Sayfa 412/637 İlkİlk ... 312362402410411412413414422462512 ... SonSon
Arama sonucu : 5090 madde; 3,289 - 3,296 arası.

Konu: ...:::Beyaz Yaka için Yatırım Koçluğu...:::

1.  Alıntı Originally Posted by ibrahim Yazıyı Oku
    Karsi fikirlerin gelmesi cok guzel olmus, birinin gormedigini digeri gorur ve soyler lakin goz ardi edilen bir durum var:
    Konunun sahibi portfoy dagilimi yaparken yuzde 100 hisseden hic bahsetmemis, hatta yanlis hatirlamiyorsam en fazla borsa icin yuzde 15 yaziyordu, yuzde 20-25 arasi ev, arsa bir o kadar altin, biraz mevduat biraz doviz uzerine kurulu bir portfoyden bahsediliyor, diyelim cok ciddi bir krizde endeks bir sifiri disardan mudahale yoluyla degil krizden dolayi kendi atti, peki boyle bir kriz borsayi bi jadar dusuruyorsa ev olsun arsa olsun , altin doviz vs. İllaki bir yada birkacini ayni oranda arttiracaktir, o halde portfoyu cesitlendirmek borsa kriz riskine karsi dogal bir sigorta gorevi gorur.
    Teşekkürler İbrahim...aslında konuya ilişkin çerçeveyi belirlerken ileride bu tür tartışmalar ile konudan sapabiliriz diye düşünmüştüm. Aynen beklediğim gibi oluyor..Bir konu ortaya atılıyor, sonra yüzlerce yazı, halbuki makul olan belli....riskli bir portföy ile yola çıkıp, kısa zamanda çok kazanmayı hedeflersen, kuvvetle muhtemel dalgalarla boğurken yorulur, ve 5-10 yılın sonunda pek de bir şey kazanamadığını farkedersin.

Bu nedenle dengeli bir portföy ile yola çıkıp, çoşku anlarında hisse oranını azaltmak, karamsarlığın zirve yaptığı noktada likit-döviz-altın oranını düşürüp hisse oranını arttırmak en doğru yol olur...kritik nokta, aç gözlü olmamak.

2.  Alıntı Originally Posted by HAKEM Yazıyı Oku
    Niye sayın syılmaz konu başlığı beyaz yaka için yatırım koçluğu yani bir anlamda herkes daha fazla para kazansın yatırımlarından maksimum fayda sağlasın ,öyle değil mi.E çöküş beklentimiz varsa dikkatli olun bu yıl böyle bir şey olabilir fazla borsaya yüklenmeyin gerekirse satın çıkın demek de bir nevi yatırım koçluğu değil mi.Ben o anlamda yazdım ,yoksa elbette isteyen istediği şirketten istediği kadar istediği fiyattan alsın.Zaten ben de kriz sonrası gene borsaya gireceğim(Zamanında çıkabilirsek tabi) borsaya asla karşı değilim arkadaşlar emlaktan falan on kat daha mantıklı)))))))
    sevgili hakem,

başlığın müdavimleri olarak, yeni gelen arkadaşların önceki yazıları okumalarını rica ediyoruz...neden böyle? daha önce çok tartışılmış bir konuyu tekrar hortlatmamak için. bir de topiğin çerçevesine uymayan bazı önerileri baştan engellemek amaç.

Mesela, amaç 10-15 belki 30 senelik bir portföy yönetimi. Bu çerçevede günlük al-sat yapmıyoruz...ooo, kriz geliyor, tüm hisselerimizi satalım demiyoruz...Bu başlığın felsefesine ters bu. Belki hisse oranımız %15 ile %50 arasında değişir (Menkul kıymetler içindeki hisse oranı)...Beklentiler güçlüyken oran yükselebilir, özellikle 20-30 lu yaşlarda hisse oranı %50 lere yakın olabilir...zaten birikim de az olduğu için risk de azdır...ama mesela 40 dan sonra üst limit %40 olabilir.

Beklentilerimiz çok bozuldu, çoşku tavanda, borsalarda global bir düşüş bekliyoruz...bu durumda hisse oranımızı min oran olan %15 e çekebiliriz (kimisine göre bu oran %20-30 da olabilir).

Ama kriz gelecek, hisseleri sıfırlayayım mantığı bu başlığın felsefesine ters..hatta uzun vade yatırım felsefesine de ters bence...kriz dediğiniz şeyin boyutu gelirken, ya da içindeyken anlaşılmaz...aradan 1-2 sene geçer ondan sonra anlarız olayın gerçek boyutunu...yatırımcı olarak, bazen kriz diye titrediğimiz olur, ama 1-2 sene sonra bakarız ki, çok da abartılacak bir mevzu değildir olay...ya da bazen kriz yaşarız da, farkına varmayız...olay bittikten sonra anlarız olayın boyutunu.

bazen de, kriz diye satarız ne var ne yok, 1-2 hafta sonra işler yoluna girer...sattığımızla kalırız.

Peki, menkul portföydeki hisse oranımız %50...büyük bir düşüş yaşanıyor, her gün gözümüzün önünde hisseler eriyor...napalım, seyredelim mi? zayıf olan satılabilir, hisse oranı düşürülebilir...ya da benim zaman zaman önerdiğim gibi, endeks short yapılarak portföy hedge edilebilir...mesela portföyünde 4-5 hisse vardır, hepsine güveniyorsun, sağlam da duruyor hepsi, hiç birini satamıyorsun, bu durumda endeksi satar, düşüşten az zararla kurtulursun.

Ya zaten bu borsa işi kumar gibi bulaşıp ta bırakanı görmedim.Pek te yatırım gözüyle de bakılmıyor genelde.Madem oynuyoruz akıllıca oynamak lazım fazla eli büyütmemek lazım.Sepet yapmak lazım.Tarihte neler olmuş bakmak lazım.Zor işler arkadaşlar.

4.  Alıntı Originally Posted by HAKEM Yazıyı Oku
    Ya zaten bu borsa işi kumar gibi bulaşıp ta bırakanı görmedim.Pek te yatırım gözüyle de bakılmıyor genelde.Madem oynuyoruz akıllıca oynamak lazım fazla eli büyütmemek lazım.Sepet yapmak lazım.Tarihte neler olmuş bakmak lazım.Zor işler arkadaşlar.
    Sn Hakem,

X hissesini 5 sene önce almış, temettülerle maliyetini düşürmüş, şimdi de afiyetle temettüsünü alan kişi de hisse senetlerini satmalı mıdır sizce?

Ayrıca bu kişi borsa oynuyor mudur yoksa borsada yatırım mı yapıyordur?

Teşekkürler.

Alıntı Originally Posted by Cautionary Yazıyı Oku
    sevgili hakem,

başlığın müdavimleri olarak, yeni gelen arkadaşların önceki yazıları okumalarını rica ediyoruz...neden böyle? daha önce çok tartışılmış bir konuyu tekrar hortlatmamak için. bir de topiğin çerçevesine uymayan bazı önerileri baştan engellemek amaç.

Mesela, amaç 10-15 belki 30 senelik bir portföy yönetimi. Bu çerçevede günlük al-sat yapmıyoruz...ooo, kriz geliyor, tüm hisselerimizi satalım demiyoruz...Bu başlığın felsefesine ters bu. Belki hisse oranımız %15 ile %50 arasında değişir (Menkul kıymetler içindeki hisse oranı)...Beklentiler güçlüyken oran yükselebilir, özellikle 20-30 lu yaşlarda hisse oranı %50 lere yakın olabilir...zaten birikim de az olduğu için risk de azdır...ama mesela 40 dan sonra üst limit %40 olabilir.

Beklentilerimiz çok bozuldu, çoşku tavanda, borsalarda global bir düşüş bekliyoruz...bu durumda hisse oranımızı min oran olan %15 e çekebiliriz (kimisine göre bu oran %20-30 da olabilir).

Ama kriz gelecek, hisseleri sıfırlayayım mantığı bu başlığın felsefesine ters..hatta uzun vade yatırım felsefesine de ters bence...kriz dediğiniz şeyin boyutu gelirken, ya da içindeyken anlaşılmaz...aradan 1-2 sene geçer ondan sonra anlarız olayın gerçek boyutunu...yatırımcı olarak, bazen kriz diye titrediğimiz olur, ama 1-2 sene sonra bakarız ki, çok da abartılacak bir mevzu değildir olay...ya da bazen kriz yaşarız da, farkına varmayız...olay bittikten sonra anlarız olayın boyutunu.

bazen de, kriz diye satarız ne var ne yok, 1-2 hafta sonra işler yoluna girer...sattığımızla kalırız.

Peki, menkul portföydeki hisse oranımız %50...büyük bir düşüş yaşanıyor, her gün gözümüzün önünde hisseler eriyor...napalım, seyredelim mi? zayıf olan satılabilir, hisse oranı düşürülebilir...ya da benim zaman zaman önerdiğim gibi, endeks short yapılarak portföy hedge edilebilir...mesela portföyünde 4-5 hisse vardır, hepsine güveniyorsun, sağlam da duruyor hepsi, hiç birini satamıyorsun, bu durumda endeksi satar, düşüşten az zararla kurtulursun.
    Sayın cautıonary elbette yazdıklarınızın hepsi mantıklı şeyler.Sadece dikkat edilecek nokta sepet yapılması ,borsaya çok da fazla önem atfedilmemesi.Şu arada borsa genel portföyün yüzde 20 sini geçmemeli.Ben de borsadayım sayın cautıonary.Ve portföyümün yüzde 20 sinden fazlasıyla borsadayım.Ama deneyimlerim borsada zamanlamanın her şey olduğunu öğretti.Kendi adıma zaman zaman komple borsadan çıkıp uygun zamanda girmeyi doğru buluyorum.Yaşım 50 üstü ,bu topiğin genel amacına uygun bir yatırımcı değilim önümde arkadaşlar gibi yatırımlarımın meyvesini alacağım 30 40 yıl olsaydı başka gözle bakabilirdim.20 yıllık borsa maceram bunları yazdırdı.Ana konuyu saptırdıysam herkesten özür dilerim.Saygılar.

Alıntı Originally Posted by Miriel Yazıyı Oku
    Sn Hakem,

X hissesini 5 sene önce almış, temettülerle maliyetini düşürmüş, şimdi de afiyetle temettüsünü alan kişi de hisse senetlerini satmalı mıdır sizce?

Ayrıca bu kişi borsa oynuyor mudur yoksa borsada yatırım mı yapıyordur?

Teşekkürler.
    Sayın miriel siz bakmayın herkes oyuncudur borsada o disiplinde yatırımcı yoktur.Varsa da bana denk gelmedi.Bakın en tecrübeli sayın dudu 2006 da ful nakte geçmiş.Borsada amaç parayı artırmaktır 2. amaç gene parayı artırmaktır 3. amaç parayı artırmaktır.Parayı artır da nasıl artırırsan öyle yap o yol doğrudur.Yoksa bir bakarsın bir sürü sağlam kağıt ve az paran olmuş))))))

7. Menkul diyoruz (para ve para benzeri senetler, bono-tahvil, altın, döviz...hisse senedi vs)...bir de menkul olmayan varlıklar...gayri menkul diyoruz bunlara...oturulan konut, yazlık, arsa, tarla vs de buna giriyor.

başlarken iyi bir menkul yönetimiyle, en kısa zamanda oturulacak evi almaya çalışmalı insan...öne 2+1 ile başlanır, gelişmelere göre ileride daha iyi bir semtte, ya da daha büyük bir evle (sat-al) yaparak yola devam edilebilir.

çoğu arkadaş gayri menkul işine sıcak bankmaz...mankul alıp satarak ya da biriktirerek çok daha iyi para kazanılabileceğine inanır...ama dünyanın bin türlü hali var...menkul-gayri menkul dengesi de korunmalı..

8.  Alıntı Originally Posted by Dudu Yazıyı Oku
    Ben aliyorum valla ciddiye.
    Syg,
    Teşekkürler Dudu Abi, mahçup ediyorsun.

Sayfa 412/637 İlkİlk ... 312362402410411412413414422462512 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz