Sayfa 24/106 İlkİlk ... 1422232425263474 ... SonSon
Arama sonucu : 847 madde; 185 - 192 arası.

Konu: Temettu Etkisizligi

1. Yatırım yapacağımız hisseyi nasıl seçeriz ? :

1- Teknikle alır, teknikle satarız (MATRİKS kullanırız)
    2- Temele bakar, teknikle alır satarız (FASTWEB + MATRİKS kullanırız)
    3- Temele bakar, uzun vadeli tutarız (FASTWEB kullanırız)
    4- “topikte şunu önermişler, uçacakmış, kaçacakmış” yöntemini izleyenler de vardır.
    5- Temelle alır “kafamıza göre” satarız.
    6- Oran analizi yaparız (QUEENSTOCK kullanırız)(ben bunu kastediyorum).

İlk 2 maddede yazdığım şekilde başarılı yatırım yapanlar tabiidir ki daha iyi sonuçlar alabilirler ve onlar “biz daha iyi kazanıyoruz, sen ne anlatıyosun, ahan da bunlar sonuçlar bunlar da kanıtı extreler” diyebilirler. Diyebilirler de bu hareketleri yanlış olur. Niye ? Çünkü teknik analiz başka bişeydir, temel analizle yada yalnız başına iyi getiriler sağlar; fakat ben şahsen yapamıyorum ama yapana saygım sonsuz, başarılarını da inkar etmiyorum…

Konumuz temettü olduğuna göre getiri karşılaştırmasında kullanılacak yöntemler de TEMEL’e dayalı olmalıdır ; saf teknik analiz yapan temettüye bakar mı, bence çoğu bu topiği farketmemiştir bile….

Ammmaaa….. SADECE TEMEL ANALİZ ile alım-satım yapacaksak ve amacımız KAZANCIMIZI MAX. ETMEK ise 6. Madde amacımıza ulaşmada iyi bir ALTERNATİFTİR.

Programı yıllardır kullanan biri olarak şunu biliyorum ki ;
    ……şartlar EŞİT olduğunda (aynı program versiyonu : zaten MATRİX, FASTWEB geçmişe yönelik temel analiz kriterlerini test imkanı vermiyor, aynı endeks, aynı test süresi, aynı portföy elde tutma süresi, aynı para birimi vb.),
    ……temel analize ait oranlar kullanıldığında (sonuçta her program oranları aynı bilançolardan hesaplıyor AMA birkaç sefer FASTWEB de yanlış hesaplanmış oranlara rastladım, MATRİX verileri güvenilir mi bilmiyorum, fk,pd/dd,tv gibi temel analiz oran hesaplamaları için konuşuyorum),
    ……Bana sadece TV verseniz diğer tüm oranlar sizin olsa ; 1veya2veya3 veya daha fazla kombinasyon, permutasyon uygulayarak yapacağınız tüm hesaplamalar, iş KAZANCI MAXİMİZE ETMEYE GELİNCE KAYBEDECEKTİR.

Hemen bir örnek vereyim :

BİST TÜM de sadece ÖZVARLIK KARLILIĞI EN İYİ olan 10 hisseden, her 3 ayda bir güncellenerek oluşturduğum portföyün 01.01.2005 ile 24.04.2017 tarihleri arasındaki getirisi % 1561….

Eğer “özvarlık karlılığı + temettü verimliliği birlikte” kullanılır ve hisse sıralaması temettü verimine göre yapılırsa getiri %27.610 a çıkıyor…

Aynı şartlarda sadece temettü verimliliği portföyünün getirisi %27.051 e çıkarıyor…20 KAT'a yakın FARK VAR….

Topiğinizin adı neydi ? TEMETTÜ ETKİSİZLİĞİ…. Teorik olarak herkes istediğini yazabilir, istediğine inanabilir ; söyledikleri bazılarına mantıklı da gelebilir….Fakat borsa başka türlü işler ; gördüğünüz gibi temettü konusu da bunlardan biridir. Temel analizde temettüyü dikkate almayan bir formülü uygulamaya karar veren biri, max. Elde edeceği getirinin BÜYÜK BİR KISMINI MASADA BIRAKACAĞINI BİLMELİDİR….

2.  Alıntı Originally Posted by DRİZM Yazıyı Oku
    Yatırım yapacağımız hisseyi nasıl seçeriz ? :

1- Teknikle alır, teknikle satarız (MATRİKS kullanırız)
    2- Temele bakar, teknikle alır satarız (FASTWEB + MATRİKS kullanırız)
    3- Temele bakar, uzun vadeli tutarız (FASTWEB kullanırız)
    4- “topikte şunu önermişler, uçacakmış, kaçacakmışâ€ yöntemini izleyenler de vardır.
    5- Temelle alır “kafamıza göre†satarız.
    6- Oran analizi yaparız (QUEENSTOCK kullanırız)(ben bunu kastediyorum).

