-
Ingiliz tarihci Edward Gibbon’in dogum yildonumu (8 Mayis 1737)

“Konusmak, ogrenmeye yol acar; ama dehanin okulu yalnizliktir.”

“Okuma zevkini, Hindistan'in hazinelerine degismem.”

“Ruzgarlar ve dalgalar, daima en yetenekli denizciden tarafindadir.”
-
Hayatin cagdas sahnelerini resimleyen Venedikli ressam Pietro Longhi’nin olum yildonumu (8 Mayis 1785)
Il cavadenti (The cavadents, 1750)
-
Danimarkali masal yazari Hans Christian Andersen'in Masalarının ilk bolumu 8 Mayis 1835'te Daimarka, Kopenhag'da C. A. Reitzel tarafindan yayinlandi.
-
Ingiliz roman yazari ve sair John Meade Falkner'in dogum yildonumu (8 Mayis 1858)
"Ben Temple'in gunluklerini coktan yok etmistim ama onlarin o kotu etkisini de zihnimden o kadar kolay silebilmeyi dilerdim. Essiz bir kemani yaktigim icin belki sanati her seyin ustunde tutanlar beni suclayacaktir. Bu siteme katlanmaya raziyim. Gereksiz yere batil inancli olmamama ve Sir John Maltravers'in zihnini teslim ettigi panteizme sempati duymamama ragmen o kemandan o kadar tiksindim ki ne Worth'de kalmasina ne da baskalarinin eline gecmesine razi olabilirdim. Bayan Sophia bu konuda tamamen benimle ayni fikirdeydi. Bu, aptallar ve ovungenler disinda hic kimsenin 'hayaletli' odalarda uyumayi ya da igrenç bir sucun anisiyla kirlenmis bir evde yasamayi istememesine yol acan o duyguya benziyordu." Kayip Stradivarius

"The diaries of Temple I had already destroyed, and wish that I could as easily blot out their foul and debasing memories from my mind. I shall probably be blamed by those who would exalt art at the expense of everything else, for burning a unique violin. This reproach I am content to bear. Though I am not unreasonably superstitious, and have no sympathy for that potential pantheism to which Sir John Maltravers surrendered his intellect, yet I felt so great an aversion to this violin that I would neither suffer it to remain at Worth, nor pass into other hands. Miss Sophia was entirely at one with me on this point. It was the same feeling which restrains any except fools or braggarts from wishing to sleep in 'haunted' rooms, or to live in houses polluted with the memory of a revolting crime."
-
Fransiz romanci ve Edebiyat elestirmenleri tarafindan modern romanin kurucusu kabul edilen Gustave Flaubert'in olum yildonumu (8 Mayis 1880)
"Ona gore, ask yildirimlarla, simseklerle birdenbire gelirdi; insanin uzerine goklerden bosanan, yasayisini altust eden, butun guclerini elinden birer yaprak gibi yolan, gonlunu oldugu gibi ucurumlara surukleyen bir kasirga.Bilmiyordu ki oluklar tıkanmissa evlerin taracasina yagmurdan goller oluşur." Madame Bovary,

"Love, she believed, must come suddenly, with great thunderclaps and bolts of lightening - a hurricane from heaven that drops down on your life, overturns it, tears away your will like a leaf, and carries your whole heart with it off into the abyss."

“L'amore, pensava, doveva manifestarsi di colpo, esplosione di lampi e fulmini, uragano dei cieli che si abbatte sulla vita, la sconvolge, strappa via ogni resistenza come uno sciame di foglie e risucchia nell'abisso l'intiero cuore.”
-
Don Camillo serileri de dahil bircok filmde rol alan Fransiz sarkici, komedyen ve sinema oyuncusu Fernandel’in (Joseph Désiré Contandin) dogum yildonumu (8 Mayis 1903)

-
Fransiz Empresyonist ressam Eugène Henri Paul Gauguin'in olum yildonumu (8 Mayis 1903)
Studio di Nudo (Study of a Nude, 1880)

"Ben domuz olmak isterdim: Tek basina insan gulunc olabilir. Bir zamanlar vahsi hayvanlar, heybetli olanlar kukrerlermis; simdi iclerini dolduruyorlar. Dun on dokuzuncu yuzyila aittim, bugun yirminciye aitim ve eminim yirmi birinci yuzyili goremeyecegiz. Hayat boyle olunca, insan intikami dusunuyor ve kendisini hayallerle avutmak zorunda kaliyor. Hayatİ kotuleyenlerden degilim." Noa Noa Kitabi

"I should like to be a pig: man alone can be ridiculous. Once upon a time the wild animals, the big ones, used to roar; today they are stuffed. Yesterday I belonged to the nineteenth century; today I belong to the twentieth and I assure you that you and I are not going to see the twenty-first. Life being what it is, one dreams of revenge - and has to content oneself with dreaming.Yet I am not one of those who speak ill of life."
-
Yeni Gercekcilik akiminin (Neorealismo) en onemli yonetmenlerinden ve senaryo yazarlarindan Italyan Roberto Rossellini'nin dogum yildonumu (8 Mayis 1906)
Gönderi Kuralları
- Yeni konu açamazsınız
- Konulara cevap yazamazsınız
- Yazılara ek gönderemezsiniz
- Yazılarınızı değiştiremezsiniz
-
Forum Rules
Yer İmleri