Alımlar devam ederse TİBAŞ ile ilgili gelişme beklerim
Alımlar devam ederse TİBAŞ ile ilgili gelişme beklerim
Geçmişte ama çok geçmişte baktığımızda enerji maliyetleri önem arz ediyordu kül cam vs . Tabi sonrasında lojistik maliyetleri pandemi sebepli önem arz etmeye ve hatta Kızıldeniz sebepli devam etmekte diye düşünüyorum. Ve herdaim önemli olan personel giderleri elbette.. personel giderleri o kadar önemli ki hersey robotlaşıyor peki o personel çalışmazsa ne kazanıp ne tüketecek, yerine robot geçtiğini varsaydım. Para nasıl dönecek ya da her neyse!
Pandemi ve sonrası sanki ülkeler kendi iç dinamiklerine hapsedilmiş gibi de geliyor. Sonrasında çıkan savaşlar krizler ne ithalat veya ihracaat yapılmasın ya da yapılacaksa daha zorlaşması için ne gerekiyorsa yapılsın gibi bir hava mevcut epeydir.. bilinçli mi yapılıyor acaba diye düşünmeden edemiyor insan! Ytd
Moza Hc senin eski bir sektör çalışanı olarak yine bir soru sorsam ayıp etmem sanırım. Şu personel maliyetlerle ilgili?
Bim a101 veya şokta de kasa da veya mağaza da çalışmayla, cam sektörünün mağazasında çalışmak aynı olur mu? Mağazayı geçtim onda zaten fark vardır. Fabrikalarına girersek şartlar daha da farklılaşır sanırım. Ytd
Enerji maliyetleri önemsiz algılsnmasın en fazla soda külü ( dogalgaz) sonra trkcm ve akabinde anacm geliyordu yuksekten düşüğe.. ytd
Asgari ücrete piyasa hazır sanırım yarın için, bizimki ne yapar acaba! Kaç gündür yapacağımı yaptım demesinler! Ytf
"Yaşam kendini tecrube edemeyecegin kadar kısa ise başkalarının tecrübelerini deneyebilecegin kadar uzun" Yazdıklarım söylediklerim ve düşüncelerim yatırım tavsiyesi değildir.
[QUOTE=beski;6952099]valla tam hatırlamıyorum ancak ücretlerin genel yönetim giderleri payı şişede yüksek %30 gibi dedi.hatta sasa da daha yüksekti.ama 40-50 bin çalışanı olan marketlerde 8-10 olması bana düşük geldi demekki yanılmışız.
hatta tav hl da yüksekti çelebi en yüksekti galiba.ama tavın kar marjı %70 lerde olduğu için kurtarıyor dedi.
yurtdışındaki fabrikaların muhasebeleri nasıl tutuluyor bilançoya nasıl yansıyor bi sürü fabrika var o konularda bilgim yok.muhtemelen oranın kıanunlaraına göre tutulup elde ettiği net kar ana bilançoya ekleniyordur.
valla masa sandalye şirketleri bile dünya para ediyor o yüzden bilançoda kar gelmiş zarar gelmiş umrumda değil.
hisse fiyatı artsın yeter.
paşabahçe ve migros arasında bir fark yok mağazacılık anlamında ama fabrika işçileri ile var elbette.ama teknoloji çok gelişti emek yoğundan makine yoğuna dolayısı ile cam fabrikaları da marsa roket fırlatmıyor çalışanlar.
eskiden ustalar potadan camı alıp ufleyerek şekil verir sonra kalıp lanıp 250-400 derecelik soğutma fırınlarıa verirlerdi.
her işin kendine göre zorluğu var.fabrikalar just in time zart zort bi sürü endüstri müh ile çalışıp optimum sayıda adam kullanarak verimliliği arttırıyor.decathlon mağazasında hiç kasiyer yok mesela gibi gibi.
bilemedim şimdi ne yazsam 770 de takip edilen personel giderinin çok olması iyi mi kötü mü ?
Kar marjları birçok sebepten dolayı da dar bir sektör ürününe göre! Sektöründe liderlik ve fiyat belirleyiciligi olmasa bu durum çok daha zorlasirdi. Farklı coğrafyalarda olmasının avantajı her türlü olsada sıkıntılı durumlarda maalesef her an olası ama bir o kadar da avantaj sağlamasına sebep oluyor. Lojistik kısmı ise gabarili olmasa bile tonaj açısından epey yük goturur cinsten, bu kısımda da yine farklı coğrafyalarda faaliyetlerini sürdürmesi açısından kolaylasiyor. Soda külüne ulasilabilirligide piyasadaki rekabet ortamında yine şirketin rekabet ortamını bir level atlattı abd satın almasıyla.
Hoj geçen gün cinerin medyadan da çekildiğini okuduydum, Bloomberg, Habertürk ve showu devretmiş yanlışım yoksa. Ne alaka şişe almadiysa dimi. İlginç iste öyle aklıma geldi.
Ha birde çağdaş cam mı ne borsaya kote olmuş. Ytd
Yer İmleri