Sayfa 35/103 İlkİlk ... 2533343536374585 ... SonSon
Arama sonucu : 847 madde; 273 - 280 arası.

Konu: Temettu Etkisizligi

Hybrid View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post
  1.  Alıntı Originally Posted by ctugrul Yazıyı Oku
    Erhan bey, 285 ileti sonra açtığınız temettü etkisizliği nedir konusuna bir tanımlama getirmiş oldunuz. Gerek okuyanlar gerek biz yazanlar konuyu farklı mecralara götürüp durmuşuz meğersem.

Sizin temettü etkisizliği tanımınızdan benim anladığım şu; "Yatırımcıların kendileri, ellerinde bulunan hissenin verdiği temettü miktarı kadar rakamı kendileri de üretebilirler"

Anladığım tanım doğruysa, bir itirazım yok, zira matematiksel olarak mümkün olan bir şey.
    Şöyle örneklemeye çalışayım.

Diyelim ki A şirketini hisse başına 1 TL temettü dağıtacak ve benim elimde 10.000 hisse var. Hisseninde temettüden önceki son fiyatı 4TL. Dolayısı ile eğer temettü alırsam ben 10.000TL alırım. Ama almayayım dersem; son gün fiyat henüz 4 TL iken 2500 adedini satarım kendime 10.000TL kaynak yaratırım.

Bu olmayacak şey değil. Ancak bana göre sürdürülebilir değil. Niye mi? Diyelimki bu hisse her sene 4 TL'ye yükselip 1 TL temettü veriyor. Bakın seneler bazında işlem nasıl oluyor;
    Aşağıda kullandığım kısaltmaların açıklamaları şöyle.
    TÖHA : Temettü öncesi hisse adedim
    TSHA : Temettü sonrası hisse adedim
    TÖHF : Temettü öncesi hisse fiyatı
    TSHF : Temettü sonrası hisse fiyatı

1. sene
    TÖHA: 10.000 TSHA : 7500
    2. sene
    TÖHA : 7500 TSHA: 5000
    3. sene
    TÖHA : 5000 TSHA: 2500
    4. sene
    TÖHA : 2500 TSHA: 0

Bu arada temettü alan adamın hisse adedi hep aynı kalıyor.
    Hadi bu her sene temettü öncesi 4 TL. 1 TL temettü verdi 3TL'ye düştü örneği haksız bir örnek oldu diyelim. Başka bir örnek verelim.

Yine A hissesi. Bu sefer ilk sene fiyatı 4 TL ve şirket politikası gereği her sene karının %25'ini veriyor. Ayrıca piyasa A hissesini her sene sürekli %40 artış yönünde fiyatlıyor.

1. sene
    TÖHF :4 TÖHA:10.000 TSHF: 3 TSHA: 7500
    2. sene
    TÖHF :4.2 TÖHA: 7500 TSHF: 3.15 TSHA: 5000
    3. sene
    TÖHF: 4.41 TÖHA: 5000 TSHF: 3.31 TSHA: 2500
    4. sene 4.64 2500 3.48 0

Birde %40 hisse fiyatı artışı %20 temettü dağıtımı ile deneyelim.

1. sene
    TÖHF : 4 TÖHA: 10.000 TSHF: 3.2 TSHA: 8000
    2. sene
    TÖHF: 4.48 TÖHA: 8000 TSHF: 3.56 TSHA: 6000
    3. sene
    TÖHF: 5.02 TÖHA: 6000 TSHF: 4.02 TSHA: 4000
    4. sene
    TÖHF: 5.63 TÖHA: 4000 TSHF: 4.5 TSHA: 2000
    5. sene
    TÖHF: 6.3 TÖHA: 2000 TSHF: 5.04 TSHA: 0

Umarım hesaplar doğrudur. Bu örnekler değişik şekillerde çoğaltılabilir.
    Ama sonuçta evet yatırımcı, dağıtılan temettüyü almak yerine hisse satarak temettü kadar gelir yaratabilir.
    Öncelikli cevabım temettü etkisizliğinin ıspatı üzerine olacağı için Bu matematiği yapan hocamlarımla konuşayım.

Ben iki adet hem temettü dağıtmış hemde temettü dağıtmamaış hissenin örneklenmesi şeklinde gidilmesini istemiştim. Öyle gitmezsen sürdürülebilir değil yorumu çıkar.

A şirketi temettü dağıtan B şirketi temettü dağıtmayan hersene % sel yükseliş her iki hissedede aynı olmalı A şirketi ile B şirketi ne yatırım yapan iki kişi ne kadar kazanmıştır örneği bu şekilde ilerletelim böylece herkes anlar yapılan hesaplamayı. iki hissenin fiyatını farklı verebilirsin hesaplamalarını tam yapmak ve kusuratlarla ugrasmamak için.

Benzer farklı örnekleri 2 şirket içinde kıyasla yaptıgın ilk örnekte temettü dağıtmayan hisse de de hisse fiyatı 0 TL oluyor yani sürdürülebilir olmuyor.

A şirketi şirket politikası gereği ne kadar temettü ödüyorsa B şirketindeki yatırımcı aynısını yaratsın. Ve bu şekilde devam et.

Örnek sonrası temettü dağıtmak yatırımcı için etkşizdir yorumunu yine yapacaksın.

BU konuda anlaştıkmı şimdi buradaki herkes temettünün bu şekilde yaratıldıgından eminmi ? hem fikir mi herkes
    Senin almaya cesaret edemediğin riskleri alanlar, senin yaşamak istediğin hayatı yaşarlar..
    Sokrates twit @erhanacikgoz1

2.  Alıntı Originally Posted by erhanacikgoz1 Yazıyı Oku
    Öncelikli cevabım temettü etkisizliğinin ıspatı üzerine olacağı için Bu matematiği yapan hocamlarımla konuşayım.

Ben iki adet hem temettü dağıtmış hemde temettü dağıtmamaış hissenin örneklenmesi şeklinde gidilmesini istemiştim. Öyle gitmezsen sürdürülebilir değil yorumu çıkar.

A şirketi temettü dağıtan B şirketi temettü dağıtmayan hersene % sel yükseliş her iki hissedede aynı olmalı A şirketi ile B şirketi ne yatırım yapan iki kişi ne kadar kazanmıştır örneği bu şekilde ilerletelim böylece herkes anlar yapılan hesaplamayı. iki hissenin fiyatını farklı verebilirsin hesaplamalarını tam yapmak ve kusuratlarla ugrasmamak için.

Benzer farklı örnekleri 2 şirket içinde kıyasla yaptıgın ilk örnekte temettü dağıtmayan hisse de de hisse fiyatı 0 TL oluyor yani sürdürülebilir olmuyor.

A şirketi şirket politikası gereği ne kadar temettü ödüyorsa B şirketindeki yatırımcı aynısını yaratsın. Ve bu şekilde devam et.

Örnek sonrası temettü dağıtmak yatırımcı için etkşizdir yorumunu yine yapacaksın.

BU konuda anlaştıkmı şimdi buradaki herkes temettünün bu şekilde yaratıldıgından eminmi ? hem fikir mi herkes
    Bu sefer o hesabı lütfen siz yapın biz görelim, ben ödevimi yaptım sıra sizde.
    Bir yatırımcının, temettü miktarı kadar hisse satarak, temettü miktarı kadar gelir yaratması, temettünün etkisiz olduğu anlamına gelmez ki. Sadece yatırımcının bunu hisse satarak yapabileceği anlamına gelir. Ayrıca zaten hiç yorulmadan alabileceğin bir parayı almak için ne diye alış satış yapmakla uğraşayım ki? Birde komisyon ödeyeyim üzerine?

Paşa paşa alırım aramı. Hatta temettüsünü aldığım hissenin fiyatı iyi prim yaparsa satarımda
    Aha şimdi diyecek ki Erhan bey, dediğime geldiniz. İyide ben zaten hiç fiyat artışlarına karşıyım demedim ki

3. Yazmayayım diyorum ama. Yine dayanamadım. Buyrun yazınızın üzerinde benim yazılarımı BÜYÜK Harflerle bulabilirsiniz.

Alıntı Originally Posted by erhanacikgoz1 Yazıyı Oku
    @tugrul hocam pozitif etki ettiği üzerine cok fazla taraflısınız gerçekten.

