Sayfa 622/7020 İlkİlk ... 12252257261262062162262362463267272211221622 ... SonSon
Arama sonucu : 56156 madde; 4,969 - 4,976 arası.

Konu: Sanat Mozaik

1. Italyan yazar ve oyun yazari Italo Svevo’nun dogum yildonumu (19 Aralik 1861)

"Ozumuz ne iyidir, ne kotu, daha boyle yiginla olmadigimiz sey vardir. Iyilik denen sey insan ruhunun karanlik dibini zaman zaman, gelip gecici bir sure aydinlatan bir i******. Bir alevdir, parlar, bizi yakar, sonra soner. Ama o bizi aydinlattigi sure icinde kendimize bir yon secer, sonra karanlik basinca da yine o yonu izleriz. Insan bu yuzden iyiligini her zaman kanitlayabilir, onemli olan budur iste. Isik yeniden parladiginda sasirmayacaktim, gozlerim kamasmayacakti. Simdi ufleyip sondurmustum. Geregi yoktu. Nasil olsa yonumu bulmustum, o yoldan ayrilacak degildim artik." Italo Svevo, Zeno'nun Bilinci

"Non si era né buoni né cattivi come non si era tante altre cose ancora. La bontà era la luce che a sprazzi e ad istanti illuminava l'oscuro animo umano. Occorreva la fiaccola bruciante per dare la luce e l'essere pensante a quella luce poteva scegliere la direzione per moversi poi nell'oscurità. Si poteva perciò manifestarsi buoni, tanto buoni, sempre buoni, e questo era l'importante. Quando la luce sarebbe ritornata non avrebbe sorpreso e non avrebbe abbacinato. Ci avrei soffiato su per spegnerla prima, visto ch'io non ne avevo bisogno. Perché io avrei saputo conservare il proposito, cioè la direzione."

"Yoksa seviyor muyum onu? Bu kusku tum yasamim boyunca eslik etti bana; bugunse onca kuskunun esligindeki askin gercek sevgi oldugunu sanmiyorum."

2. Fransiz dusunur; oyun, deneme ve roman yazari; sair, politika aktivisti Jean Genet’nin doum yildonumu (19 Aralik 1910)

“Halka, ozgurluge, devrime daha bilmem nelere sarkilar duzer oldular. Sarkilarla yuceltilen bu kavramlarsa, yuksele yuksele, soyut bir gokyuzune kakilmis sonuk, sekilsiz takimyildizlarina donustuler. Gerceklikten ciktiklari icin dokunulmaz oldular. Oylesine muhtesem bir uzakliga itildiler ki bilmem nasil sokulmali onlara, nasil sevmeli onlari, nasil yasamali?”

“A few poets, these days, go in for a very curious operation: they sing the praises of the People, of Liberty, of the Revolution, etc., which, when sung, are rocketed up into an abstract sky and then stuck there, discomfited and deflated, to figure in deformed constellations. Disembodied, they become untouchable. How can we approach them, love them, live them.”

ANNE: Arada bir siz demeyi unutup, bize sen diyebilirsiniz.

JANDARMA: Bu daha cok hosunuza gidiyor da ondan, degil mi? Sen siz'den daha sicaktir ve sen siz'den daha iyi korur insani. Sen her ne kadar insani korusa da, arada bir siz demek iyi gelir, oyle tahmin ediyorum.

ANNE: Birazcik siz, dort gunde bir, geri kalan zamanda da sen.

JANDARMA: Benim gorusum bu. Temelde sen, damla damla da siz. Sizi alistirmak icin. Bundan karli cikan sizle biz oluruz, birdenbire sizli bizli olununca, kime sen denilecek?

THE MOTHER: From time to time you can forget the “miss” and “madame” and just call us “you there.

THE GENDARME: Because you prefer that, eh? “You there” is more intimate than “miss” and “madame,” it protects you better than “miss” and “madame.” Though “you there” protects you, you like “miss” and “madame” from time to time. I suppose you do.

THE MOTHER: A little “miss” and “madame,” say one day out of four, and “you there” the rest of the time.

THE GENDARME: That’s my view. “You there” as a basis, and “miss” and “madame” in droplets. To get used to it. We both gain by that. But if I suddenly say “madame,” to whom do I say “you there”? Between me and you, “you there” is kind of palsy.

3. Fransiz kabare sarkicisi, soz yazari ve aktris Édith Piaf’in (E Giovanna Gassion) dogum yildonumu (19 Aralik 1915)

https://www.youtube.com/watch?v=Q3Kvu6Kgp88

https://www.youtube.com/watch?v=rzeLynj1GYM

4. Fransiz yazar Michel Tournier’in dogum yildonumu (19 Aralik 1924)

“Resmin korkunc bir gucu var.Senin istedigin ozverili,sadik bir usak degil o.Bir usagin her turlu dis gorunusunu alir,evet,ama gercekte sinsidir,yalancidir ve buyurgandir.Seni koleye donusturmek icin olanca kotulugunu kullanir.Bu durum dinde de vardir.” Altin Damla

"An image is possessed of a force for evil. It isn't the faithful devoted servant you'd like it to be. It takes on all the appearances of a servant, yes, but in actual fact, it's crafty, lying and imperious. Out of the depths of its evil nature it does all it can to reduce you to slavery."

5. Ingiliz romanci, cevirmen ve yazar Tim Parks’in dogum gunu (19 Aralik 1954)

“Peki nasil oluyor da kendini tam olarak yalniz hissedebilmek icin bir insanla yillarca, hatta on yillarca gercekten birlikte yasaman gerekiyor? Kafanda her sey birbirine baglaniyor, her sey birbiriyle bagdasiyor oysa yanindaki kisiden butun sirlarini gizliyorsun ve onun sirlarini asla anlamiyorsun.” Kader

“And how is it, I suddenly find myselfwondering, that you have to really live with someone, and do it for years and years, decades even, before you can truly feel alone? In your head everything connects, I reflect, everything flows together, while beside you is the person from whom all secrets must he kept and whose own you never fathomed.”

6. Anthony Burgess’in ayni isimli romanindan uyarlanan, Stanley Kubrick'in yonettigi, Malcolm McDowell, Patrick Magee ve Michael Bates’in rol aldigi Otomatik Portakal (A Clockwork Orange), 19 Aralik 1971’de Kanada, Toronto ve Amerika, New York’ta gosterime girdi.

7. Roger Moore, Christopher Lee ve Britt Ekland’in rol aldigi 9.James Bond filmi Altin Tabancali Adam (The Man with the Golden Gun), 19 Aralik 1974’de Amerika, Ingiltere, Almanya veDanimarka’da vizyona girdi.

8. Ingiliz rock muzisyeni, sarkici, soz yazari, aktor ve yazar Ronnie Wood, 19 Aralik 1975’de The Rolling Stones grubuna katildi.

http://www.timeisonourside.com/chron1975.html

Sayfa 622/7020 İlkİlk ... 12252257261262062162262362463267272211221622 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •