Sayfa 738/1002 İlkİlk ... 238638688728736737738739740748788838 ... SonSon
Arama sonucu : 8016 madde; 5,897 - 5,904 arası.

Konu: Dolarda Yükseliş Kaçınılmaz IX

Duhul
    Feb 2017
    İkamet
    11 BOYUT
    Gönderi
    18,099
     Alıntı Originally Posted by Turnike Yazıyı Oku
    8,60'tan 7,80'e bu kadar kısa sürede gerilemesi için yüksek bir faiz artırım kararı gerekirdi. Faiz artırımı bekliyoruz diyerek bu kadar düştüğünü ben hatırlamıyorum.

Biden'ın Türkiye ekonomisini mahvetmeyeceğiz demesi, coronavirüs aşısının bulunduğunun pfizer gibi çok büyük firmaca iddia edilmesi, 2018 yılında kısılan yabancının swap olanaklarının artırılması ve muhtemelen carry trade'ın tekrar devreye girmesi ve bunların bir kaç gün içinde üst üste gelmesi TL'nin değer kazanmasına etki eden önemli sebeplerden.

Şu durumda TCMB 250 baz puan faiz artışı ile işi idare eder.

2020 Ekim ayında açıklanan veriye göre, gelişmiş ülkelere göre hesaplanan reel efektif TL kur değeri 1994 krizi zamanının sadece %10 üstündeydi. Muhtemelen 8,60 TL dolar seviyesi 1994 krizi ile aynı noktaya inmesine sebep oldu. Yani TL bu endekse göre son 30 yılın dibinde idi.

Bunu takip eden, burası dip diye düşünen bir kısım yabancı yatırımcının da dibs ve hisse senedine girip girmediğini önümüzdeki hafta TCMB verilerinden öğreneceğiz.

Ama her zaman olduğu gibi piyasa profesyonelleri ser verip sır vermediğinden aylar sonra neler olduğunu net olarak öğrenebileceğiz.
    94 krizini hiç unutmam,90 başlarındaki dolar 4 tl,4 sene sonra 40 tl 94 krizi ile,o zamanlar borsaya yeni girmiştim 92'de,şimdiki gibi yoğun işlemler yapmıyordum,dolardan 1/10 kazanmıştım 5 katlı ev yapmıştım bahçemin içine,ayrıca değerli arazilerimiz olduğu için onlarlan uğraşıyorum şu sıralar,mantar gibi heryer bina oldu,70 yıllarında afetçi olduğumdan iskan bakanlığında,ileride çok değerleneciğini biliyordum ve öylede oldu...neyse o zaman bu zamanlan benzeşiyor,ama aradaki fark varlıksallar,o zaman onlar vardı,şimdi yok,işte sorun buradan başlıyor,üstelik çok daha kötüsü elde avuçta hiçbirşey kalmadı+arayada pandemi girdi,işsizlik ve ücret dengesizliği,bu yükü iktidar kaldıramaz istifa etmeli,yada teknokrat hükümeti için çalışma yapmalı,çünkü durum çok kötü,94 krizinde 40 tl olan dolar faiz silahıylan 20 olmuştu,ama 2000 senesinde 680 olmuştu dolar,yüzdelik rakamı telefuz etmek bile çok zor,2001 krizinde 1500,sonrası malum,gerçekten durum çok vahim bir şeyler yapılması şart,faiz 20 olmalı diye ısrarcıydım,ama şu an bu bile ekonomik yapımızı kurtarmıyor,ülkeye acil döviz girişi şart,dış yatırımlarda,ama iktidarın bu kafaylan bunu çözecek kuvveti yok,çünkü piyasa onu istemiyor ve yeni bir iktidar istiyor bunların dışında,çünkü güven gelmeli içe ve dışa,swap falan hikaye,zaten onun götürü yüküde var...Bekliyoruz sadece neler olacağını görmek için.

2. Bu arada, o dönemde dolar 5.85 iken ben 500 gün mevduat yapmıştım.

Dolar almış olsaydım, bu kurla bile yüzde 15 daha fazla servetim olacaktı...

O dönemde araba, ev alanlar da çok daha fazla kazanç elde etti.

DEVALÜASYON FİYATLARA GİRDİ.

Kuru yapay olarak düşürseniz de artık en dandik sıfır yabancı C sınıfı araba 300 binden, 1+1 yeni ev 400 binden başlıyor.

Ben tarihte devalüasyonun geri geldiği bir dönem tanıklık etmedim.
    KESİNLİKLE YATIRIM TAVSİYESİ DEĞİLDİR.
    Sadece Kendi Düşüncelerimdir. Buna göre işlem yapmayınız.

Duhul
    Feb 2017
    İkamet
    11 BOYUT
    Gönderi
    18,099
     Alıntı Originally Posted by virtue Yazıyı Oku
    2018 ile bugünün durumunu iyi analiz etmek lazım.

O zaman dolar 7.4 a çıkınca MB 600 puan faiz artırdı ve faizler 24 lere gitmişti.
    Sonrasında dolar 5.85 lere kademeli indi.

Ancaaaaak.

Şimdi ki durumla her şey aynı mı?
    O zaman MB nın yedek akçesi vardı.
    O zaman MB 100 milyar dolar 6.85 de yakmamıştı.
    O zaman MB eksi rezervi var mıydı?
    O zaman Covid var mıydı?
    O zaman Covid için MB karşılıksız para bastı mıydı?
    O zaman 30 milyar turizm geliri vardı.
    O zaman WV Ülkemize yatırım yapacaktı.

ÖZETLE,
    ...Şimdi herşey çorba oldu,bilinmez denkleme soktular.

Son dakika: Vergi ve SGK prim borçlarının yapılandırılması ile istihdam teşvikine ilişkin düzenlemeleri de içeren İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.

Duhul
    Feb 2017
    İkamet
    11 BOYUT
    Gönderi
    18,099
     Alıntı Originally Posted by virtue Yazıyı Oku
    Bu arada, o dönemde dolar 5.85 iken ben 500 gün mevduat yapmıştım.

Dolar almış olsaydım, bu kurla bile yüzde 15 daha fazla servetim olacaktı...

O dönemde araba, ev alanlar da çok daha fazla kazanç elde etti.

DEVALÜASYON FİYATLARA GİRDİ.

Kuru yapay olarak düşürseniz de artık en dandik sıfır yabancı C sınıfı araba 300 binden, 1+1 yeni ev 400 binden başlıyor.

Ben tarihte devalüasyonun geri geldiği bir dönem tanıklık etmedim.
    80 yılından beri hep yön yukarı oldu,giden gitti,kalan kaldı,geriye baktığında geride bırakılan tamir edilemez enkaz

6. Onu bunu bilmem de 2018 de dolar 7,20 lere çıktı diye birçok temel gıda araba vb.. birçok şeye 2 kat zam geçirdiler. sonra dolar düşse de fiyatlar orada kaldı. Sonra dolar 8,5 seviyesine çıktı yine bir çok ürün fiyatlarına zam geçirdiler dolar düşse de o fiyatlar yine tepede yapışıp kalacak. Kim demiş dolar alım gücünü korur diye bu ülkede dolarcının da çektiği çile bitmez...

2018 ralli öncesi arabamı satıp alım gücüm bozulmasın diye nasıl olsa dolara endeksli diye sattığım parayla dolar almıştım. Bunca geçen zamanda arabamı satıp dolara yatırdığım para o arabanın ancak %70 ini alıyor şuan.. Yani Dolar tutanın da alım gücü hızla eriyor bu ülkede...

Sonuç olarak bu ülkede en ucuz şey dolar bence... Her şeyin fiyatı almış başını gitmiş...
    “First of all, never play macho man with the market. Second, never overtrade.” – Paul Tudor Jones

7. Bu arada doları savunuyormuş gibi olmayayım. Yüzde 50 dolar yüzde 50 TL deyim.
    Ancak, inse de çıksa da dolarla uyumak daha huzurlu.
    Zira ithal ettiğimiz veya yerli olan ancak ithal payı olan her şey dolara bağlı olduğundan aniden servet olarak fakirleşmiyorsun.
    Yatırımcıların yüzde 57 si de aynıyı düşünüyor sanırım.
    KESİNLİKLE YATIRIM TAVSİYESİ DEĞİLDİR.
    Sadece Kendi Düşüncelerimdir. Buna göre işlem yapmayınız.

Duhul
    Feb 2017
    İkamet
    11 BOYUT
    Gönderi
    18,099
     Alıntı Originally Posted by vivatrader Yazıyı Oku
    Onu bunu bilmem de 2018 de dolar 7,20 lere çıktı diye birçok temel gıda araba vb.. birçok şeye 2 kat zam geçirdiler. sonra dolar düşse de fiyatlar orada kaldı. Sonra dolar 8,5 seviyesine çıktı yine bir çok ürün fiyatlarına zam geçirdiler dolar düşse de o fiyatlar yine tepede yapışıp kalacak. Kim demiş dolar alım gücünü korur diye bu ülkede dolarcının da çektiği çile bitmez...

2018 ralli öncesi arabamı satıp alım gücüm bozulmasın diye nasıl olsa dolara endeksli diye sattığım parayla dolar almıştım. Bunca geçen zamanda arabamı satıp dolara yatırdığım para o arabanın ancak %70 ini alıyor şuan.. Yani Dolar tutanın da alım gücü hızla eriyor bu ülkede...

Sonuç olarak bu ülkede en ucuz şey dolar bence... Her şeyin fiyatı almış başını gitmiş...
    Tepeye çıkan mümkünü yok inmiyor aşağıya orada sabitleniyor,sonrası malum ikinci dalga bekleniyor,hayat böyle geçip gidiyor,giden geri gelmiyor.

Sayfa 738/1002 İlkİlk ... 238638688728736737738739740748788838 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •