Sayfa 376/637 İlkİlk ... 276326366374375376377378386426476 ... SonSon
Arama sonucu : 5090 madde; 3,001 - 3,008 arası.

Konu: ...:::Beyaz Yaka için Yatırım Koçluğu...:::

1.  Alıntı Originally Posted by monaroza Yazıyı Oku
    Merhabalar.
    Belki bazılarınıza bu yazacaklarım ters gelebilir. Ancak borsada hisse yatırımının sn dudu’nun da daha önce vurguladığı gibi yaşınıza göre farklılık göstermesi gerektiğini düşünüyorum.
    Yani 30’lu yaşlardaki biriyle 50’li yaşlardaki birinin yatırım anlayışı farklı olmalıdır, olması normaldir.

Bana göre 30’lu yaşlarda biri temettü şirketlerinden çok, sermayesi küçük, beklentileri büyük; yaptığı iş know-how’a dayanan, katma değerli ürünler üreten ve piyasa değeri henüz milyar TL’ler seviyesine ulaşmamış şirketlere yani BÜYÜME ODAKLI YATIRIMA odaklanmalıdır. Zira ayda 1000-2000 tl ile büyümesi yavaş olan ve yatırımları bittiği için karının çoğunu temettü olarak dağıtan şirketlerin getirisi ile büyüyen, yatırım yapan şirketlerin getirisi çok farklı olacaktır.

Büyüme odaklı şirketlere en iyi örnek bu forumda da çok dillendirilen Poltk.
    Niye poltk?
    Yaptığı iş spesifik bir iş.
    Sahibi yabancı bir kimya devi.
    Alanında Türkiye’de tek.
    Düşük sermayeli. Daha yolunun çok başında.
    Vs vs.

Bir de her ne kadar grafik pahalı dense de (bu şirket özelinde buna katılmıyorum) Kront.
    Yazılım sektörü için 2017 yılı içerisinde pek çok teşvik çıkarıldı. Bunlardan en önemlisi tüm kamu ihalelerinde ve mal alımlarında yerli yazılım ürünlerini kullanma zorunluluğu.
    Kront siber güvenlik, nesnelerin interneti ve Telekom alanlarında oldukça muteber yazılımlar üretiyor. Ayrıca şirketin ABD’de %100’ü kendine ait Krontech isimli bir şirketi daha var. Ve bu şirket abd pazarında hızla büyümeye başladı. Sadece abd değil, Meksika, peru gibi Güney Amerika ülkelerine de mal satmaya başladı.
    Yazılım sektörü gerçekten çok karlı bir sektör. Bir kere yazılım üretip bunu lisanslandırırak satıyorsunuz. Bu yüzden net kar marjı inanılmaz yüksek.
    Kront, düşük sermayeli, borçsuz ve büyük istikbal vaad eden bir sektörde olması sebebiyle bence büyüme odaklı portföylerde yerini alması gereken bir hisse.

Aklıma hemen gelen 2 şirketi yazdım. Ayrıca sizin de aklınıza gelen başka şirketler varsa lütfen paylaşın.

50’li yaşlarda ise daha sağlamcı, büyümesi yavaşlayan, karının büyük kısmını bu yüzden temettü olarak dağıtan şirketler daha uygun olacaktır.

Sent from my iPhone using hisse.net mobile app
    Bir nebze katılmakla beraber yatırımcı karakteri ile de çok alakalı bir durum.Benim yaşım 31 ama riski pek sevmeyen bir yapım var.Şu anda varlığımın %60 kadarı altın, %25 kadarı döviz geri kalanda borsada.Amacım altın ve dövizden satmadan oranlarını %40 altın, %20 döviz geri kalan hisse şekline getirmek.Hisselerde de şu anda elimde AYGAZ, SODA, EREGL, TTRAK, EGEEN, PETKM ve ULUSE mevcut. ULUSE hariç tutarsak amacım aşağıdaki gibi düşünülebilir.
    BOLUC, EREGL, HEKTS, PETKM, SODA her biri %10
    ECILC, TTRAK, VESBE, PETUN, AYGAZ her biri %7,5
    EGEEN, ERBOS, ALKA, SASA, CEMTS her biri %2,5

Görüleceği üzere riskimi 15 şirkete hem de sağlam şirketlere yatırmaya çalıştım.Benim için hissenin uçmasına kaçmasına gerek yok.Enflasyona ezdirmeyip biraz üstünde değer kazansa makul ölçüde temettü verse gelirini haramdan elde etmese yeterli.Bu anlattıklarım kendi araştırmalarıma göre kendimce modellediğim yatırımdır.Yatırım tavsiyesi veya bir kural değildir elbette.