İlk 2 maddede yazdığım şekilde başarılı yatırım yapanlar tabiidir ki daha iyi sonuçlar alabilirler ve onlar “biz daha iyi kazanıyoruz, sen ne anlatıyosun, ahan da bunlar sonuçlar bunlar da kanıtı extreler†diyebilirler. Diyebilirler de bu hareketleri yanlış olur. Niye ? Çünkü teknik analiz başka bişeydir, temel analizle yada yalnız başına iyi getiriler sağlar; fakat ben şahsen yapamıyorum ama yapana saygım sonsuz, başarılarını da inkar etmiyorum…

Konumuz temettü olduğuna göre getiri karşılaştırmasında kullanılacak yöntemler de TEMEL’e dayalı olmalıdır ; saf teknik analiz yapan temettüye bakar mı, bence çoğu bu topiği farketmemiştir bile….

Ammmaaa….. SADECE TEMEL ANALİZ ile alım-satım yapacaksak ve amacımız KAZANCIMIZI MAX. ETMEK ise 6. Madde amacımıza ulaşmada iyi bir ALTERNATİFTİR.

Programı yıllardır kullanan biri olarak şunu biliyorum ki ;
    ……şartlar EŞİT olduğunda (aynı program versiyonu : zaten MATRİX, FASTWEB geçmişe yönelik temel analiz kriterlerini test imkanı vermiyor, aynı endeks, aynı test süresi, aynı portföy elde tutma süresi, aynı para birimi vb.),
    ……temel analize ait oranlar kullanıldığında (sonuçta her program oranları aynı bilançolardan hesaplıyor AMA birkaç sefer FASTWEB de yanlış hesaplanmış oranlara rastladım, MATRİX verileri güvenilir mi bilmiyorum, fk,pd/dd,tv gibi temel analiz oran hesaplamaları için konuşuyorum),
    ……Bana sadece TV verseniz diğer tüm oranlar sizin olsa ; 1veya2veya3 veya daha fazla kombinasyon, permutasyon uygulayarak yapacağınız tüm hesaplamalar, iş KAZANCI MAXİMİZE ETMEYE GELİNCE KAYBEDECEKTİR.

Hemen bir örnek vereyim :

BİST TÜM de sadece ÖZVARLIK KARLILIĞI EN İYİ olan 10 hisseden, her 3 ayda bir güncellenerek oluşturduğum portföyün 01.01.2005 ile 24.04.2017 tarihleri arasındaki getirisi % 1561….

Eğer “özvarlık karlılığı + temettü verimliliği birlikte†kullanılır ve hisse sıralaması temettü verimine göre yapılırsa getiri %27.610 a çıkıyor…

Aynı şartlarda sadece temettü verimliliği portföyünün getirisi %27.051 e çıkarıyor…20 KAT'a yakın FARK VAR….

Topiğinizin adı neydi ? TEMETTÜ ETKİSİZLİĞİ…. Teorik olarak herkes istediğini yazabilir, istediğine inanabilir ; söyledikleri bazılarına mantıklı da gelebilir….Fakat borsa başka türlü işler ; gördüğünüz gibi temettü konusu da bunlardan biridir. Temel analizde temettüyü dikkate almayan bir formülü uygulamaya karar veren biri, max. Elde edeceği getirinin BÜYÜK BİR KISMINI MASADA BIRAKACAĞINI BİLMELİDİR….
    SOn örnegınızı farklı sekıllerde deneme yapıp sonuca varmak istiyorum.

Denemeden birşey soylemek istemem ama tahminimce olan şey Temettü kriteri burada bir nevi temettü endeksini seçmek gibi bist 30 u seçmek gibi bir kriter koyacağından farkettiğini düşünüyorum.

dur bakalım deneyelımde sizden yardım alabilirim programı bilmediğim için.

Bu arada ben temel + teknik kullanılması taraftarıyım.
    Senin almaya cesaret edemediğin riskleri alanlar, senin yaşamak istediğin hayatı yaşarlar..
    Sokrates twit @erhanacikgoz1

3.  Alıntı Originally Posted by erhanacikgoz1 Yazıyı Oku
    Yani sizin yazınızdaki olayı aktarış biçiminiz temettüyü mutlaka dağıtması gerekir noktasında. Dağıtmazsa kötü şeyler olur imasıyla yazı yazıyorsunuz. Bende buna istinaden bak bu dağıtmamış ve iyi şeyler olmuş diyorum. Yani benim oradaki iki şirketi örneklemem temettü vermeyenin daha iyi olacağı için değil sizin yaklaşımın olan "temettü vermemek kötüdür" algısını yıkmak içindi.
    ''Yani sizin yazınızdaki olayı aktarış biçiminiz temettüyü mutlaka dağıtması gerekir noktasında. Dağıtmazsa kötü şeyler olur imasıyla yazı yazıyorsunuz.''

