-
Amerikali rock sarkicisi, soz yazari, besteci, muzisyen, plak yapimcisi ve aktris Joan Jett, kendi ismini tasiyan ilk cikis albumunu 17 Mayis 1980'de Ariola ve Blackheart etiketleriyle piyasaya surdu.
-
Ingiliz heavy metal grubu Judas Priest, 11.studyo albumu Ram It Down'i 17 Mayis 1988'de CBS Records International etiketiyle piyasaya surdu.
-
Galatasaray, 17 Mayis 2000'de UEFA Kupasini kazanarak Avrupa'da kupa kazanan ilk Turk futbol takimi unvanini aldi. / Finale di Coppa UEFA, 17 maggio 2000, Copenhagen: Il Galatasaray ha resistito ed è diventato la prima squadra turca a vincere una coppa europea. / Galatasaray won the UEFA Cup

-
Uruguayli gazeteci, yazar ve sair Mario Benedetti'nin olum yildonumu (17 Mayis 2009)

Benim taktigim sana bakmak
nasil oldugunu ogrenmek
nasilsan oyle sevmek seni
benim taktigim seninle konusmak
seni dinlemek aramizda kelimelerden
yikilmaz bir kopru kurmak
stratejim nasil ve ne sebeple
hic bimiyorum ama
sonunda beni yaninda
isteyecegin o gunu beklemek.
Ellerin benim oksanislarim
benim gundelik akortlarim
seni seviyorum cunku ellerin
ellerin adalet icin calisiyor
seni seviyorum cunku sen benim
askimsin, suc ortagim ve her seyim
seninle sokakta omuz omuza veririz
ve ikimizden de cok oldugumuzu biliriz
seni burada seviyorum cennetimde
yani kendi memleketimde
insanlar mutlu yasar her yerinde
buna izin verilmese bile
seni seviyorum cunku sen benim
askimsin, suc ortagim ve her seyim
seninle sokakta omuz omuza veririz
ve ikimizden de cok oldugumuzu biliriz.

Le tue mani sono la mia carezza,
i miei accordi quotidiani
ti amo perché le tue mani
si adoperano per la giustizia
se ti amo è perché sei
il mio amore la mia complice e tutto
e per la strada fianco a fianco
siamo molto più di due
ti voglio nel mio paradiso
ossia quel paese
in cui la gente vive felice
anche senza permesso
se ti amo è perché sei
il mio amore la mia complice e tutto
e per la strada fianco a fianco
siamo molto più di due.
-
18 Mayis Uluslararasi Muze Gunu

-
Iranli sair, filozof, matematikci ve astronom (Giyaseddin Eb'ul Feth Omer Ibni Ibrahim el-Hayyam) Omer Hayyam'in dogum yildonumu (18 Mayis 1048)
Genclik bir kitapti, okuduk bitti;
Canim bahar gecti coktan, kis simdi.
Hani sevincin, o civil civil kus?
Nasil, ne zaman geldi, nasil gitti?

Ahimè! di gioventù s'è chiuso il libro,
E cessò quest'allegra primavera.
Il gaio augel che ha nome giovinezza,
Ahi, non so donde venne e dov'è ito!
Senin yasani cignemeyen var mi ki soyle
Gunahsiz bir omrun tadi ne ki soyle
Kotuluk yapan beni kotulukkle cezalandirirsan sen
Sen ile ben arasinda ne fark kalir soyle?

Dimmi, qual è l’uomo che quaggiù non ha mai commesso un peccato?
E quello che non ne avesse mai commessi, come avrebbe vissuto? Dimmelo!
Se quando io commetto del male tu mi punisci con altro male,
quale sarebbe la differenza tra me e te? Dimmelo!
Sen icmiyorsan, icenleri kinama bari;
Birak aldatmacayi, iki yuzlulukleri;
Sarap icmem diye ovunuyorsun, ama;
Yedigin haltlar yaninda sarap nedir ki?

Se non bevi vino, non rimproverare chi si ubriaca.
E non cominciare a intrecciare astuzie e inganni.
Non essere poi così fiero di non bere il vino, ché di certo
cento bocconi ingoi di cui il vino è umile servo.
Derler: Asik ve sarhos cehennemlik olacak!
Bu soz ki gonullere sanma korku salacak.
Giderse cehenneme tum asik ve sarhoslar;
Kucuk yapin cenneti, yarin bombos kalacak!

Mi dice la gente: “Gli ubriachi andranno all’inferno!
Ma son parole queste prive di senso pel cuore:
se dunque andranno all’inferno i bevitori e gli amanti,
vedrai il Paradiso domani nudo come palmo di mano!
-
Italyan Ronesans donemi Manyerist ressam Domenico di Pace Beccafumi'nin olum yildonumu (18 Mayis 1551)
Riconciliazione di Emilio Lepido e Fulvio Flacco, 1529

Spurio Cassio Vecellino (The beheading of Spurius Cassius Viscellinus, 1532 - 1535)
-
1950 yilinda Nobel Edebiyat Odulu’nu kazanan, Ingiliz filozof, mantikci, matematikci, tarihci, yazar, sosyal elestirmen, politik eylemci Bertrand (Arthur William) Russell'in dogum yildonumu (18 Mayis 1872)
"Saygideger kadinlarin arasinda cekememezlik onemli bir yer tutar. Yeralti treninde oturuyorsunuz, guzel giyinmis bir hanim giriyor iceriye, vagondaki kadinlarin gozlerine dikkat edin. Goreceksiniz ki, her biri bu kadina kotu niyetli bakislar firlatmakta ve onda bir kusur bulmak icin cirpinmaktadir.
Ayni seye erkekler arasinda da rastlanir; yalniz su farkla ki, diger butun kadinlari kendilerine rakip olarak gordukleri halde, erkekler bu duyguyu ancak kendi meslektaslarina beslerler." Mutlu Olma Sanati

"Among average respectable women envy plays an extraordinarily large part. If you are sitting in the underground and a well-dressed woman happens to walk along the car, watch the eyes of the other women. You will see that every one of then, with the possible exception of those who are better dressed, will watch the woman with malevolent glances, and will be struggling to draw inferences derogatory to her.
Exactly the same thing, however, is to be observed among men, except that women regard all other women as their competitors, whereas men as a rule only have this feeling towards other men in the same profession."
"Bugunku haliyle uygar insanoglu nefrete dostluktan daha fazla egilimlidir. Nefrete egilimlidir, cunku yasamindan hosnut degildir, cunku yasamin anlamini yitirdigini, dunya nimetlerinin tadini baskalarinin cikardigini kendisinin bircogundan yararlanamadigini hissetmektedir."

"The human heart as modern civilisation has made it is more prone to hatred than to friendship. And it is prone to hatred because it is dissatisfied, because it feels deply, perhaps even unconsciously, that it has somehow missed the meaning of life, that perhaps others, but not we ourselves, have secured the good things which nature offers man's enjoyment."
Gönderi Kuralları
- Yeni konu açamazsınız
- Konulara cevap yazamazsınız
- Yazılara ek gönderemezsiniz
- Yazılarınızı değiştiremezsiniz
-
Forum Rules
Yer İmleri