1 aralık ta 13.80 den daldılar.. etkisi 1 gün..
13 aralıkta 2 milyarın üstünde müdahele ettiler.. 1 gün sürdü gene etkisi..
hadi 20 oldu millet satmaya başladı.. daha yükselmez diye orada denge olacak herhalde..
şahsen ben 20 yi görsün satarım gibi.. daha üstü sıkıntılı olmazmı..
Azerbaycanda Ünlü keman ustası rahmetli Habil Aliyev müziğin yanında esprileriyle de meşhurdu.
Bir gün devlet onu ve bir kaç sanatçıyı Moskova’ya bir programa yollamış.
Ekipte 1 tane de Hacı varmış.
Akşam Moskova’ya varmışlar, otele yerleştikten sonra hep beraber otelin Restorantına akşam yemeğine inmişler.
Arkadaşlardan biri garsona, Masayı donat, kebaplar, Rus votkası falan†sipariş vermiş..
Hacı hemen bağırmış, Hayır, ben votka içmem, domuz kebabı da yemem.â€
Arkadaşlar Hacıyı sakinleştirmişler, Yav domuz kebabı sipariş etmedik, kuzu kebabı ile içeceyiz votkayı, sen içmezsen içme, kebap yersin işte.â€
Hacı gene itiraz etmiş ve garsona sormuş, Kuzuyu İslami üsullere göre mi kestiniz.?
Rus garson şaşırmış, Efenim, burası Rusya, kestik işte.
Ben yemem demiş Hacı.
Arkadaşlardan biri Hacı sen dana kebabı sipariş et. demiş.
Hacı gene sormuş, Danayı islami üsullere göre mi kesmişler.?
Tavuk demişler, gene aynı soru.
Sonunda Habil Aliyev dayanamamış;
Hacı, burası Moskova, sen burda aradığını bulamazsın, bende islami üsullere göre kesilmiş bir şey var, yersen onu vereyim, yemezsen de garsonu rahat bırak. Onlarda yok işte.
nisana kadar indirim filen yok.
eğim azalsa yeter..
arada likidite ayağına hazinenin
içini terkrar sıfırlasalar..
dibini boşaltana kadar 3-4 ay gider
haftada 1, 2 milyar yaksa 5 ayda 40 milyar yakar..
-65 gördük.. tekrar görse yadırgamaz kimse.
her sabah +2% ile gidersek
mayısa 300 lira olur.....
eve 750 elektrik geliyor
mayısa 15 bin olur..
bu çıkış eğimi, şu an için gitmez.
18de eriyor bugünkü zam..
daha bana zam bile olmadı...
sabah tekrar +2% yaparsa..
küfrederim, kaldıran dava açsın tanışırız.![]()
![]()
Uğur Gürses
@ugurses
·
15. Dez.
Bundesbank'ın 1980'lerde başkanlığını yapan Karl Otto Pöhl'ün sözü:
"Enflasyon diş macununa benzer. Bir kez tüpten çıktığında geri sokmak imkansızdır. Bu yüzden, diş macunu tüpünü çok sıkmamak en iyi yoldur."
"Faiz indirimine son verdim" deseniz bile artık eskiye dönüş zor.
Kendime masallar.!!
Masallar dünyası.!!
Kötümser yalnız tüneli görür, iyimser tünelin sonundaki ışığı görür, gerçekçi tünelle birlikte hem ışığı hem de gelecek treni görür.!!!
Dalgalı kur rejiminde devalüasyon olmaz, ama devalüasyon diyoruz daha yakışan başka kelime yok çünkü.
Devalüasyona bir yerde başlanır bitirilir, şu an ise bitişi serbest piyasaya bırakıldı.
Serbest piyasa ise iki türlü bakıyor meseleye, 1-Kar alma, 2-Alternatif yatırım aracı,
İkisinde de enflasyonu bilmesi, arındırabilmesi lazım. Enflasyondan arındırabilmek için, enflasyonunun ön görülebilmesi lazım, enflasyonu ön görebilmek için de, parasal genişleme miktarı, kur geçişkenliği, ÜFE yansımaları ve dünyada olanın kestirilebilmesi lazım. Tabi dış borç ödemeleri, yeni borçlanmalar v.s.
2021 gerçek enflasyonu %40 olsa, 2022 de de %100 olsa, toplam enflasyon bileşik etki hariç %140 iki yıllık
Piyasa, 2021 Kasıma kadar faiz alsa, %15, üzerinde 8.26 dan dolar alsa %88, kabaca %100 yapar, 2022 faizinden %14 alacak, %140-100-14=%23 daha artış lazım. %23 daha artarsa, total %140 lık enflasyonu satın almış olacak.
Tersten bakarsak, 2022 sonuna kadar dolar 15.60+%14+%23=21,37 TL olursa da aynısı olacak, o halde niye satayım, ya başka bir şey gelişirse, ya enflasyon daha da yüksek çıkarsa, diyecek...
Güven, öngörülebilirlik olacak, keskin dönüşler ürkütüyor, 1 ay önce söylediğinin 1 ay sonra tam tersini söylersen olmaz.
Zor yani...piyasa fiyatlar doğru, ama bazen olması gerekenin çok üstünde, bazen de altında fiyatlar, neticede psikolojiktir, kitlesel ruh hali yaratıyor dalgaları...ruh halimiz karışık![]()
Yer İmleri