Sayfa 30/55 İlkİlk ... 20282930313240 ... SonSon
Arama sonucu : 435 madde; 233 - 240 arası.

Konu: Temettü ile ilgili herşey

1. 100 bin liralık evin var. Evin yakınından metro geçmiş. 120 bin olmuş değeri.
    Sen bu 20 binlik farkı cebe atmak istiyorsun ama evini de elden çıkarmak istemiyorsun. Nasıl olacak bu iş?

SM-A710F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.

2.  Alıntı Originally Posted by ikare Yazıyı Oku
    100 bin liralık evin var. Evin yakınından metro geçmiş. 120 bin olmuş değeri.
    Sen bu 20 binlik farkı cebe atmak istiyorsun ama evini de elden çıkarmak istemiyorsun. Nasıl olacak bu iş?

cevaplayayım böyle soru cevap şeklinde gidelim istersen.

Öncelikle verdiğin örnek manasız ben şirketle örnek veriyorum sen ev ile. Ama merak etme anlatırım yine.

Önce cevap vereyim evinin sadece bir bölümünü satacaksın örnegın eğer amacın 20,000 TL lik bir rakamı cebe atmaksa.

Dikkat et misafir odasının değeri 60,000 TL cocuk odası 20,000 Tl oturma odası 30,000 TL tuvalet banyo ve yatak odasıda 10,000 TL değerinde metro geçince odaların değeri bu oldu. topla 60 + 20 + 30 + 10 = 120,000 TL cocuk odasını satacaksın. 20,000 TL cebe girecek evin cocuk odası eksik olacak ancak evin değeri 100 Bin TL. dikkat et misafir odası cocuk odası oturma odası tuvat ve banyo hala senin ve değeri hala aynı. değeri düşmedi.

oysaki sende ne oldu:

Yine aynı şekilde metro geçmiş bu evin değeri 120,000 TL daha ya hani, şimdi sen bunu temettü ile bağdaştırıp kira alacaksın ben anladım senin dediğini. 20,000 TL yi sana kira olarak 1 senelık kıra gibi verdiklerinde senin evindeki tüm odalar yerinde duracak cocuk odası dahil fakat sizin diyorum cunku bunu derken buyuk bir cogunluk bunu anlamadıgı ıcın cogunlugu kastederek diyorum ki.

senin misafir odan 55,000 TL düşürülüyor cocuk odası 15,000 TL ye düşürülüyor oturma odası 25,000 TL ye düşürülüyor. tuvat banyo vb 5,000 TL ye düşürülüyor. topla 55+15+25+5 = 100,000 TL 20,000 TL de kira parasını cebine indiriyorsun.

sizlerin ve benim lot olarak kastetiğimiz şey oda sayısı. benim odamın sayısı azalması rağmen değeri otomatık olarak düşürülmüyorken sizin oda sayınız hiç eksilmese bile değeri otomatık olarak düşürülüyor.

Vay efendim neymiş benim odalarımın değeri gerisin geri eski fiyatına çıkarmış ohh laa ne güzel iş seninki çıkarken benim odalar armut toplasın.

Kızdımıda kızdı diyorsunuz.

3. Paraya ihtiyacınız olduğunda evi oda oda satabilir misiniz?
    Temettü ile alım satım maliyetlerine girmeden nakit girer cebinize.
    Derseniz ki fiyatı yüksekten satar düşünce alırım. Bunun garantisi yok!
    Örneği kendinize göre yorumlamışsınız.

4.  Alıntı Originally Posted by ikare Yazıyı Oku
    Paraya ihtiyacınız olduğunda evi oda oda satabilir misiniz?
    Temettü ile alım satım maliyetlerine girmeden nakit girer cebinize.
    Derseniz ki fiyatı yüksekten satar düşünce alırım. Bunun garantisi yok!
    Örneği kendinize göre yorumlamışsınız.

bak garii evden örnek verdi ya gireceğin yeri biliyorsun hocam sende öyle dersen bende böyle derim.

hocam hisse senedi alınca ev mi alıyorsun ?

hiç bunlara girme düzgünce konusalım.

orada açıkladım dedim ki lot dediğiniz şey bu ornekte evin odalarıdır dedim.

ney alım satım maliyeti ??? Alım ne birşey almıyoruz satıyoruz ve sadece komısyon ödüyoruz temettü aldıgınızda vergi ödersiniz komısyona göre daha yüksektir vergi oranı.

Düşükten alırım yüksekten satarım ne demek ? birşey alıp satmıyoruz. sen 20,000 TL temettü aldıgın gün bende odamın bir tanesini satıyorum yüksekten düşükten ne alaka ?

ikimizinde aynı sırada aynı mahalde birer evi var sen bu evin 05,05,2017 yılında kiraya vereceksin (yani temttü alacaksın.)

o sırada 100,000 Tl ye aldıgımız bu ikiz evler x sebepten ötürü (x sebep bilanco karlılıgı) 120,000 TL ye cıkıyor. ayın 05,05,2017 tarihinde. ikimizinkinin fiyatıda 120,000 TL

aynı gün aynı tarih aynı zman değişen hiçbirşey yok yüksek düşük fiyat neyin nesi ? düşükte almak satmak neyin nesi alım satım nerden çıktı ? böyle birşeyden bahsetmiyoruz ki biz kiramizin derdindeyiz ikimizde.

sen 120,000 Tllik bu evden 20,000 TL ye kıra verdiğinde(temettü aldıgında 05,05,2017 tarihinde) odalarının değeri düşürülüyor (hisse senedi temettü verikten sonra fiyatı düşürülür yani elinizde kaç bin tane lot varsa değeri o oranda düşürülür.)

bende 120,000 Tllık bu evden 20,000 Tl değerindeki odamı 05.05.2017 tarihinde satarım senle aynı gün (temettü dagıtmaz dolayısıyla hisse fiyatı otomatık düşürülmez) 20,000 Tl mi cebe atarım odalarım değeri düşürülmez cunku temettü dagıtmadım yani elimde kaç bin adet lot varsa aynı değerinde kalır.

Tekrar almak ucuzdan almak pahalıdan satmak nedir ?

herşeyi aynı tarihte yapıyoruz aynı tarih saat zaman

tekrar almak nedir ? zaten 20,000 TL lazım diye temettü almadın mı ?

hadi temettü parasıyla tekrar hisse alacaksın diyelim hangi gün alacaksan aynı gün bende sattıgım odayı geri alırım.

değişen hiçbirşey yok.

5.  Alıntı Originally Posted by erhanacikgoz1 Yazıyı Oku
    bak garii evden örnek verdi ya gireceğin yeri biliyorsun hocam sende öyle dersen bende böyle derim.

hocam hisse senedi alınca ev mi alıyorsun ?

hiç bunlara girme düzgünce konusalım.

orada açıkladım dedim ki lot dediğiniz şey bu ornekte evin odalarıdır dedim.

ney alım satım maliyeti ??? Alım ne birşey almıyoruz satıyoruz ve sadece komısyon ödüyoruz temettü aldıgınızda vergi ödersiniz komısyona göre daha yüksektir vergi oranı.

Düşükten alırım yüksekten satarım ne demek ? birşey alıp satmıyoruz. sen 20,000 TL temettü aldıgın gün bende odamın bir tanesini satıyorum yüksekten düşükten ne alaka ?

ikimizinde aynı sırada aynı mahalde birer evi var sen bu evin 05,05,2017 yılında kiraya vereceksin (yani temttü alacaksın.)

o sırada 100,000 Tl ye aldıgımız bu ikiz evler x sebepten ötürü (x sebep bilanco karlılıgı) 120,000 TL ye cıkıyor. ayın 05,05,2017 tarihinde. ikimizinkinin fiyatıda 120,000 TL

aynı gün aynı tarih aynı zman değişen hiçbirşey yok yüksek düşük fiyat neyin nesi ? düşükte almak satmak neyin nesi alım satım nerden çıktı ? böyle birşeyden bahsetmiyoruz ki biz kiramizin derdindeyiz ikimizde.

sen 120,000 Tllik bu evden 20,000 TL ye kıra verdiğinde(temettü aldıgında 05,05,2017 tarihinde) odalarının değeri düşürülüyor (hisse senedi temettü verikten sonra fiyatı düşürülür yani elinizde kaç bin tane lot varsa değeri o oranda düşürülür.)

bende 120,000 Tllık bu evden 20,000 Tl değerindeki odamı 05.05.2017 tarihinde satarım senle aynı gün (temettü dagıtmaz dolayısıyla hisse fiyatı otomatık düşürülmez) 20,000 Tl mi cebe atarım odalarım değeri düşürülmez cunku temettü dagıtmadım yani elimde kaç bin adet lot varsa aynı değerinde kalır.

Tekrar almak ucuzdan almak pahalıdan satmak nedir ?

herşeyi aynı tarihte yapıyoruz aynı tarih saat zaman

tekrar almak nedir ? zaten 20,000 TL lazım diye temettü almadın mı ?

hadi temettü parasıyla tekrar hisse alacaksın diyelim hangi gün alacaksan aynı gün bende sattıgım odayı geri alırım.

değişen hiçbirşey yok.
    Ev örneğinden vazgeçtim. Ama yaptığım düzeltmeyi gönderemeden telefon şarjı bitti.

Şöyle diyelim: 100 bin verdik makine aldık fabrika kurduk. Bir yıl içinde çalıştık ettik 20 bin net kar ettik. Bu arada makinelerin değeri 80 bine düştü. 20 bin kar da kasada cash duruyor.
    Sene başında 100 binimiz vardı. Şimdi yine 100 binimiz var. Öyle ise biz kar etmedik mi?
    Veya kasadaki parayı temettü olarak cebe koyduktan sonra sen bu fabrikayı 80 bine satar mısın?

6.  Alıntı Originally Posted by ikare Yazıyı Oku
    Ev örneğinden vazgeçtim. Ama yaptığım düzeltmeyi gönderemeden telefon şarjı bitti.

Şöyle diyelim: 100 bin verdik makine aldık fabrika kurduk. Bir yıl içinde çalıştık ettik 20 bin net kar ettik. Bu arada makinelerin değeri 80 bine düştü. 20 bin kar da kasada cash duruyor.
    Sene başında 100 binimiz vardı. Şimdi yine 100 binimiz var. Öyle ise biz kar etmedik mi?
    Veya kasadaki parayı temettü olarak cebe koyduktan sonra sen bu fabrikayı 80 bine satar mısın?

ahh şu meseleyı bir anlatabilsem/anlayabilseniz verdiğiniz tüm örneklerin bir yanıtı oldugunu göreceksiniz sizlerde.

cevap vermek için yazmıyorum okudugunuzda zaten sağlamasını yapabılırsınız borsada.

alıcı 80 binden fazla fiyat vermez bu fabrikaya. Çünkü şirketin öz sermayesi 80,000 TL kasadaki parayı sen aldıysan.

temettü olarak kasadaki parayı almadıysan bu şirketin içindeki araç gereç makineler 80,000 TL kasadaki cash para 20,000 le beraber satarsın 100,000 TL ye.

Ama kasadaki parayı temettü olarak alırsan kasada 0 TL olacağı için 80,000 TL ye sadece malzemeleri makineleri vermiş olursun.

Alıcı tarafıyla bak.

Sen bu şirkete 100,000 TL ye alırmısın ?

ayrıca şirket burada kar etmiyor yani öz sermayeye ekleyemiyor. öz sermaye büyümüyor. cunku elde ettiği kar kadar gideri var. makinelerin eskime değişme veya yenilenme gideri -20,000 TL.

hisse fiyatı bu verdiğin örnekte aldıgın fiyatta kalır. temettü ödemesi sonrasıda düşürülen fiyatta kalır.

Eğer kalmaz yukarı gider dersen pahalıya almış olursun şirketi.

Alıcı tarafiyla bak. 20,000 Tl kar eden şirketin içindeki makineler her kar yayındıgı dönemde -20,000 Tl bakıma ve/veya yenilemeye ihtiyaç duyuluyor. sen 100,000 Tl verirmisin.

Diyelimki ben bu şirketi satacağım sende alıcısın.

senin dediğin gibi 20,000 Tl kar ettim ama makinelerim -20,000 TL yenileme masrafı var.

Sen geldin dükkana selamın aleykum aleykum selam.

şirketine talibim dedin. bende sana dedim kardeş 1 sene önce bu şirketi 100,000 Tl ile (öz sermaye) açtım.

Bu 1 senede 20,000 TL kar elde ettim. BU karıda kendim yedim (temettü aldım yani) bu şirket her yıl 20,000 TL kar ediyor. 100,000 TL ye satıyorum aldıgım fiyata satıyorum. dedim sana.

Sende sunu demeyecekmisin. iyi güzel hoşta bu makinalar eskimiş gibi çok ses yapıyor. bunların yenileme bakım masrafları yokmu ?

var var tabide şimdilik böle idare ediyor gibi.

idare ediyor ne demek bir ustaya gösterelim bunların bakım masrafı ne kadarmış bunu fiyattan düşerim.

Ben cevap veriyorum yaw ne gerek var kardeşim şirket 20,000 TL kar ediyor işte.

Usta gelir bakar makınalara derki -20,000 TL masrafı var bu makinaların der.

Sen şimdi bu makina masrafını duyunca hala bu şirketi ilk günkü sıfır haliyle olan 100,000 TL fiyata mı alırsın. yoksa eskimiş halini fiyattan düşermisin.

Ben 100,000 TL ye alırım demenin bir manası yok. Alıcı gözüyle bak. zaten totalde bu şirket aslında kendi kendini yiyen yerinde sayan ortaya hiçbirşey koymayan bir şirket yalanmı 20,000 Tl kar ediyor o parada bakım ve yenilemeye gidiyor elde var 0

eee bu şirketin fiyatı kasadaki para çekilmiş halde ve bakım masrafları yapılmamış halde iken nasıl 100,000 Tl dersin. hadi 100,000 TL ye satın aldıgını düşünelim.

seneye 20,000 Tl kar ederken aynı surede makineler dahada eskiyeceği için -20,000 geçen senenin bakım masrafı -20,000 bu senenin bakım masrafı -40,000 Tllık bakım masrafın var. 20,000 Tl karınıda temettü olarak cebe attın.

yarın bir gün bu şirketi satacağın zaman hiç utanmadan sıkılmadan 100,000 Tl ye satıyorum nasıl diyeceksin.

Adama 40,000 Tllık bakım masrafını yutturacakmısın ???

7. Ben 100 binden aşağı satmam o fabrikayı. Çünkü kurulu düzen. Bugün 20 bin kar eder seneye 80 bin eder.
    Amortisman makine techizatta %20 bildiğim. Sizin hesapla karlılığı %20 ve altında olan hiçbir şirketin hissesi alınmaz.
    Örneğe dönersek siz diyorsunuz ki ben bu fabrikayı karı kasada bırakıp 100 bine satarım. Sonra gider yeni fabrika kurarım...

8.  Alıntı Originally Posted by ikare Yazıyı Oku
    Ben 100 binden aşağı satmam o fabrikayı. Çünkü kurulu düzen. Bugün 20 bin kar eder seneye 80 bin eder.
    Amortisman makine techizatta %20 bildiğim. Sizin hesapla karlılığı %20 ve altında olan hiçbir şirketin hissesi alınmaz.
    Örneğe dönersek siz diyorsunuz ki ben bu fabrikayı karı kasada bırakıp 100 bine satarım. Sonra gider yeni fabrika kurarım...

ben verdiğiniz örnek üzerinden konuştum o ornekte şirket 20,000 kar ederken -20,000 de gider oluşturuyor aslında kar üretmeyen bir şirketten örnek verdiniz. karı kasada bırakmasamda olur karın 20,000 ini çekiyorsam şirketin değeri 80,000 TL ye düşer giderlerimiz oldugu için.

Zaten konumuz bu değildi temettüyü konuşuyorduk biranda fabrika kurmaya açmaya geldi iş. Ben mantıklıca bir öykü anlatır gibi anlattıgımı düşünüyorum siz okuyucular bahsi geçen şirkete 100,000 TL ye alacaksanız diyecek birşey yok. Ben olsam almam arkadaşlarımada aldırmam değerinde satıyorsa sorun yok ama değerinden pahalıya satarsa kulahları değişiriz. kar üretebilen kurulu bir düzen varsa eywallah ama örnek verdiğin şirket kurulu düzenle nötr 0 üretiyor.

Zaten kurulu bir düzende örnegın 20,000 TL kar edipte -10,000 TL masraf çıkıyorsa yani +10,000 TL net karı varsa bu fabrikanın.

Fabrika 100,000 Tl ye açılıp seneye kasadaki para ile 110,000 TL olacak kasadaki parayı temettü olarak alıp şirketi satmaya kalkarsan 100,000 Tl ye satmalısın etik olan budur. borsadada bu oluyor hisse fiyatı 10 dan 11 ecıkıyor 1 lıra temettü dagıtınca 10 lıraya geri düşüyor.

11 lıraya geri çıkar diyorsun. bunun temettü ile alakası yok şirket gelecek yıl yine 20,000 TL kar edip -10,000 Tl masraf cıkartıp nette +10,000 TL kar edecekse 11 TL ye cıkar aynı hisse temettü dağıtılmasaydı seneye yine +10,000 Tl net kar edecek diye hisse fiyatı 11 TL den 12,10 TL TL ye çıkacaktı.

Temettünün hisse fiyatını gerisin geri eski fiyatına cıkmasında bir etkisi yok temettü bir sonuçtur karın bir sonucudur kar olmazsa temettüde olmaz dolayısıyla hissenin geri eski fiyatına ve/veya yukarı cıkmasını sağlayan tek bir gerçek vardır oda karlılıktır.

ben öz sermaye karlılıgı olan şirketi satın alırım öz sermaye karlılıgıda %10 un üzerinde olmalı.

ÖZ SERMAYE KARLILIĞI; Şirketin elindeki özsermaye ile yarattığı kar oranını ölçmektedir. Oranın mevduat faizinden yüksek olması tercih edilir. Sebebi ise şirket bugun tüm varlıklarını (öz sermaye) satıp gidip bu parayı faize koysa yani dukkanı kapatıp butun parayı faize koysa risksiz bir şekilde %10 faizden gelir elde edecektir. Bu sebeple şirket faaliyet gösterdiği halde risksiz olan mevduat faizi oranında öz sermaye karlılığına sahip değilse işler pek iyiye gitmediğini göstermektedir.

Sayfa 30/55 İlkİlk ... 20282930313240 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •