Originally Posted by
Forza korfez
Dönemselliğin bu denli yüksek olduğu bunun gibi hisselerde bilanço analizi yapılırken önceki yılın aynı dönemi esas alınmalı.
2022/9 bilançosu Ufone satışı kaynaklı dillere destan bir kurnazlığa ve sonrasındaki absürt fiyat hareketleriyle hatırlanan, manipülatörlere ders diye okutulabilecek bir hasılat kaydırmasıyla hafızalarımıza kazındı. Yapılan şey belki yasaldı ama kesinlikle etik değildi.
2023/9 bilançoyu da buna göre okumak gerekir. Eğer UFone satışının devamı olan 1,5 mn dolar bu çeyreğe dahilse, bilanço rezalet, diğer çeyreklere dağıtılmışsa eh işte, son çeyreğe dahilse fena olmayan bir bilanço bana göre.
Ufone satışı hariç tutulduğunda 9 aylıklarda 65'ten 142'ye çıkan bir hasılat ortaya çıkar ki doların $/TL'nin %50 arttığı bir yılda bence fena değil.
UFone satışı aylara, çeyreklere ya da 6 aylıklara dağıtılmışsa bu durumda çok da tatmin edici bir hasılat büyümesinden bahsedilemez.
2023/6 hasılatı 52 milyon, 2023/9 hasılatı 84 milyon ve aradaki fark sadece 32 milyon olduğundan, UFondan gelecek 1,5 mn USD'lik (42 mn TL) hasılatın tamamı bu çeyreğe dahil edilmiş olamaz.
Eşit taksitlerle aylara bölündüyse çeyrek başına yaklaşık 14 mn.TL'lik katkı gelmeli UFone'dan. 2022/3 hasılatı 17 mn TL-2023/3 hasılatı ise 32 mn TL. Bu artışın 14 mn'u UFone'dan geldiyse sıfır büyüme demek olur ki o durumda vay halimize. 3.çeyrekte de durum o kadar vahim olmasa da benzer şekilde. Bir tek ikinci çeyreğin (22 mn'dan 52 mn hasılata) kurtarır yanı kalır.
Bu durumda, kesin diyememekle birlikte 3 ihtimal kalıyor bana göre.
1. Ödemenin tamamının (1,5 mn USD) son çeyrekte alınacak olması.
2. 6 aylık taksitlerle ödeme alınması
3. Düzensiz periyotlarla eşit olmayan taksitlerle ödeme alınması.
1. durum en iyi ihtimal olur. (Son çeyrekte yaklaşık 42 mn'luk hasılat katkısı gelir)
2. durum ise eh işte durumu (Son çeyrekte yaklaşık 21 mn'luk bir katlı gelir.) 3. durumda ise yeterli veri olmadığından analiz yapılamaz.
Her durumda, her sene olduğu gibi son çeyrek önemli olacak. Yurtiçi satışlara büyük etki edecek Vodafone SaaS ve Havelsan satışlarından ses yok. Ödemelerin kahir büyüklüğünün son çeyrekte alınma yönünde umudum var. UFone'un da en az yarısının son çeyrekte alınması halinde 21 mn'luk hasılat da buradan gelir. Bir de geçen yılın aksine bu yıl da büyük satışlar 3. çeyrek yerine son çeyreğe kaydırıldıysa yeterli bir büyümeden söz edebiliriz.
Ancak, her durumda sizlerle aynı fikirdeyim. Bir hissede böyle rezalet bir yönetim şekli olamaz. Hele ki halka açık bir hissede. Yapılan bu hareketler ciddi bir çaba ve koordinasyon gerektirir. Aynı çabayı ürün geliştirmesinde ve hisse fiyatının ederini bulmasını sağlamada görmek en doğal hakkımız.
Yer İmleri