Sayfa 760/7020 İlkİlk ... 26066071075075875976076176277081086012601760 ... SonSon
Arama sonucu : 56156 madde; 6,073 - 6,080 arası.

Konu: Sanat Mozaik

1. William Shakespeare’in II. Richard oyunu ilk kez 7 Subat 1601’de Londra, Globe Tiyatrosu’nda sahnelendi.

2. Ingiliz yazar ve toplumsal elestirmen Charles (John Huffam) Dickens'in dogum yildonumu (7 Subat 1812)

"Zamanlarin en iyisiydi, zamanlarin en kotusuydu, hem akil cagiydi, hem aptallik, hem inanc devriydi, hem de kusku.Aydinlik mevsimiydi, karanlik mevsimiydi, hem umut bahari, hem de umutsuzluk kisiydi, hem her seyimiz vardi, hem hicbir seyimiz yoktu. Hepimiz ya dogruca cennete gidecektik ya da tam oteki yana. Sozun kisasi, simdikine oylesine yakin bir donemdi ki, kimi yaygaraci otoriteler bu donemin, iyi ya da kotu fark etmez, sadece daha sozcugu kullanilarak digerleriyle karsilastirilabilecegini iddia ederdi."

"Era il tempo migliore e il tempo peggiore, la stagione della saggezza e la stagione della follia, l'epoca della fede e l'epoca dell'incredulità; il periodo della luce, e il periodo delle tenebre, la primavera della speranza e l'inverno della disperazione. Avevamo tutto dinanzi a noi, non avevamo nulla dinanzi a noi; eravamo tutti diretti al cielo, eravamo tutti diretti a quell'altra parte. A farla breve, gli anni erano così simili ai nostri, che alcuni che li conoscevano profondamente sostenevano che, in bene o in male, se ne potesse parlare soltanto al superlativo."

"Bugun kalbinizin sesini dinleseydiniz ve bir ses size 'Hic kimsenin sevgisini kazanamadim.' deseydi. "Bugune kadar bosuna yasadim, hic sevenim yok deseydi, o zaman gecen yetmis sekiz yilin agirligi altinda ezilirdiniz degil mi?" diye sordu

"Evet Sydney cok haklısin..." dedi bay Lorry.

Genc adam gozlerini aleve cevirerek dedi ki: "Sormak istedigim bir sey var bay Lorry. Cocuklugunuz size karanliklar ardinda kalmis gibi mi geliyor, yoksa annenizin saclarinizi oksadigi gunler size cok yakin mi?"

" Yirmi yıl once cocuklugumu hatirlamazdim ama simdi aksine cok iyi hatirliyorum, cunku insanlar bir daire icindeler ve yasadikca basladiklari noktaya geri donuyorlar. Bu insani sona yaklastirmak icin var olan bir his. Unutmus oldugum yasantilar tekrar canlaniyor gozumun onunde. Onlari adeta yeniden yasiyorum. Annemi dusunuyorum o guzel kadini. Oysa simdi ben ondan daha yasliyim ve hayallerimin bahcesinde gezindigim cocuklugumu simdi dun gibi hatirliyorum."

Sydney sararmisti " Sizi cok iyi anliyorum bay Lorry."

"If you could say, with truth, to your own solitary heart, to-night, 'I have secured to myself the love and attachment, the gratitude or respect, of no human creature; I have won myself a tender place in no regard; I have done nothing good or serviceable to be remembered by!' your seventy-eight years would be seventy-eight heavy curses; would they not?"

"You say truly, Mr. Carton; I think they would be."

Sydney turned his eyes again upon the fire, and, after a silence of a few moments, said:

"I should like to ask you:--Does your childhood seem far off? Do the days when you sat at your mother's knee, seem days of very long ago?"

Responding to his softened manner, Mr. Lorry answered:
    "Twenty years back, yes; at this time of my life, no. For, as I draw closer and closer to the end, I travel in the circle, nearer and nearer to the beginning. It seems to be one of the kind smoothings and preparings of the way. My heart is touched now, by many remembrances that had long fallen asleep, of my pretty young mother (and I so old!), and by many associations of the days when what we call the World was not so real with me, and my faults were not confirmed in me."

"I understand the feeling!" exclaimed Carton, with a bright flush. "And you are the better for it?"

3. Irlandali Gotik hikayeler ve gizemli romanlar yazari J. Sheridan Le Fanu'nun olum yildonumu (7 Subat 1873)

“Ask kurban almak ister kendine. Kan olmadan kurban olmaz. / Love will have its sacrifices. No sacrifice without blood.”

“Ama ruyalar, tas duvarlarin arasindan iceri suzulebilir, karanlik odalari aydinlatip aydinlik odalari karanliga gomebilir ve ruyalara ait insanlar arzu ettikleri gibi iceri girip cikabilir, bunu yaparken de cilingirlere gulup gecerler."

4. 1930 yilinda Nobel Edebiyat Odulunu kazanan Amerikali roman, kisa oyku ve oyun yazari (Harry) Sinclair Lewis’in dogum yildonumu (7 Subat 1885)

"Dunyada heyecanlarin hicbiri, ne savasin serefi, ne dinin tantanasi, ne tac, ne taht, ne saray ne sancak, hicbiri erkeklerle kadinlar arasindaki ask kadar heyecanli olamaz."

“None of the spectacles of the world, not the pride of war nor the pomp of religion nor thrones and towers and banners, was so exalted or so tragic as that love between men and women which had been greeted always with trivial welcome or with shameful jesting.”

“Bu kavgalar kari-koca kavgalaridir; tanktan toptan daha yakip yikici, daha sacmadir. Bu savaslarda sevgi en kotu arkadan vurucudur, karsindakini yenmek de en aci yenilme.”

“Which are the wars of matrimony, more destructive and senseless than tanks and cannon, wars in which affection is the worst traitor and the most ignoble defeat is victory.”

5. Charlie Chaplin’in ilk cikis filmi, Kid Auto Races at Venice 7 Subat 1914’de Amerika2da vizyona girdi.

6. Walt Disney'in ikinci uzun metrajli filmi Pinokyo (Pinocchio), 7 Subat 1940’da New York’ta gosterime girdi.

7. Frank Sinatra, aranjmanini Axel Stordahl’in yaptigi Everything Happens to Me’yi Tommy Dorsey orkestrasi ile 7 Subat 1941’de kaydetti.

8. Ingiliz sair Dylan Thomas, Olumler ve Kalip Degistirmeler (Deaths and Entrances) siir kitabini 7 Subat 1946’da yayinladi.

Sayfa 760/7020 İlkİlk ... 26066071075075875976076176277081086012601760 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •