Kesinlikle katılıyorum...
Herkes çocuğum müdür olsun diye bakıyor kimse benim çocuk mutlu olsun sevdigi işi yapsın kabiliyetli olduğu işi yapsın demiyor...
Kaldı kk herkes müdür olursa kim ustabaşı kim işçi kim amir olacak...
Geçen sene sanırım biri paylaşmıştı hiç prof. Yüzü görmeden üni.den mezun olan mühendisler var diye...
SM-A710F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Bilimsel bir araştırma vardı. Şimdiki çocuklara ana okulu+ilk öğretim+lise+üniversite eğitim hayatları boyunca toplamda 100 bin ile 600 bin lira arası para harcıyormuş aileleri. İstanbul'daki lüks okulları hesaba katmayalım onlar milyon lirayı da bulur.
Adam diyor ki ortalama 300-400 bin papel harcıyacaksın çocuğuna, üniyi bitirecek 2 bilemedin 2.500 liralık işe girecek. Ama her ay hisse alsan o 400 bin liraya, çocuk üniyi bitirdiğinde toplam portföyü milyon lira olacak. Onun temettüsüyle de geçinir ve sevdiği işi yapabilir ya da kendine sevdiği işi kurabilir vs. Zor işler bunlar.
yaklasik iki bucuk sene once farkli amaclarla (uc dort senelik bir dunya turu) basladigim para biriktirme tutkusu yurtdisi sitelerle farkli bir boyuta evrilmisti. Elemanlarin trinity study dedikleri calisma 25 yillik ihtiyacini biriktirince emekli olmayi iceriyordu. FIRE(Finansal bagimsizlik erken emeklilik sitelerinde) bu miktarin birikim/yatirim'in tasarrufa orani ile kisaltilabilmesi cok ilgimi cekmisti. tabi hemen ekzeller, programlar, 60% orani hedefi ile ise giristim.Yatirim yontemi olarak temettu hisselerine yogunlasirsam reel getirinin artacagi ve sureyi kisaltabilecegimi farkettim. doviz/altini hedge amacli kullanarak portfoyu olusturdum. Tutumlulugu amac edinip ve ihtiyacin disinda harcamalari kesince 65% gibi rakamlara ulasabildim. Eski birikimlerim bir senelik bir avans sagliyordu. Portfoyun ana degeri hedefimde olmadi, bekledigimden cok artti; ama pasif gelir beklentimle/hesaplarimla uyusuyordu, bu sekilde devam edip 2 3 sene icinde prim gun sayim dolunca gercek ozgurluge ulasmayi umuyorum.
Bu aralar dogum ve sonra ailede olusan saglik problemleri beni yavaslatti, hatta bazi aylar yatirim yapamaz hale gelsem de planlari adapte edip yolumuza devam ediyoruz. Son bir senedir esim calismadigi ve alti ay daha calisamayacak olmasi bu adaptasyona neden oldu, ama esimin iyiki boyle bir donemde borcumuz yok ve iyi kotu pasif gelirimiz var demesi en iyi motivasyondu.
Gecmis acisindan da son 2.- 3 senede biriktirdiklerim onceki 15 senede biriktirdigimden fazla, sadece orta kararli basimizi soktugumuz bir ev var fazladan Allaha sukur.
Yatirim onemli, ama once tasarruf lazim. Emekli oldugunuzda harcayacaginiz para tutumlu bir hayat aliskanliginda azaldigi icin hedefiniz ozgurlukse bunun bedeli iradeye hakim olabilmek.
Saygilarimla
Bir yerde okumuştum, belki de birisinin sözüdür... “özgürlük istediğini yapabilmek değil, istemediğin şeyleri yapmak zorunda kalmamaktır” diye. Her ne kadar maddi konularda iradeli, azimli hatta hırslı olsam bile aslında hayal ettiğim tam olarak böyle bir özgürlük. Kendim ve özellikle çocuğum için...
çok sevgili dudu bey in bu forumda bugüne kadar yazdığı tüm yorumları alıp kitap haline getirmek lazım. ben inanıyorum birgün memlekette herkes hisse yatırımcısı olacak. altın değil hisse hediye edilecek. ama o gün ne zaman onu tam kestiremiyorum.
Yer İmleri