Sırayla cevap vereyim..
Sell in may... teknoloji ile alakalı bir durum değildir.. İlk 5 ay içinde, o yılın ilk bilançoları, bir önceki yılın hasılatları (temettüleri) belli olur.. Beklenti yılın sonunu görmeye kalır.. Bu da piyasaları ve piyasa oyuncularını gevşetir.. Bundan dolayı da
Sell in may.. durumu gerçekleşir.. Gerçekte sell olmaz.. buy azalır..Alan ilk 5 ay içinde almıştır.. Bir miktar satarak ilk 5 ayın karlarından kendisine tatil parası çıkartır... Bu da piyasaları aşağı çeker..
Gibi.. gibi...
Geleyim dalga meselesine..
DOW, bir kuram ortaya atmıştır ve borsada trendlerin
3 aşamada gerçekleştiğini söylemiştir..
Elliot ise bunu daha şekilsel bir hale getirip
5'li yükseliş dalgalarını ve
3'lü düşüş (
düzeltme) dalgalarını ortaya koymuştur..
Bu iki kuram da şu ana kadar ( 100 yıla yakın bir zamandır) oldukça başarılı şekilde çalışmıştır, çalışmaya devam etmektedir..
Fakat.. T/a de, her canlı oluşum gibi, canlıdır ve her daim gelişmektedir... İnsanlık bilinci ve teknolojik gelişimler T'a'i geliştirmektedir..
Örneğin, T/a'de en çok takip edilen RSI göstergesi ilk kez 1978 yılında ortaya çıkmış ve kullanılmaya başlamıştır.. Ortaya atan kişi bir mühendis olan ve bir çok T/a indikatörünün de geliştiricisi olan J. Welles Wilder'dır... Benim de üzerinde çalıştığım bazı indikatörlerim var.. Geliştirmeye devam ediyorum.. Belki bir gün yayınlarım..
Neyse... Konu dağılmadan söyleyeyim.. Şu aşamada 1-2-3-5-8-13-21-34-55 gibi dalgalardan ve düzeltmelerinden bahsedemeyiz.. Kitle psikolojisi
hala DOW'un
tanımladığı şekilde hareket ediyor..
Dersleri de artık zamanlı yapmıyoruz.. Zaten okunma sayısı da çok az, takipçi sayısı da..
Aklımıza estikçe yapıyoruz..
Ramazan ayı sabır ayıdır..
Sabırlı olmak lazım..
Bir de
aklı selim olmak lazım...
Aklı selim olmak; efendi ve saygılı olmayı, yaş ile IQ'yu ayırt edebilmeyi, yeri ve zamanı iyi seçmeyi, .. Ve kendin seçmeyi gerektirir...
Ben seçerim...
Yerini ve zamanını...

Yer İmleri