2.  Alıntı Originally Posted by Miriel Yazıyı Oku
    Teşekkürler Sn. Monaroza,

- Bahsettiğiniz araştırmalar ABD borsası üzerinde yapılmış çalışmalar mı yoksa içerisinde Türkiye ve gelişmekte olan ülkelerin de bulunduğu çalışmalar var mı? ABD borsasında dediğiniz gibi, bu nedenle değer yatırımı oldukça mantıklı bir yol, psikolojisini kaldırabilene. Yaşar Erdinç'in çalışması bu nedenle çok önemli bence.

- Egeen ve Logo güzel örnekler ancak o dönem bu potansiyelde gösterilen kaç şirket daha vardı bence bunu bilmemiz lazım. (2010'lu yıllarda borsanın durumunu bilmiyorum malesef, yeni ilgi duymaya başlamış ve bu konunun da katkılarıyla tasarruflarını borsada değerlendiren bir öğrenciyim.)

Son söylediklerinize kesinlikle katılıyorum.

Saygılar.
    Maalesef okuduğum yazıları bulamadım. Ancak hatırladığım kadarıyla Abd borsaları için yapılmış bir çalışmaydı. 2010-2011 döneminde de düşük sermayeli, gelecek vadeden 4-5 şirket vardı esasen. Fmzip, Egeen, lkmnh, logo gibi.
    Bunlardan gelişim gösteren sadece logo ve egeen oldu. Tabiki her 2'si de karlılıklarını ve cirolarını her yıl üstüne koya koya şimdiki konumlarına geldiler.
    Öyleyse her düşük sermayeli şirket değer yatırımı olmaz. Hatta gelecek vadeden bir sektörde yer alan ancak düzgün yönetilmeyen şirketler de hakeza değer yatırımı kapsamına girmiyor.

Doğru şirketi bulabilmek için
    1) Sermayesi nispeten düşük, spesifik işler yapan şirketler bulunmalı
    2) Bu şirketlerin bilançoları dipnotları her ayrıntısına kadar incelenmeli
    3) Çok önemli!! Faaliyet raporları birkaç kez okunmalı
    4) Sahipleri ve şirketin kurumsallığı araştırılmalı
    5) Şirketin haber akışı dikkatle takip edilmeli

İyi ki bilmiyor kalabalıklar,/ Yağmura bakmayı cam arkasından/
    İnsandan insana şükür ki fark var; / -Birine cennet birine zindan- /İyi ki bilmiyor kalabalıklar

3.  Alıntı Originally Posted by Cautionary Yazıyı Oku
    Bir karar aldım şu an...grafik pahalı kavramından artık bahsetmeyeceğim...anlaşılabildiğini düşünmüyorum...bu başlıktaki 10 kişiden belki ikisi dikkate değer buldu bu kavramı...bu durumda ya kavram işe yaramaz, ya da ben iyi anlatamadım...sonuçta faydasız gibi gözüken bir kavram için zaman ve enerji harcamam anlamsız.
    Forumda çok fazla yazmasamda grafik pahalı tezinizi destekliyorum. Hatta bu konuyu yıllardır arkadaş çevresindede anlatmaya çalışırım. Bana göre bir şeyin sürekli iyi gitmesi eşyanın doğasına aykırı.
    Özellikle finansal konularda insanların fırsatları görerek o alanlara yönelme çabaları var. Bugün dünyada petrol kullanılıyor. Zamanında petrol 100 dolarlardayken daha fazla çıkacak diyorlardı. Ama rakipler arttı, yeni teknolojiler geldi ve petrolün durumu ortada.
    Nokiada aynı durumu görebiliriz. Yada avmlerin ilk çıkışları ve şimdiki durumları. İnsanlar geçte olsa rekabet neticesinde yeni fırsatlar oluşturuyor. Piyasaya daha iyileri çıkıyor.
    Hep bu konuyu düşündüğümde barcelona aklıma gelir. Barcelonanın efsane futboluna bile insan oğlu çare buldu ve yendi [emoji3]

Arkadaşlar spesifik sonuçlara odaklanıp asıl resmi kaçırıyorlar bence. Bir firma çok kazandırdı diye ederi o değildir. Yada daha fazla gideceği anlamı çıkarılmaz. Bugün beyaz doastan pd olarak değerli. Beyaz alan bir kişi kazanmıştır evet ama neden kazanmış olduğu hepimizin taktiri.