ŞAHSEN ARTIK ŞAKA YAPTIĞINIZI DÜŞÜNÜYORUM. ŞU AŞAĞIDA İKİ TIRNAK İŞARETİ ARASINDA VERDİĞİM İFADEMİN NERESİ ANLAŞILMIYOR LÜTFEN SÖYLEYİNDE AÇIKLAMAYA ÇALIŞAYIM;

"Erhan bey ben illa temettü dağıtanın hisse fiyatı yükselir demedim.lütfen yazımı iyi okuyun. Yazışarak bir yere varamıyacağız yine.yazı dilinde anlaşamıyoruz.

Ben temettü vermek fiyatı yukarı çekebilir dedim. Bununda doğru veya yanlış sebeplerden kaynaklanabileceğini belirttim. Illa yukarı çeker demedim. çektiği durumlar ver hiç etkilemediği durumlar var. Bu piyasanın d algısına bağlı tamamen.
    Yapmayın allahınızı severseniz. Her temettü dağıtan şirket iyidirde demedim. Iyi örnek var kötü örnek var dedim. Bu nasıl tek taraflı bakmak"

BU YAZIDAN NASIL ÇOK FAZLA TARAF OLDUĞUM ANLAMINI ÇIKARDINIZ?

Ben mecburen diğer savları yazmak zorundayım. bu yuzden temettüyü kötüler görünmüş olabilirim üzerine eklıyorum ama diyorumkı ben temettü dağıtan iyi hisseleri alıyorum.

sizde keza temetüyü savunacagım diye benim gözümde taraf görünüyor olabilirsiniz.

BİZ SİZİNLE BU PLATFORMUN ESKİ VERSİYONUNDADA BU KONUDA YAZIŞTIK ORADADA BELİRTTİM BEN %100 TEMETTÜ YATIRIMCISI DEĞİLİM. HİSSE FİYATLARININ ARTIŞINDAN DA PARA KAZANAN KAZANMAYA ÇALIŞAN BİRİSİYİM DİYE.
    BENİM BÖYLE OLMAM TEMETTÜ ETKİSİZDİR DİYEN BİRİSİNE ÜSTELİKTE BUNU BANA GÖRE YANLIŞ TEMELE OTURTAN BİRİSİNE YANLIŞ DÜŞÜNDÜĞÜNÜ SÖYLEMEME ENGEL DEĞİL.

Sizden daha ben temettü dağıtmayan iyi hisse alırım lafını duyamadım. amacımız iyi hisse almak değilmi temettü dağıtsa ne dağıtmasa ne ama sizin düşünceniz temettü dağıtınca pozitif fiyatlanacağı ise zaten siz temettü dağıtmayanı almazsınız. Alsanız bile bir sene sonra temettü dağıtmasa satarsınız cunki size göre pozitif fiyatlama olamayacak bir tarafı eksik kalacak hissenin.

O HALDE ESKİ YAZILARIMI BİR KEZ DAHA OKUYUN. YUKARDADA SÖYLEDİM DAHA ÖNCEDE SÖYLEDİM. BEN FİYAT HAREKETLERİNDEN DE PARA KAZANMAYA ÇALIŞAN BİRİSİYİM. İYİ OLDUĞUNA İNANDIĞIM HİSSEYİ ELBETTE ALIRIM. BU TOPİĞİN BAŞLIĞI OLAN TEMETTÜ ETRAFINDA YAZIYOR OLMAM BAŞKA ŞEKİLDE YATIRIM YAPMADIĞIM ANLAMINA GELMEZ.

BAKIN GENE KENDİ ÜRETTİĞİNİZ SENARYOYA KENDİNİZ İNANDINIZ VE BENİMLE İLGİLİ BİR YARGIYA VARDINIZ.

İşte taraf olarak tarafsınız diye bunu soyluyorum.

Söylediğiiniz cevapların temettü ile ilintisi oldugunu asla anlayamazsınız. Bunu bilemeyiz neyin etki ettiğini asla bilemezsiniz.

İYİ ZATEN BENDE PİYASA İSTEDİĞİ GİBİ FİYATLAR DERKEN BUNU SÖYLÜYORUM. TEMETTÜDE BUNLARDAN SADECE BİRİSİDİR. İSTER YUKARI FİYATLAR İSTER FİYATLAMAZ. BİR ÖNCEKİ YAZIMI BİR DAHA OKUYUN. BUNDAN FARKLI BİR İFADE BULAMAZSINIZ.

Ama bazı gerçekler vardır. hocam bakın ben bunları ıspatladım nasıl ıspatladın diye bir sor

1-Temettü dağıtan hisse senedi yukarı pozitif fiyatlanıyor ise pp/dd f/k oranları sizce cok yukarlarda olması gerekmiyormu ????????? BU bir gerçeklik değilmi temettü dağıtan hisselerde böyle birşey görüyormusunuz siz. Görüyorsanız tamam evet temettü say4esınde bu hisseler ucuyor diyeyim. Hangi gerçeklikten bahsediyoruz anlamıyorum neden pp/dd f/k lar yüksek değil bu hisselerin. Böyle bir gerçeklik var bunu anla artık diyorsunuz hani ıspatla ??????

ERHAN BEY HALA AYNI YANLIŞ NOKTADAN HAREKETLE YAZI YAZIP CEVAPLAR ÜRETİYORSUNUZ. BEN HER TEMETTÜ DAĞITILDIĞINDA HİSSELER YUKARI FİYATLANIYOR DİYE BİR ŞEY YAZMADIM. YAZMADIĞIM ŞEYE NEYİN CEVABINI VERİYORSUNUZ?

2-Temettü dağıtan hisse yukarı fiyatlanıyor ise Daha yüksek oranda dagıtalan temettü daha fazla yukarı fiyatlanma daha az dagıtalan temettü daha az yukarı fiyatlama demektir.
    Dolayısıyla yüksek temettü veren hisselerin pp/dd f/k gibi ucuzluk pahalılıgı ölçen rasyolarının daha yüksek daha az temettü dagıtanlarınkı pp/dd f/k gibi oranları daha düşük seviyede seyretmeli. varmı böyle bir ispatınız göster ıspatını anlatamadıgın pozitif etkiyi anlayayım gerçekten iyi niyetle söylüyorum göster bana hocam.

AYNI ŞARKI. BEN HER TEMETTÜ DAĞITILDIĞINDA HİSSELER YUKARI GİDİYOR DEMEDİM. YANLIŞ ANLAMIŞSINIZ. OLMAYAN SORUNA ÇÖZÜM ÜRETMEYE GEREK YOK. SÖYLEMEDİĞİM ŞEYİN İSPATINI BENDEN NASIL İSTERSİNİZ?

3-Niçin en yüksek temetü veren hisseye yatırım yapmak yerine az dagıtanıda düşük dagıtanıda alıyorusunuz. Yukarı fıyatlanacagına emın oldugunuz halde niçin hisselerinizi baska temettü veren firmalara bölüyorsunuz %20 temettü dağıtan x hissesine göm parayı nasılsa garanti yukarı gidecek hemde %5 verene nazaran daha cok yukarı gidecek çünkü temettü dağıtan hisseler daha pozitif hareket eder o halde daha cok temettü daha cok pozitif daha az temettü daha düşük fiyatlama demektir. Temettü veremyeni ise zaten çöpe at. evet neden ?

FESUPANALLAH. ŞU NAKARATI BİR GEÇEBİLSEK. KOSKOCA YAZINIZ TAMAMEN YANLIŞ ANLADIĞINIZ BİR KONU ÜZERİNE SORDUĞUNUZ SORULAR VE KANITLAR SUNMA ÇABASI ÜZERİNE.

Bu bile ıspatlamıyormu piskolojı vardır fonlar vardır diyorsunuz hocammmm o halde uygulaman gereken yontemı nıye uygulamıyor yatırımcılar. En yüksek oranda temettü dağıtan hisseler genelı çimonto şirketleridir. Neden herkes çimentolara yatırım yapmıyor yüksek temettü yüksek pozitif fiyatlama olacağı nasılsa garanti. BU ARADA BU SENE ÇİMENTOLAR İÇİN BERBAT OLACAK BENDEN UYARMASI

DEMEDİĞİM ŞEYİN ÜZERİNE KURULU SORULARINIZIN HİÇ BİR GEÇERLİLİĞİ YOK Kİ NEYE CEVAP VEREYİM?

Bir hisse geçrek fiyatından daha yükseğe fiyatlanması normal mi sizce ? bu olsa bile gerçek değerinden daha yükseğe fiyatlansa dahi geçicidir. Bu yuzden temettü veren hisseler daha pozitiftir diyemeyiz......... pp/dd niye var f/k niye var hisse değerlemesi niye var ? Bİlanco piyasa değeri dediğimiz rasyolar niye var. Değerlemi analizi yapıp hisse almak yanlış mı. Ucuz şirkete yatırtım yapmak hata mı ? Nasılsa kendini yukarı sürekli fiyatlayan temettü hisseleri varken bunlara neden gerek duydular ?

BENİM VEYA SİZİN NEYİ NORMAL BULDUĞUNUZUN HİÇ BİR ANLAMI YOK. BORSA BÖYLE BİR YER DEĞİL. HELE BİST HİÇ DEĞİL. GEREĞİNDEN FAZLA DEĞERLEDİĞİ HİSSELERDE OLABİLİR DAHA AZ DEĞERLEDİĞİDE. BİZ BUNU İSTER NORMAL BULALIM İSTER ANORMAL. BU BİR GERÇEK.

YAHU ARKADAŞIM BEN TEMETTÜ VEREN HİSSELER DAHA POZİTİFTİR FİLAN DEMEDİM. KEŞKE ÖNCE YAZIMI DOĞRU ANLASAYDIN. BAK CÜMLELERİMİ YUKARDA SANA KOPYALADIM.

Gelelim temettü etkisizliği uydurmasına etkisiz niye diyoruz temettü hisselerini şöyle ayırayım vermeyenleri böyle ayırayım bunları alayım ötekinleri çöpe atayım dediğiniz için. Yani diyorumkı temettüyü her iki şekildede elde ediyor olmanıza rağmen yani bir etkisi olmadıgını öğrenmenize rağmen ayırmana gerek yok ayırma hisseleri cunku temettünün bir etkisi yok bir extrası yok niye ayırıyorsun etkisiz elemanı etkisiz eleman olmasına rağmen neden hisseleri ayırıyorsunuz ayırmayın cunku etkisiz diyorum. etkisizlik kelımesı buy uzden geçiyor. etkisizdir yani birşey kazandırmaz kaybettirmez o halde ayırma etkisiz cunki.
    BAKIN GENE SENARYO YAZMIŞSINIZ. ŞU 300 CİVARI YAZIYI TEK TEK OKUYUN. BENİM EĞER TEK BİR "temettü hisselerini şöyle ayırayım vermeyenleri böyle ayırayım bunları alayım ötekinleri çöpe atayım" İFADEM VARSA BURAYA KOPYALAYIN.

KELİME OYUNLARI İLE BİR YERE VARAMAZSINIZ. ÖNCE DİYORSUNUZ Kİ BEN TEMETTÜ ETKİSİZLİĞİ DERKEN "TEMETTÜ GELİRİ KADAR GELİRİ HİSSE SATARAK YARATIRIM" BUNUN İÇİN TEMETTÜ ETKİSİZDİR DİYORUM. SONRA YUKARDA DEMİŞSİNİZ Kİ TEMETTÜNÜN EXTRASI YOK. İKİDE BİRDE TANIM DEĞİŞTİRİLMEZ. MAÇ OYNANIRKEN KURAL DEĞİŞMEZ. HER SIKIŞTIĞINIZDA FARKLI BİR TANIMLA ORTAYA ÇIKARSANIZ İŞİN CİDDİYETİ KALMAZ. BAKIN AŞAĞIDAKİ SZİN YAZINIZ, NE DEMİŞSİNİZ;

Alıntı Originally Posted by erhanacikgoz1 Yazıyı Oku
    Temettü etkisizliği konusu başka bir konudur.

yatırımcıların kendileri tarafından yaratılan temettü ile Temettü ihtiyacı giderilebildiği için temettü etkisizdir.

Sayfanın başlıgı bu ve bu anlatılıyor burada peki bu ne demek temettüyü yatırımcılar nasıl yaratabiliyor bunu biliyormusunuz ? asıl en önemli soru bu bunu bilen arkadaşlar var mı ? BEn 200 adet gönderirinin hepsini SADECE VE SADECE TEMETTÜNÜN YATIRIMCILAR TARAFINDAN YARATILABİLDİĞİNİ ANLATMAK İÇİN YAZDIM.

@ctugrul hocam ve DRZIM hocam sizlere soruyorum yatırımcılar kendileri yanı bızler temettüyü nasıl yaratabiliyoruz ? bana bir örnekle acıklarmısınız. örnegınızın bırınde temettü dağıtın bırınde de yatırımcılar temettü yaratsın.

SİZİN TEMETTÜ BEDELİ KADAR RAKAMI HİSSE SATARAK YARATABİLMENİZ, TEMETTÜYÜ ETKİSİZ YAPMAZ. ZATEN HALA HESAPLAMA TABLOLARINIZIDA GÖREMEDİK.

BENCE ÖNCE BU TOPİĞİ AÇMAKLA NEYİ KASTETİĞİNİZ KONUSUNU KAFANIZDA NETLEŞTİRİN. ZİRA BU BÖYLE OLMAZ.

4. @ osman hocam haklısın

bu arada hektaş benım yatırım lıstemde bilancosundan oturu.

hesaplama konusunu unttum ben bu hesapları emin olun bu işi anlatılıdan beri 50 sefer tekrarladım.

Artık bende sıkıldım aynı hesabı yapmaktan cunku sız yapmazsanız benım yapmam boş ben zaten hesabı bılıyorum bılmeyenın yapması lazım kı anlasın bu yuzden hep matematiği size devrediyorum ozellıkle matematiği yapmadan anlaşamıyoruz.
    Senin almaya cesaret edemediğin riskleri alanlar, senin yaşamak istediğin hayatı yaşarlar..

Sayın ctuğrul bey ,

Yazılan mesajın içine kendi cevabınızı koyu renklerle nasıl yazıyorsunuz? zahmet olmazsa ve zor bir işlem değilse bahsedebilir misiniz rica etsem?

6.  Alıntı Originally Posted by DRİZM Yazıyı Oku
    Sayın ctuğrul bey ,

Yazılan mesajın içine kendi cevabınızı koyu renklerle nasıl yazıyorsunuz? zahmet olmazsa ve zor bir işlem değilse bahsedebilir misiniz rica etsem?
    İlgili kişinin mesajını olduğu gibi cevapla şıkkını seçiyorum. Sonra onun mesajı içinde yazı yazmadan önce üstte bulunan menü çubuğundan B yani bold butonuna basıyorum. Aşağıdaki metin içinde imleç iki B harfi arasında yanıp sönmeye başlayınca yazıyorum. Gönderince bu kısımlar koyu renk oluyor.

Erhan beye bende cevap yazacağım ama dışarıdayım şu an

SM-G920F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.

7. uzun metne sonra cevap verirsiniz.

Kısa metni cevaplarsanız çok daha hora geçecek çünkü benim sıkıntım onu anlatamamak.

Erhan hocam;

Homemade temettü için daha bu sabah bir örnek hazırladım.....kiii birden şunun farkına vardım :

Hazırladığım örnekte vergi yoktu , ama gerçek hayat öyle mi? borsamızda şu an hisse alım satımına vergi yok ama bir süre önce vergi ödememek için EN AZ 1 YIL ELDE TUTMA SÜRESİ GEREKİYORDU, Eğer bu süreden önce hisselerini satarsan %15 kazanç vergisi veriyordun...

--vergi oluşturmayan elde tutma süresi 18 ay olursa ,ya da

--vergi oluşturmayan Elde tutma süresi 1 yıl ama, şirket daha önce temettü tarihi açıklarsa “temettü verilmeden önce satıp, temettü sonrası tekrar almak” durumunda da vergi+alım-satım ücreti ödemek gerekir.

(2. senaryoya örnek olarak alkim geçen yıl 25 mayısta verdiği temettüyü bu yıl 5 mayısta verdi ve bu tarihler arasında %100 civarı getirisi var).

Sayfa 35/103 İlkİlk ... 2533343536374585 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •