Şelalemi olur bilemem ama düşüş kaçınılmaz..bugün şöyle oldu, yarın böyle olacak artık pek önemi yok..ucuz ve bol parayla bizde ve globalde varlık fiyatları oldukça şişmişti..
FED, ECB vazgeçmedikten sonra varlık fiyatlarında hava kaçırma, iniş kaçınılmaz gözüküyor..heleki bizde..![]()
2017 yılı bankaların karı 32 milyar tl.2017 yılı ytakibe düşen kredi miktarı 64 milyar tl.....dış borç şu ana kadar 452 milyar dolar..cari açık 58 milyar dolar olacağı tahmin ediliyor...KGF ile reel sektörü finanse ettiler ama görünen o ki bu sadece zaman kazandırdı...reelde kötü olaylar oluyor..Bankaların aktifleri ciddi bozuluyor...
Burdaki tüm yorumlarım yatırım tavsiyesi değildir.
Ben İzmir'in birinci kuşak sanayicilerinin çoğunu bir şekilde tanıdım.
Bunlar cumhuriyetin ilk dönemlerinde hemen herşeylerinden fedakarlık edip de fabrikalar kuran adamlardı.
İkinci kuşak bu fabrikalarda işleri biraz götürdü.
Fakat çağı yakalayamadılar.
Bizim Çeşme tipi dediğimiz adamlardı. Rakı balık, Avrupa, keyif falan.
Bunlar ve bunların çocukları hemen tüm sınai tesislerini ya yabancıya (gavur) ya da diğer illerden gelenlere sattılar.
Bunlardan ikinci kuşak şimdi Urla, Çeşme, Bodrum'da ömürlerinin son günlerini keyif içinde yaşıyorlar.
Üçüncü kuşağa da biraz birşeyler verdiler nakit olarak.
Onların bir kısmı ticaretle, bir kısmı da hovardalıkla uğraşıyor.
İzmir (bir kesimin hakkını yemeyelim), biraz genelleme yanlışlığı taşısa böyle hülasa edilebilir...
Bakın bir kez daha söylüyorum: Eğer faiz tüm kötülüklerin anasıysa, bunların yatırım maliyetini (faizi) kontrol altına almak için kambiyo rejimini değiştirmeleri lazım. Faizi fikse etmek kolay. Mesele paranın gideceği istenmeyen yönleri yasaklamak...
Mevduata anca bu kadar faiz...(% 10 gibi)
Altın al, gayrımenkul al, hisse al...Ama bankada paranın karşılığı bu, döviz ise YASSAK...
Başka çare yok.
Ha bu yola girecekse de Muhtar Kenti bakan olarak getiremezsin tabi...
Yer İmleri