Sayfa 397/493 İlkİlk ... 297347387395396397398399407447 ... SonSon
Arama sonucu : 3937 madde; 3,169 - 3,176 arası.

Konu: BES ( Bireysel Emeklilik Sistemi )

1.  Alıntı Originally Posted by anti panik Yazıyı Oku
    2005 ten beri sistemdeyim. Bes Emeklisi olduğumda portföy birbuçuk milyona yaklaşacak maşallah diyelim lütfen.

Hangi tarihte nereye yatırdığım uzun yıllardır bu başlıktaki mesajlarımda mevcuttur.
    Öncelikle maaşallah dahada çok kazanırsınız inşallah

Bende çok kazanmanız için uğraşıyorum ama nedense fazla alınganlık gösteriliyor. Bi sasacılarla hektaşçılar bide bescilere söz söylenmiyor

Bakın 153 bin lira katkı payı ödemiş 1,2 mil getiri elde etmişsiniz. 22bin lira devlet katkısına ise sadece 20bin getiri verilmiş. Ben buraları eleştiriyorum. Aynı oranda getirisi olsaydı devlet katkısı getiriside en az 200bin olmalıydı. Aynı şey fon yatırımları içinde geçerli. Fon yönetim giderleri çok yüksek %2 yerine %0,2olsa getiriniz 20 yılda inanılmaz artıyor.

2.  Alıntı Originally Posted by chrzgs Yazıyı Oku
    Hocam önce maşallah diyelim çok güzel gözüküyor. Yani şu tabloları görüp insanların bes yatırımına çöp diye atıfta bulunması çok talihsiz.

Şimdi bu çok eleştirilen fon yönetim ücretleri bes yönetim ücretlerinden ne kesiliyor olacak veya ne kadar kesilmiş bu zamana kadar onla ilgili data çekebiliyor musunuz hesabınızdan ?
    Kesintiiler çok önemli hani başarı gösterirsinde %5 kesersin onu anlarım.Altın fonunun %1,5 kesintisi nedir Allah aşkına. %0,1 i geçmemeli. Hisse fonlarda gider kesintisi yüksek olsun, getiriside yüksek olsun. Ama olmuyor. Yatırım fonlarındaki hisse fonlarına göre besteki hisse fonlar vasat. Ama gider kesintisi aynı. Hatta şöyle örnek vereyim MAC fonu gider kesintisi %1,5 besteki fonlar %2,5. Garanti para nede olsa performans göstermeye gerek yok tavukları kümese toplamışlar. Kendimi öyle görüyorum şuan

Alıntı Originally Posted by mavi1610mavi Yazıyı Oku
    Siz mevcut hamlelerinizi bes üzerinden değilde direkt yapsaydınız bu getiri oranlarınız daha yüksek olacaktı. Üstelik erken çıkma cezası, 56 yaş bekleme zorunluluğu, parayı uzun süre bağlama zorunluluğunuzda olmayacaktı. Bes hisse fonu almak yerine direk hisse almak, altın fonu almak yerine direk altın almak, eurobond fonu almak yerine direkt eurobond almak daha karlı. Devlet katkısına rağmen daha karlı.

Bes sisteminde doğru zamanda doğru fonu seçme başarısı göstermişsiniz anladığım kadarıyla. Aynı hamleleri bes olmadan aynı enstrümanlara yatırsaydınız giriş çıkışlarıda aynı şekilde yapsaydınız daha karlı oluyorsunuz. Benim hesaplamalarım bu yönde.
    sayin mavi1610mavi,

BES e yatirim yapip da iyi bir getiri elde eden gormedim dendi. Cevap olarak yazdim. Bir tane aksi ornek tum teoriyi curutmek icin yeterlidir.

"Siz mevcut hamlelerinizi bes üzerinden değilde direkt yapsaydınız bu getiri oranlarınız daha yüksek olacaktı" demissiniz. Nereden biliyorsunuz? 3 farkli portfoy yonetiyorum BES'ten ayri olarak. Daha iyi bir getirim oldugunu soyleyemem. Diger portfoylerimin yillik getirileri 12-14% araliginda dolar cinsi. BES ile hemen hemen ayni. Eger devlet dese ki devlet katkisi ust limiti asgari ucret degil, atiyorum aylik 50 BinTL, tum portfoyumu yavas yavas aylik 50K olacak skeilde tasirim. Bedava verilen bir para var. Kusa dondugu de dogru degil, cunku bu para bedava bir para. Cebimden para cikmadi. 150K uzerinde devlet katkisi birikimim var 2 BES hesabinda. Kim kime veriyor bu parayi?

"Bes hisse fonu almak yerine direk hisse almak, altın fonu almak yerine direk altın almak, eurobond fonu almak yerine direkt eurobond almak daha karlı" demissiniz. 2-3 yillik altin fiyati degisimi ile, allianz altin fonunu kiyaslarsaniz, altin fonunun getirisinin daha yuksek oldugunu goreceksiniz. Fonlar altin fonu ile, hazinenin ciakrdigi 1-2% yillik getirili altin sertifikasina yatirim yaparlar. Bu sebeple, altin fonu daha iyi bir getiri sunar.

Dedigim gibi, devlet katkisi limiti artsa, hic dusunmeden portfoyumun, devlet katkisindan max yararlanacagim kismini getiririm BES'e.

56 yasina kadar beklemek bir dezavantaj degil. BESe girerken kurallar acik ve net. Bekleyemem diyorsaniz, zaten BES size gore degil. 56 yasi bir dezavantaj olarak sunmak sacma. Dogru kiyaslama soyle olur:

56 yasina geldiigmde, portfoyumun getirisi ne? BES'imin getiris ne? Bu kiyas makuldur. Yurtdisinda da BES'im var. Buradaki arkadaslara turkiyedeki sistemi anlattigimda, sok oluyorlar. Kiyaslanamayacak seviyede iyi bir sistem su an. Daha da iiylestirilebilecegini dusunmeme ragmen, yasadigim ulke ozelinde kiyaslarsam, BES cok daha iyi Turkiye'de.

Finansal kararlarda iyi ya da kotu diyebilmek icin, kiyas yaparken, rakamla konusmaliyiz.

Son olarak tekrar soyleyeyim: 56 yasini beklemek kaydiyla, BES kadar avantajli bir sistem ben daha once gormedim. Varsa da bilmiyorum. Her turlu enstrumana yatirim yapabiliyorsunuz. Eurobond, hisse, altin, tahvil, yurtdisi hisse. Tek olmayan sey vadeli. O da olmasin zaten.

Saglicakla kalin.

4.  Alıntı Originally Posted by moza80 Yazıyı Oku
    masallah az kalır hey masallah! uzun süredir benim besten daha cok getiren bir baskasına rastlamamıştım yalnız siz ilk zamanlar yuksek odeyip sonra azalttınız mı?sizden 100 bin lira katkı daha fazla ödemişim birikim aynı ama devlet katkısı da sizden 80 bin fazla su an toplam 1378
    O zaman benim durumu görsen 2.80 uzatırsın beni Şaka bir tarafa, bu tür şeyleri paylaşmak doğru gelmiyor bana, ama insanları inandırmak için başka yol kalmıyor. Ama benim felsefem şu, horozunkine benziyor, ben işimi yapar geçerim, polemiklerle uğraşmam.

Ben de gerek burada gerek twitter da çok anlattım bunları, ama kimseyi ikna etmek gibi bir derdim yok. Herkesin durumu özel çünkü, herkes olaya farklı açılardan bakıyor...subjektif yargılar var, herkes kendi açısından haklı olabilir..ben de kendi açımı anlatıyor ve işime bakıyorum.
    Önemli dönüm noktalarını, beğendiğim analizleri Twitter dan da paylaşıyorum...@cautionary53

5.  Alıntı Originally Posted by pit Yazıyı Oku
    BES'i ozrunlu bir para biriktirme modeli ve bu model ile para biriktirirken de paranın değerlendiği bir ortam olarak düşünmek lazım. BES bence kimsenin birincil yatırım planı olmamalı. BES portföyüm bu yıl ki ciddi artışa rağmen tüm portföyümün ancak %5 i dir.
    Ben kendim fonlarda da para biriktiriyorum, her ay düzenli hisse senedi alıyorum vb diyenler olacaktır. Ancak o birikimler belli bir noktaya gelince başka harcamalarda kullanılır. Bunu kendimde yaptım başkalarında da gördüm.
    BES zorunlu bir tasarruftur ve kolay bozdurulamadığı için de hemen harcanacak bir kalem olarak görülmez.
    BES son çare gibi düşünülmeli. Hani kumbarayı kırıp içindeki bozuklukları alırsın ya, onun gibi. Gerçi getiriler beklediğimden çok iyi gitti son 6 yılda...artık toplam likit varlıklarımın yarısı oldu sayılır...ama varlıklarımın içinde %10 filandır ağırlığı, belki de 56 yı bekleyip, aydan aya maaş şeklinde alma modeline geçerim, ya da ihtiyacım olursa erken çekerim.
    Önemli dönüm noktalarını, beğendiğim analizleri Twitter dan da paylaşıyorum...@cautionary53

Duhul
    Feb 2017
    İkamet
    Bursa/İzmir
    Gönderi
    5,730
     Alıntı Originally Posted by mavi1610mavi Yazıyı Oku
    Öncelikle maaşallah dahada çok kazanırsınız inşallah

Bende çok kazanmanız için uğraşıyorum ama nedense fazla alınganlık gösteriliyor. Bi sasacılarla hektaşçılar bide bescilere söz söylenmiyor

Bakın 153 bin lira katkı payı ödemiş 1,2 mil getiri elde etmişsiniz. 22bin lira devlet katkısına ise sadece 20bin getiri verilmiş. Ben buraları eleştiriyorum. Aynı oranda getirisi olsaydı devlet katkısı getiriside en az 200bin olmalıydı. Aynı şey fon yatırımları içinde geçerli. Fon yönetim giderleri çok yüksek %2 yerine %0,2olsa getiriniz 20 yılda inanılmaz artıyor.
    Devlet katkısı fonu 2013 te kuruldu ve daha önce yoktu. Ama ben 2005 ten beri Bes teyim ve yatırım yapıyorum.Birebir karşılaştırmak doğru olmaz. Bunun kapsamlı incelemesi paylaştığım tabloda var.
    Devlet katkısı 2022 yılı iyi. Geçmiş yıllar dediğiniz gibi vasat maalesef.

7. BES ile ilgili tabi olumsuzluk yazabilirsiniz. Ama dediğim gibi bu bir para biriktirme sistemi. Ben dışarıda displinli şekilde 56 yaşıma kadar hiç dokunmadan birikim yaparım onları da en iyi şekilde değerlendiririm diyen buyursun yapsın. Ama dediğim gibi o disiplini oturtmak çok zor. Çevremde çok kişi , hatta kendim de denedim olmadı. İllaki kenarda duran paraya harcanacak yer bulunur hele ki erişimi kolaysa.
    Buarada bes fonları iyi yönetilmiyorlar tezi doğru olsa da o tarafta da rekabet artıyor daha iyi yönetilen fonlar çıkıyor.
    Ayrıca insanlar da bilinçlendi fonlarını daha aktif değiştiriyor, birçok bes firması fon koçu vb adlar altında yatırımcı profiline göre fon değişikliği önerileri veriyor. Hatta bazıları direkt olarak fon portföyünüzü portföy yönetim mantığında yönetebiliyor.
    Yazdıklarım kesinlikle yatırım tavsiyesi degildir..Sadece kendi kişisel görüşlerimdir...