Konuyu iyi anlatamamış olabilirim. Yazım bütünlüğü üzerinde çalışıyorum [emoji3]

4. Genel olarak son yazılanlar ile ilgili şunu söylemek istiyorum; sepet yapmamız gerekiyor. Bes fonlarında da dövizde de hisse senetlerinde de. Hem sektörleri çeşitlendirmek lazım hem de büyük şirket küçük şirket olarak çeşitlendirmek gerekiyor. Örneğin 30 yaşında biri olarak 5 tane büyük sermayeli ve 5 tane de büyüme potansiyeli olduğunu düşündüğümüz hisselerden alabiliriz. (sayılar kişiye göre değişebilir. 10 olur 20 olur.)

5.  Alıntı Originally Posted by 1event Yazıyı Oku
    Forumda çok fazla yazmasamda grafik pahalı tezinizi destekliyorum. Hatta bu konuyu yıllardır arkadaş çevresindede anlatmaya çalışırım. Bana göre bir şeyin sürekli iyi gitmesi eşyanın doğasına aykırı.
    Özellikle finansal konularda insanların fırsatları görerek o alanlara yönelme çabaları var. Bugün dünyada petrol kullanılıyor. Zamanında petrol 100 dolarlardayken daha fazla çıkacak diyorlardı. Ama rakipler arttı, yeni teknolojiler geldi ve petrolün durumu ortada.
    Nokiada aynı durumu görebiliriz. Yada avmlerin ilk çıkışları ve şimdiki durumları. İnsanlar geçte olsa rekabet neticesinde yeni fırsatlar oluşturuyor. Piyasaya daha iyileri çıkıyor.
    Hep bu konuyu düşündüğümde barcelona aklıma gelir. Barcelonanın efsane futboluna bile insan oğlu çare buldu ve yendi [emoji3]

Arkadaşlar spesifik sonuçlara odaklanıp asıl resmi kaçırıyorlar bence. Bir firma çok kazandırdı diye ederi o değildir. Yada daha fazla gideceği anlamı çıkarılmaz. Bugün beyaz doastan pd olarak değerli. Beyaz alan bir kişi kazanmıştır evet ama neden kazanmış olduğu hepimizin taktiri.

Konuyu iyi anlatamamış olabilirim. Yazım bütünlüğü üzerinde çalışıyorum [emoji3]

Benim anlatmak istediklerimle %100 uyumlu yazdıkların...ne demek istediğini gayet iyi anladım

Bir de bazı arkadaşlar diyebilir ki, çıkanın çıkma ihtimali, duranın çıkma ihtimalinden daha fazladır...Güzel argüman, ben de buna inanıyorum.

Bu argüman kısa vade için geçerli ama...eğer 1-2 gün hatta 1-2 aydan bahsediyorsak doğru..ama uzun vade yatırımdan bahsediyorsak, 5-10 yıl bir hisseyi tutmaktan bahsediyorsak...geçtiğimiz 5 yılda 10 a katlamış bir hissenin, gelecek 10 yılda endeksi yenmesi yenememe ihtimalinden daha düşüktür bence...bu durumdaki 10 hissenin 3 ü belki yine endeksi yener, ama 7 si yenemez mesela...ben de bu düşük ihtimale oynamam diyorum...şansıma hiç bir zaman güvenmedim!!!

6. Bankaların yönettiği fonlar hakkında ne düşünüyorsunuz? Çeşitlendirme yapmak maksadıyla gram altın mı almak mantıklıdır yoksa altın fonu mu misal?

Yurtdışı borsalarında işlem gören fonlar da olduğu için riski dağıtmak adına oldukça mantıklı geldi ancak fon ücreti, vergi, .. vs derken astarı yüzünü geçer mi?

7.  Alıntı Originally Posted by Miriel Yazıyı Oku
    Bankaların yönettiği fonlar hakkında ne düşünüyorsunuz? Çeşitlendirme yapmak maksadıyla gram altın mı almak mantıklıdır yoksa altın fonu mu misal?

Yurtdışı borsalarında işlem gören fonlar da olduğu için riski dağıtmak adına oldukça mantıklı geldi ancak fon ücreti, vergi, .. vs derken astarı yüzünü geçer mi?
    türkiye deki altın fonları gram üzerinden...zaten gram altın= 1 ons*usd/tl demek=1323 usd/ons*3,8/31 gram=161,6 tl-->gram altın

yani ons yerine gram altın almak daha mantıklı, çünkü aynı zamanda dolar da almış oluyorsun...üstelik hemen her bankanın gram altın fonu var..üstelik alması-satması kolay %1 den daha az alım-satım marjı var..ayrıca bes tarafında da gram altın fonları var...bu fonlar da iyi yönetiliyor ve bire bir gram altın değerlemesini yansıtıyor

8.  Alıntı Originally Posted by Oralet_Osman Yazıyı Oku
    Üstadım o zaman kendi alanında tekel olmasının veya en iyi olmasının teyidini almayı mı bekliyecez?

Kront belki de 2 yıl sonra Bist içinde, kendi sektörünün en iyisi olacak ve fiyatı şimdikinin 3 katı olacak. (Rakamları atıyorum)

Ya da Hektaş, 4 ay önce 6 lira olunca da almak için geri çekilmesini bekliyorlardı şimdi 9 oldu yine bekliyorlar.

Belki de Hektaş gelecek yıl bu zaman 12 lira olacak.

Yani demek istediğim şu ki, sizin tabirinizle "grafik pahalı" olmaya başlamadan önceki aşamada şirketi yakalamak çok önemli. Oldu da yakalayamadık, pahalı diye almamazlık da etmek her zaman doğru olmayabilir.

Şu endekste Soda gibi bir şirket komodo ejderi gibi sürüngen konuma geçti. Düştükçe alıyor, düştükçe alıyor uzun vadeciler. Ama bu süreçte grafiği pahalı şirketler uçmaya devam ediyor, her gğn %2-3 çıkıyorlar. Karmaşık bir durum tabii ki. Tek bir doğru yok ortada. Herkesinki kendine doğru. Neyse, herkese bol kazançlar.
     Alıntı Originally Posted by Cautionary Yazıyı Oku
    bu anlattıklarıma en güzel örneklerden biri de türk traktör...yıllarca müthiş karlılıklarla çalıştı...üstüne iç piyasadaki rakip eaile içi sorunlar yüzünden devre dışı kaldı...yani biraz şans biraz fırsttan istifade çok iyi büyüdü..grafik pahalı hale geldi...özellikle son 1-2 yıldır yabancı ortaklı pek çok teşebbüs gündeme geldi, türk traktör için ciddi bir rekabet ortamı oluşacak...bunun öncü sinyalleri bile hisseyi baskılıyor.

Önceki 4 sene de fiyatını 10 a katlayıp 5 tl den 50 tl ye çıkan hisse, son 4 senedir 50-90 tl arası dalgalanıyor..şu an 78 tl...100 tl yi geçmesi çok çok zor olacak.
    Sn Oralet_Osman 'ın bütün bahsettikleri satır satır hepsi sade ama 10 numara tespitler ve son derece mantıklı... Böyle şeyler okuyunca sanki yeni duymuş gibi halen heyecanlanıyorum ... Aslında borsanın ciğerini tanıyan ,keskin zeka yatırımcı bakış açısı ve bu bakış açılarının bu gibi mecralarda söylenmesine çok ihtiyaç var. Çünkü yeni başlayanlar şunu kesinlikle bilmeli; sadece en güzel senetlerin tespit edilmesi ya da yatırım sepetlerinin ortaya çıkarılması çözüm değil ...bunu aklı başında milyonlarca kişi denemiştir hayatında ama pratikte kaç kişinin başarılı olduğunu kimse bilemez...her zaman alternatif yol vardır... Gerçekten beyinde taşıması zor bi mevzu tasarruf ve yatırım sabrı ... Özellikle borsaya yatırım... temettü mü iyi ? prim mi ? sığ kağıt ile risk mi alınmalı ? derin ile zamana mı yaymalı ? grafik çok şey mi anlatır ? yoksa uzun vadede temelden başkası yalan mı ? hangi strateji doğru bunu kimse net bir şekilde bilemez... Kısada inanılmaz paralar kazanıp yatırımını katlamış binlerce yatırımcı vardır aynı şekilde temettüden kazanmış ya da uzun vade kağıtları büyük prim yapmış olanlar da vardır ... Sn Oralet_Osman 'ın dediği gibi bu durum biraz karmaşık ... O yüzden yeni başlayan işin bu kadar kolay çözümlenemeyeceğini kabul edip deneye yanıla, sindire sindire öğrenecek yatırımını nasıl arttıracağını... 3-5 sene falan yeterli değil büyük resmi görebilmek için... Kafayı çalıştırıp matematik yapmakla ilgili bir durum değil... organik bir yapı bu... duygularını kenara koyman imkansız... İnsan kendini bu kadar kısa sürede adapte edemiyor bu merete... Uzun zaman lazım, adanmışlık lazım , inat, sabır , takip , kendini eğitip geliştirme vs... kısayol yok... borsa yatırımı için karar verdiğin kağıdı al ve tecrübe etmeye başla... olabildiğince oku ve geliştir kendini ... teknik, temel , takas , derinlik hepsinin öğrenilmesi ve tecrübe edilmesi gerekiyor...

Örneğin ben de , Sn Cautionary gibi kesinlikle grafik önemserim ve grafik primli kriterine dikkat ederim ...( pahalı yerine primli demek belki daha kabul edilebilir karşı görüş için ) Sn Dudu'nun dediği gibi her yiğidin yoğurt yiyişi farklı... Başka bir yatırımcı için primli kriteri önemsizdir...Benim için primli kriteri önemli çünkü 15-20 yıllık tecrübe bile primli alınmış bir kağıdı kriz döneminde stop-loss olmaksızın taşıyan benim gibi uzun vadeci için yeterli sabrı sağlamaz... Çok acı çekersin ki bunu tecrübe edildiği için söylüyorum ... Pişmanlık buraya rahat rahat yazı yazmak gibi değil ... için için kemirir adamı ... Tecrübe , yaş pek fayda etmez para gözünün önünde eriyip giderken ... Her şekilde kafadan kurarsın keşke diye ... Keşke demedim diyen yalan söyler... Herkesin parasının büyüklüğü farklı herkesin parası çok kıymetli... Uygun maliyet olduğunu düşünmek çok önemlidir uzun vade taşıyan için... kağıt için aşağıda %20 risk var , yukarıda ise %60-70-80-100 prim potansiyeli var demek çok önemlidir... Heee krizde para pul olur aşağıdaki riskin de önemi kalmaz belki rakamsal olarak ama krize göre borsaya yatırım yapmıyoruz... yapacak bi şey yok...

Son olarak uzun vade de primli ya da primsiz , sığ ya da derin bütün kağıtlar için şunu eklemek istiyorum ki neredeyse başlıkta bundan hiç bahsedilmiyor...kağıt için TAKAS hayati meseledir... TAKAS analizi hayati meseledir... Biz parazit olduğumuza göre büyük oyuncuların orta-uzun dönem kağıdı hangi maliyetlerle biriktirdiklerini takip etmek hayati meseledir... Mesele sadece temel - teknik analiz değil bunun yanında takaslardaki toplama oranları ve maliyet seviyeleridir... TAKAS analizinin yanıltıcı olduğu ya da işe yaramadığı gibi hurafelere yeni başlayan arkadaşlarım kesinlikle inanmasın... Kesinlikle öğrenilmeli... Orta-Uzun vade alımlarda TAKAS , teknik ve temel kadar önemlidir... Uzun vade büyük rallilerin başlamadan önceki süreçleri incelendiğinde kağıdın ne oranlarda toplandığı aşağı yukarı anlaşılır ve fikir verir ... Ralli devam ederken ise dirençlerin, zirvelerin nasıl kırıldığı ,nerede hangi maliyetlerle ilavelerin yapıldığı ,yeni oyuncuların nasıl giriş yaptığı , karların nerede realize edildiği,ralli daha devam eder mi soruları takaslarla eşleştirildiğinde daha büyük açıklık kazanır... Bardağın dolduğunu en net şekilde TAKASlardan anlayabilirsiniz... Uzun vade de kesinlikle yanıltmaz.

Sevgiler... Saygılar...

____|| @cizgilereitaat ||____ ( Hunharca teknik analiz )...

Duhul : 2004 ...
    ... Ben bitti demeden bitmez ... CR7 ...

Sayfa 376/637 İlkİlk ... 276326366374375376377378386426476 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •