O çok bilmiş, üsttenci bakışla "nasıl bir şirkete ortak olduğunu bilmiyor muydun" havasında olanların hemen hepsi bu hissede defalarca yanılmış; finansal tablo ve bilanço beklentilerinin hiç biri gerçekleşmemiş kişiler üstadım. Kendileri de nasıl bir şirkete ortak olduklarını bilmiyorlar yani. Haliyle size yönelik o söylemleri görmezden gelin.
Naçizane takip etmeniz gereken en önemli başlık, şirketin teminat, rehin ve ipotek (TRİ) pozisyonuna ilişkin tablodaki rakamlar. Bana göre son dönemde yaşanan aktif karlılık gerilemesindeki en önemli sebep budur. Yukarıda da gördüğünüz gibi ciddi kaçaklar var nitekim. Uzun zamandır yatırım amaçlı değil sadece günlük trade ettiğim bir şirkettir. O bakımdan tavsiye mavsiye gibi bir şeyler algılamayın.
Teşekkür ederim. Aslında yılın sonunda Özbekistan’da kurulacak olan santralin yer tahsisi haberini bekliyor gibi piyasa ( veya yeni bir ülkede yeni iş anlaşmaları). Ama tahsilatını dolarla Yapan bir şirketin bilançosunun çok iyi geleceğini düşünüyorum, üstelik borç sıkıntısını bu noktaya getirmişken..
Kısa ve güzel özet olmuş. Şirket Türkiye' deki gaz çevrim santrallerini kapatıp, lego mantığı ile söküp, gemilerle Afrika'ya götürüp kısa sürede Afrika ülkelerinde (ki Afrika'da iş yapmak zor deniyor) hızlı enerji tesisleri kurdu ve çeşitlendirme yaparak, riskini dağıttı. Garantili USD fiyatları ile şu anda döviz geliri olan bir şirket haline geldi. Bu strateji şirketi 10 yıllık sürünmeden sonra, zirveleri göre göre değeri artan bir şirket haline getirdi. Yani strateji tuttu, oyuncular, yatırımcılar tahtaya gereken değeri vermeye anca başladılar.
Dediğiniz gibi Kamerun, Kongo, Özbekistan haberleri bekleniyor, ayrıca Libya beklentisi. Belkide bilmediğimiz ülkeler sürpriz olarak karşımıza çıkacaktır.
Şu an tahtadi tek sıkıntı, kendini tahtanın sahibi sanan şeker ve ahalisinin saçma sapan hareketleridir. Tahta bunlardan kurtulduğu zaman gerçek değerine yavaş yavaş arclk, eregl gibi yavaş yavaş gidecektir diye düşünüyorum.
Arkadaşlar aslında tüm bunları yazmamın nedeni bu tahtayı benden çok uzun süredir takip eden birileri varsa onların tecrübelerinden faydalanmaktı.şimdi cevabını bulamadığım bazı sorular var.
1- Kamerun ve Kongo’da 12 ay süreli ön anlaşmanın süresi ne zaman doluyor ( corona yüzünden uzatılma ihtimali var mı?)
2- malide 27 eylülde biten 40 mw’lık sözleşmenin akıbeti nedir?
3- Özbekistan hükümetinin yer tahsisi ile ilgili herhangi bir süre var mı?
4- Libya’da yatırım için açıklanmış resmî bir girişimimiz var mı?
5- faizlerin çok düştüğü dönemde borçların yarısını oluşturan döviz borcu TL’ye çevrilmiş mi?
Günaydın dostlar. Aksenle ilgili zamanın çok daraldığını düşünüyorum. Acaba bilgilerimde bir hata mı var diye dün gün boyunca aksenle yatıp kalktım. Cfonun bloombergteki 2. Çeyrek sonrası yayınını izledim, faaliyet raporlarını okudum vs. Yurtdışı kapasitemizin (476 mw) yarısı kadar güçte Özbekistan santrali için sonlara geldik diye düşünüyorum. Cfo Nuri tezel yayında 2021 in son çeyreğinde devreye sokmayı düşünüyoruz dedi. Santral kurulumu ortalama 12 ay diye açıklama yaptılar.( şimdiye kadar en geç 9 ayda santralleri kurmuşlar. Söküp, monte etme şeklinde yaptıkları için çok daha erkende kurulabilir. Hadi diyelim Ocak ayında yer tahsisi yapıldı, yine de son çeyreğe yetişiyor. Ayrıca Kamerun ve Kongo için 2019 yıllarında aksa enerji bünyesinde şirketler kurulmuş ve buralar için 12 aylık ön anlaşma yapılmış ( covidten dolayı ertelenebilir mi bilmiyorum). Eğer aksi bir durum olmazsa,olumlu veya olumsuz buralarla ilgili en geç 2 ay içinde haber gelir. Anlaşması 2023te bitecek lokomotifimiz ( 476 mw olan kısmın 370 mw kısmını oluşturuyor) Gana santrali için 2021 yılı ocakta bitecek bir dönüşüm çalışması ( hem doğalgaz hem fuel oil) var, yaklaşık 154 ml dolar değerinde bir dönüşüm çalışması, kanaatimce 2-3 sene sonra bu anlaşma bitecek olsa bu değerde bir yatırım yapmazlardı.. üstüne 2. Çeyrek itibariyle döviz açığımız yok ve dövizle iş yapıyoruz.. 3 dolara goldman sachs tan hisselerini geri almış bir şirketimiz var... daha ne olsun
Yer İmleri