Benim yazdığımdan nasıl böyle bir şey çıkardınız anlayamadım. Ben bu anlama gelecek bir şey yazmadım. Verdiğim bir örneği genelleyemezsiniz.

Temettü vermemek kötüdür diye temettü için yatırım yapan,biraz yatırımdan anlayan biri düşünmez. Ancak maalesef temettü bir güven unsurudur ülkemizde. Buda bir gerçektir. Bunun sebebide ülkemizde piyasa regulasyonlarının sağlıksız olmasıdır diyorum. Verdiğim kötü örnek bunun içindi.

''Bende buna istinaden bak bu dağıtmamış ve iyi şeyler olmuş diyorum.''

Bende size ''bu şirket her yıl yüzde 1 temettü verse yatırımcısına aynı getiriyi sağlamayacağını nereden biliyorsunuz? He aynı getiriyi sağlamayacağını söylüyorsanız A, B diye gerçek olamayacak şirketler üzerinden değil, bahsettiğiniz şirket üzerinden, gerçek rakamlarla anlatın.'' diye soruyorum ki neyi bilmiyorum, neyi atlıyorum öğreneyim.

4.  Alıntı Originally Posted by tcspirit Yazıyı Oku
    ''Yani sizin yazınızdaki olayı aktarış biçiminiz temettüyü mutlaka dağıtması gerekir noktasında. Dağıtmazsa kötü şeyler olur imasıyla yazı yazıyorsunuz.''

Benim yazdığımdan nasıl böyle bir şey çıkardınız anlayamadım. Ben bu anlama gelecek bir şey yazmadım. Verdiğim bir örneği genelleyemezsiniz.

Temettü vermemek kötüdür diye temettü için yatırım yapan,biraz yatırımdan anlayan biri düşünmez. Ancak maalesef temettü bir güven unsurudur ülkemizde. Buda bir gerçektir. Bunun sebebide ülkemizde piyasa regulasyonlarının sağlıksız olmasıdır diyorum. Verdiğim kötü örnek bunun içindi.

''Bende buna istinaden bak bu dağıtmamış ve iyi şeyler olmuş diyorum.''

Bende size ''bu şirket her yıl yüzde 1 temettü verse yatırımcısına aynı getiriyi sağlamayacağını nereden biliyorsunuz? He aynı getiriyi sağlamayacağını söylüyorsanız A, B diye gerçek olamayacak şirketler üzerinden değil, bahsettiğiniz şirket üzerinden, gerçek rakamlarla anlatın.'' diye soruyorum ki neyi bilmiyorum, neyi atlıyorum öğreneyim.

Öncelikle piyasa regulasyonu her ülkede saglıklı değil düzgün regule edilse zaten abdde kriz cıkmazdı.

Birazcık yatırımdan anlayan kaç kişi var formda acaba herkes birilerinin azıyla hareket etmekte. Temettü bir güven unsurudur demişsiniz ya İşte bu bir ima mesela GÜven unsuru hmm ozman froto hissesi almalıyım alayım peki hmm aa bu sene temettü dağıtmayacakmış vahy hırsızlar vahy başta bunlara zaten guvenmemiştim satayım ozman.

İşte bizim yatırımcı profili bunu yapacak bunu söyleyecek hissesini aldıktan sonra.

----------------------------

Dostum bilancolardan ne kadar farkındasın temettünün hangi kalemden ne çıkardıgını kasadan ne eksildiğini biliyorsan bu soruyu sorman ilginç.
    Napayım bilancomu açayım.

Bu şirket yatırım yapıyor magza açıyor değil mi. İlk açtıgı magzadan 1 sene içerisinde 50,000 TL kar etti. bir magza açma masrafıda 50,000 TL.

Şimdi bu şirket 25,000 TLlik temettü dağıtırsa kasada sadece 25,000 TL kalacak yeni şubeyi açmak için 25,000 Tl kredi çekip 35,000 TL kredi borcu ödeyecek.

Yeni magzayı açtı ve ondanda 50,000 TL kar ederse 10,000 TL daha az kazanacak kredi faizi sebebiyle.

aynı şirket temettü dağıtmadıgında kasadaki 50,000 i şak diye kullanıp magzayı açacak

Bundan daha realist ve basit hangi yaklaşım var. Bunu 15 yaşındaki cocuga anlat evet daha iyi bir büyüme için temettü dağıtmamak daha sağlıklı görünüyor der.

Ama koca adamlar diyorki reel örnek ver :D Yani bu kadar basit bir mantıgı bile reel örnek ver diyorsunuz.

Kendi açtıgımız magzadanmı örnek vereyim.

2 ortak bir giyim magzası açtık 25 erden 50,000 TL tutarında. ilk bir senede 50,000 TL para kazandık hepsi bankadaydı.
    Ortagım erhan biz bu işi tuturduk güzelde para kazandık 2. şubeyi açaliimi dedi.

Bende açak emme dedim. ben sana güvenmiyorum. dedim.

Nasıl yani olm ortağız ya dedi. bende olsun arkadaş bellimi olur hesaptan parayı çekesin belki dedim. benden habersiz.

YUH be olşm ozman niye ortaksın bana hala dedi. bende böyle dengesizlikler var hem güvenmiyor hemde ortak oluyorum işte dedim.

EE madem güvenini nasıl kazanırım diye sordu.

Bende kasadaki parayı bölüşelim kar payımızı alalım dedim. tamam dedi ve parlarımızı aldık.

2.şubeyi açma kararımız vardı olm getirseydin parayıda ikinci şubeyide açaydık dedi. Bende yok olm para cepte iyidir dedim ben altıma bir bmw çekecem dedim.

ama ikinci şubeyi açaliım biz yine, bu işi kıvırıyoruz nasılsa dedim.

EE olm paraya gittin bmw aldın 2. şubeyi hangi parayla aççaz dedi. bende kredi çekeris dedim.

Yaw olm hazır paramız vardı işte onu gidip bmw alıp yiyeceğine gidip şirkete ikinci şubeyi açsaydık ya dedi.

Laa get senın sagına soluna belli olmaz çekem kredi dedim.

ortagım kızdı senin kafan calısmıyormu olm dedi.

Nediyon len sen dedim.

OLM bak sayıyorum dedi.

1-Bana güvenmiyorsun ama benle ortaklık yapıyorsun madem payını başka bir ortaga veya bana sat defol git ne magzası alıyorsan al magzanı dedi.

2-yeni şube açılmasını istiyorsun ama bunun için kredi çekmemizi istiyorsun. boşu boşuna niye kredi faizi ödettiriyorsun.

3-Asıl ben sana güvenmiyorum benden kar payı istedin iyi allım kar payımızı dedik gitti parayı bmw araba aldın. Şimdi kim kime güvenmeli ?

4-elde edilen karı şirkete kullanacağımıza 2. şubeyi açıp seneye daha çok kazanacağımıza; senin kendi keyfin için araba zevkin için temettü dağıttırıp o parayla araba aldın.

5-Sen bencilsin şirketi düşünmek yerine kendi keyfin için temettü istedin ve o paraya kendine bmw aldın.

6-İlla bmwye binmek istiyorsan nasılsa kasada temettü öncesi 50,000 TL paramız vardı gider 25,000 TL sine bmw alırdık şirketin adına tabi bmw %50 si senin %50 si benim olurdu yine binerdin bmwne hem şirket değerde kaybetmezdi cunku bmw şirketin adına olacaktı.

7-Oysakı sen naptın kar payını alıp kendi adına kayıtlı bir bmw çektin altına.

8-Hala daha utanmadan birde ben sana ancak temettü dağıtırsam güvenirim diyorsun. yazık be yazık asıl ben sana güvenmiyorum şirketten cok kendini düşünüyorsun. Birde güvenmiyormuş yalana bak güvenmeyip ortak olmaya devam edenide yeni görüyorum.

saydı saydı. Nihayetinde sustu.

Döndüm dedimki.

Varsayımlar üzerine konuşma gerçek rakamlarla anlat bana dedim.
    Senin almaya cesaret edemediğin riskleri alanlar, senin yaşamak istediğin hayatı yaşarlar..

5. Temettü ile ilgili bir sorum olacak.Temettu sonrası fiyat belirleme yapılırken teoride brüt temettü miktarı dusuluyor değil mı? Bu durumda 0,05% teorik zararla başlıyoruz.Ornek jantsa, aof 25,07 ( kapanış 25,08) net temettü 0,6375 brüt 0,75 kuruş..Fiyat oluşumu 24,32 veya 24,43 hangisi?

6. Fiyat geldi.24,33

7. Programın kullanımını 169 nolu iletideki adımları izlerseniz 15-30 dk arası bir zamanda öğrenebilirsiniz. Eğer Borfinden “momentum eğitimi” ni 175 liraya alırsanız PROFESSİONAL i 2 ay BEDAVA kullanırsınız; hem süper formüller öğrenirsiniz hem de yazara her türlü sorunuzu sorabilirsiniz……

12. maddede “SONUÇLAR” sekmesine tıkladığınızda en aşağıdaki grafiğin üstünde “PORTFÖY-HİSSE GETİRİ TABLOSU” var. Burada hisselerin ilk alınma tarihi ile son satılma tarihi ve her ay için edinilen getiri miktarIarı yer alıyor. Sistem alımı “ilk alım tarihinin 1 gün sonrasında” veriyor zira kapanış verileri kullanıyor. Şunu yapabilirsiniz :
    Alım için : hisseler belirlendikten sonra “hisse getiri tablosu”ndaki alım günü kapanış fiyatını öğrenip, ertesi günlerde o fiyattan alım yapmayı deneyebilirsiniz.
    Satım için : ayın son günü kapanış fiyatına yakın bir fiyattan satabilirsiniz. (bunları tabbi ki biliyorsunuz, belki bilmeyenler olabilir diye yazdım…)
    Bu tablo ayrıca getiriyi aylık olarak hisse bazında görmenizi de sağlıyor.

Bunun dışında investor modelinde istediğiniz türde bilgi yok…Professional ı uzun süredir kullanmadım, şu an da üyeliğim yok…

Haklısınız alım-satım fiyatları getiriyi uzun vadede etkiler, mutlaka götürüsü olacaktır. Rakamlarla konuşalım mı ? (sayıları yuvarladım biraz…)

Farzedelim ki 10 yılda % 27.000 kazandım , programa göre bu sürede her 3 aylık dönemdeki getirim % 13 olur. Ama gerçek hayatta diyelim ki % 4 alım-satım işlemleri sırasında gitti….10 yıl boyunca…3 ayda 1…..% 4 alım-satım zararı.. bu durumda her 3 aylık dönemde getirim % 9 oldu. Aynı süre sonunda kazancım % 12.500 e düşer. (bu arada benim portföyüm bu haliyle bile Gizmen Beyinkinden daha iyi…).

Bu aşamada ,

1- temettüyü işin içine katmadığınızda baştan kaybetmiş olmuyor musunuz? Bu program olmasaydı analizlerinizde temettüyü dışarıda bırakacak ve ne kaçırdığınızı bilmeden mutlu-mesut yaşayacaktınız. % 27.000 i kaçırdığınızdan habersiz % 2000 civarında getirileriniz olacaktı. Hem Şahsen benim için 2.si de iyi bir getiri…..

2- Bu programın “hatası” ; benim portföyümü nasıl etkiliyorsa diğer portföyleri de o oranda etkileyecektir. Bu durumda özvarlık karlılığının güdük getirisi de düşecektir….

Bu arada, düşündüm de…..beğenmediğim getiriye bakar mısınız : % 2000…. 100 bin lira yatırsam 2 trilyon lira olmuş…..2008 gibi devasa krize rağmen…..Türkiyenin durumuna rağmen…..

8.  Alıntı Originally Posted by blackbull Yazıyı Oku
    Temettü ile ilgili bir sorum olacak.Temettu sonrası fiyat belirleme yapılırken teoride brüt temettü miktarı dusuluyor değil mı? Bu durumda 0,05% teorik zararla başlıyoruz.Ornek jantsa, aof 25,07 ( kapanış 25,08) net temettü 0,6375 brüt 0,75 kuruş..Fiyat oluşumu 24,32 veya 24,43 hangisi?
    güzel. Zaten net kadar düşürülse vergi ödüyoruz denilmezdi. Bürüt kadar düşürülür.

Fiyat düşümü verimlilik oranı kadar yapılır TÜm fiyat grafikleride geçmişe dönük verimlilik oranı kadar düşürülür.

Yani açılış fiyatı bürüt verimlilik oranından yapılır. Açılış sonrası fiyat hareketi olması gereken olacak olan fiyat hareketidir. yani temettü dağıtılmasaydıda olması gereken bugunku fiyat hareketilili yaşanacaktı. Dağıttıktan sonrada olması gereken fiyat hareketliliği yine yaşanacak. Dolayısıyla seni ilgilendiren tek kısım açılış fiyatı kısmı. Açılıştan sonrasındaki hareketler zaten olacak olan hareketlerdir.

Sayfa 24/106 İlkİlk ... 1422232425263474 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •