-
Italya'nin en iyi cocuk edebiyatcisi, yazar ve gazeteci Gianni Rodari'nin olum yildonumu (14 Nisan 1980)
Mincio tepelerindeki Mantova'da,
Duklukk Sarayi'nda
Yasar buyuk buyuk beyler,
Tam bes yuz odada.
Altta oturur cuceler,
Oyle bir kattir ki burasi,
Sanki tavan yere deger.
Kafese kapatilmis
hayvanlar gibi
Tikilmislar oraya
Ve fena halde ofkeli hepsi
Cuce olarak dogduguna.
(Montova Cuceleri)

A Mantova sul Mincio,
nel Palazzo Ducale,
vivono i gran signori
in cinquecento sale.
I nani stanno sotto,
in un appartamento
dove il soffitto quasi
toccava il pavimento.
Vivono là sepolti
come animali in gabbia
e d'essere nati nani
provano immensa rabbia.
-
14 Nisan 1980’de duzenlenen 52. Akademi Odu toreninde, Kramer Kramer'e Karsi (Kramer vs. Kramer. 1979.Yonetmen: Robert Benton), En Iyi Film; Sally Field, Norma Rae (1979) filmi ile En Iyi Kadin Oyuncu; Dustin Hoffman, Kramer Kramer'e Karsi filmi ile En Iyi Erkek Oyuncu Odulunu aldilar.

-
Amerikali gazeteci, roman ve oyun yazari, film yönetmeni, senarist Norman Mailer, 14 Nisan 1980’de Celladin Sarkisi romai ile Pulitzer Odulunu kazandi.
“Yapraklar, sari, kahverengi, gri ve kirmizi ve olu beyazliginda beyaz yapraklar, kupkuru ruzgara hayalet gibi dizilerek gecip gittiler; ugultulariyla kuslari urkuttuler.Uzun uzadiya tahmin yurutmek niye? Hata, cehalet ve cekismeyle dolu bu hayatta gercek olan bir sey var mi? Yalnizca gercegin golgeleri olan bizlerden baska?”

“And the leaves, brown, yellow and gray, and red and white with the whiteness of what is dead, like troops of ghosts on the dry wind passed; Their whistling noise made the birds aghast I dare not guess; but in this life Of error, ignorance, and strife, Where nothing is, but all things seem, And we the shadows of the dream.”
-
Ingiliz heavy metal grubu Judas Priest, 6.studyo albumu British Steel’i 14 Nisan 1980’de CBS Records International etiketiyle piyasaya surdu.
-
Americali hard rock grubu Van Halen, 5.studyo albumu Diver Down’i 14 Nisan 1982’de Warner Bros. Records etiketiyle piyasaya surdu.
-
Fransiz Roman, felsefe politik ve sosyal deneme, biyografi ve otobiyografi yazari, gazeteci Simone de Beauvoir'nun olum yildonumu (14 Nisan 1986)
"Eger olumlu olsaydin, dunyanin sonuna kadar sende yasardim, cunku senin olumun benim icin dunyanın sonu olurdu. Oysaki ben bitmeyecek bir dunyada olecegim.''

"Se tu fossi mortale, vivrei in te sino alla fine del mondo, perché la tua morte sarebbe per me la fine del mondo. Mentre così morirò in un mondo che non finirà mai."
“Cunku su an buradayim, ama asla geri donmeyecegim; cunku dunya hem çok zengin hem de cok yoksul, gecmis ise hem cok yogun hem de cok hafif; cunku su guzelim ani mutluluga donusturemiyorum. Cunku askim oldu ve ben ona ragmen yasamimi surdurecegim

“Because I am here, because I'll never return, because the world is too rich, too poor, the past too heavy, too light, because I can't turn this too-beautiful hour into hapiness, because my love has died and I wll survive it.”
-
Ingiliz heavy metal grubu Judas Priest, 10.studyo albumu Turbo’yu 14 Nisan 1986’da CBS Records International etiketiyle piyasaya surdu.
-
15 Nisan Dunya Sanat Gunu

Gönderi Kuralları
- Yeni konu açamazsınız
- Konulara cevap yazamazsınız
- Yazılara ek gönderemezsiniz
- Yazılarınızı değiştiremezsiniz
-
Forum Rules
Yer İmleri