama.... aması, hayat çok zor... ben ve eşim çalışıyoruz. Çok detaya girmek istemiyorum ama iş stresi... açıkçası, entrika, üçkağıt, yalakalık, siyaset, baskı.... iş ortamı cehennem gibi geliyor, kabir azabı gibi, her gün ayrı bir zorluk/sorun... Toplam maaş da iyi sayılır Allah'a şükür Türkiye şartlarında ama ilk stratejiyle emekliliğe kadar daha 20 sene bu şartlarda, güvensiz... hergün "acaba başıma bugün bişey gelecek mi" düşüncesiyle yaşamak zor geldi. Bu beni daha spekülatif, kısa zamanda sert hareket edebilecek hisselere yöneltti. En azından stratejimi uygulamadan önce sermayemi kısa zamanda çok daha fazla arttırarak ve belki de böylece 20 sene bu sıkıntıyı çekmeden kendi yatırım/emeklilik sistemimi kurarak ortamdan uzaklaşırım dedim. Yani aslında gözümde kısa zamanda köşeyi dönüp çok zengin, jet sosyete, playboy olma hayali yoktu. Amacım huzur, özgürlük... Özgürlükle ilgili bir söz duymuştum: Özgürlük; "istediğin şeyi yapmak değil, istemediğin bir şeyi yapmak zorunda kalmamaktır" diye. Sonuç: o ikinci aldığım hissede zararda hala bekliyorum.
Pişmanım demiyorum şimdilik, hala ümit var ama ilk hissem dursaydı ve biraz daha profesyonel yaklaşıp ana trendleri, hisse ve endeksin zirve/dip dönüşlerini takip edebilseydim zaten amacıma çok yaklaşacaktım. Hem de ilk günkü yatırım güvenini ve huzurunu da kaybetmeyecektim. Şimdi 4 yeni hisse seçerek sıfırdan yeni bir portföy oluşturmaya başladım.
Asıl toplu beklediğimde kafi bir noktaya gelirsem onu da diğerlerine dağıtıp 1-2 hisse ilave daha yapmayı planlıyorum. Keşke hayat biraz daha adil olsaydı da ilk stratejimden hiç şaşmadan devam edebilme sabrı gösterseydim.
Niye yazdım bunları bilmiyorum.Kısa bir boş vakit buldum, içimi dökmek istedim. Ayrıca "kamu spotu" gibi br amacım yok ama alın size canlı hayat hikayesi..
![]()
Kafalarınızı şişirdiğim için özür dilerim, sayfaya da kirlilik oldu, affınıza sığınırım. Saygılar.
Yok yok ben öğrenciyim yalnızca..
https://www.isyatirim.com.tr/tr-tr/a...r/default.aspx
Şu sayfada, geçmiş veriler mevcut. Eregl gibi Tüpraş gibi büyük şirketler için de 2019'da tahmin ettikleri kara göre oranları da mevcut.
Kısa bir araştırma yalnızca, büyük ve detaylı bir analiz değil.![]()
SYN Cautionary
Buna benzer bir fırsatta tavuk kanat ürününde var.
https://www.carrefoursa.com/tr/banvi...-kg-p-30098651
bu ürünün fiyatı sezonda 18-25 tl arası gider gelir. Saklama yeri olanlar için iyi bir fırsat.
Benim takip ettiğim potansiyel hisseler aşağıdaki gibidir.Kesinlikle tavsiye değildir. Sn. Mirielin belirttiği gibi kendi kriterlerinizi oluşturarak seçmek en iyisi.
ASELSAN
EREGLI DEMIR CELIK
PETKIM
SODA SANAYII
TOFAS OTO. FAB.
TUPRAS
EGE ENDUSTRI
FORD OTOSAN
KORDSA TEKNIK TEKSTIL
OTOKAR
TURK TRAKTOR
CEMTAS