8.  Alıntı Originally Posted by asuGaGuGa Yazıyı Oku
    sayin mavi1610mavi,

BES e yatirim yapip da iyi bir getiri elde eden gormedim dendi. Cevap olarak yazdim. Bir tane aksi ornek tum teoriyi curutmek icin yeterlidir.

"Siz mevcut hamlelerinizi bes üzerinden değilde direkt yapsaydınız bu getiri oranlarınız daha yüksek olacaktı" demissiniz. Nereden biliyorsunuz? 3 farkli portfoy yonetiyorum BES'ten ayri olarak. Daha iyi bir getirim oldugunu soyleyemem. Diger portfoylerimin yillik getirileri 12-14% araliginda dolar cinsi. BES ile hemen hemen ayni. Eger devlet dese ki devlet katkisi ust limiti asgari ucret degil, atiyorum aylik 50 BinTL, tum portfoyumu yavas yavas aylik 50K olacak skeilde tasirim. Bedava verilen bir para var. Kusa dondugu de dogru degil, cunku bu para bedava bir para. Cebimden para cikmadi. 150K uzerinde devlet katkisi birikimim var 2 BES hesabinda. Kim kime veriyor bu parayi?

"Bes hisse fonu almak yerine direk hisse almak, altın fonu almak yerine direk altın almak, eurobond fonu almak yerine direkt eurobond almak daha karlı" demissiniz. 2-3 yillik altin fiyati degisimi ile, allianz altin fonunu kiyaslarsaniz, altin fonunun getirisinin daha yuksek oldugunu goreceksiniz. Fonlar altin fonu ile, hazinenin ciakrdigi 1-2% yillik getirili altin sertifikasina yatirim yaparlar. Bu sebeple, altin fonu daha iyi bir getiri sunar.

Dedigim gibi, devlet katkisi limiti artsa, hic dusunmeden portfoyumun, devlet katkisindan max yararlanacagim kismini getiririm BES'e.

56 yasina kadar beklemek bir dezavantaj degil. BESe girerken kurallar acik ve net. Bekleyemem diyorsaniz, zaten BES size gore degil. 56 yasi bir dezavantaj olarak sunmak sacma. Dogru kiyaslama soyle olur:

56 yasina geldiigmde, portfoyumun getirisi ne? BES'imin getiris ne? Bu kiyas makuldur. Yurtdisinda da BES'im var. Buradaki arkadaslara turkiyedeki sistemi anlattigimda, sok oluyorlar. Kiyaslanamayacak seviyede iyi bir sistem su an. Daha da iiylestirilebilecegini dusunmeme ragmen, yasadigim ulke ozelinde kiyaslarsam, BES cok daha iyi Turkiye'de.

Finansal kararlarda iyi ya da kotu diyebilmek icin, kiyas yaparken, rakamla konusmaliyiz.

Son olarak tekrar soyleyeyim: 56 yasini beklemek kaydiyla, BES kadar avantajli bir sistem ben daha once gormedim. Varsa da bilmiyorum. Her turlu enstrumana yatirim yapabiliyorsunuz. Eurobond, hisse, altin, tahvil, yurtdisi hisse. Tek olmayan sey vadeli. O da olmasin zaten.

Saglicakla kalin.
    Sn asuGaGuGa eğer sizin için zor olmayacaksa bese ilk girdiğiniz andan itibaren her ay kaç tl yatırdığınızı ve fon değişikliklerini ne zaman yaptığınızı paylaşabiilirmisiniz eğer sakıncası yoksa. Birde fonlarınızın kodunu yazabilirmisiniz. Ben zamanımı alsada hesaplama yapmayı çok severim. Siz bilinçli şekilde besinizi yönetmişsiniz anladığım kadarıyla. Bende sizin veriler üzerinden başka hesaplar yapmak isterim. Tşkler

Sayfa 397/493 İlkİlk ... 297347387395396397398399407447 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •