Originally Posted by
Miriel
Sn Human; bence de bu dediðiniz çok mantýklý ancak burada 3 faktör var;
- Bahsettiðimiz kiþinin finansal okur-yazarlýðý yok.
- Yatýrým yapýlan hisseler Koç-Oyak-Sabancý dahi olsa günlük hareketler birçok insaný rahatsýz ediyor ve kendini ekran baþýndan uzak tutacak sabýr ve bilgi herkes de yok. Ancak BES'te tam tersine görmüyorsunuz ve sizin adýnýza profesyoneller belirlediðiniz fonda iþ yapýyor mesela 70% Altýn ve 30%Sürdürülebilirlik endeksi hisseleri.
- BES'te belirlediðniz tutarý düzenli olarak veriyorsunuz ancak bu serbestken yine iþi bilmeyen biri için pek kolay deðil.
Yani eðer bahsedilen kiþi finans hakkýnda bilgisi olan ve düzenli olarak günlük hareketlerden uzak bir þekilde bu hisseleri almaya devam edebilecek biri ise sizin öneriniz çok makul, hiçbir itirazým yok ve hatta katýlýyorum. Ancak ortalama bir insaný ele alýrsak gerçekleþtirmesi pek kolay deðil sanýrým.
Katýlýr mýsýnýz bu dediklerime bilmiyorum?
"Yatýrým tavsiyesi içermemektedir"
Sn.Miriel deðerli görüþleriniz için teþekkür ederim. Ýznizile birkaç konuya deðineyim.
Bu tür yatýrýmlara baþlamadan önce uzun vadeli yatýrým kavramýný iyi öðrenmek.muhtemel getirilerini iyi hesaplamak ve doðru enstrümana doðru kanaldan ulaþmak büyük önem arzediyor. Benim nacizane cahil kafamla size önerebileceðim bir kaç þey var.Herþeyden önce yatýrýmýnýz kesinlikle uzun avde olacak ise geçmiþ veriler örnek alýnarak geleceði yönelik beklentileri olan temettü verimi yüksek hisselere yatýrým yapmak gerekir. BES de yatýrým yapýlan bazý hisse senedi aðýrlýklý fonlarý incelediðimde bir çoðunun rahatlýkla kendim alabilirim diyebileceðim hisseler deðil.Bu muhtemel bir getiriyi azaltacak bir etken. Örneðin BÝST 25 temettü endeksi yada bist temettü endeksi hisselerinde temel deðerleri nedeniyle yatýrým yapmayacaðým birçok hisse var.
Ama ben kendime 15 hisse belirlerim.bunlarda temettü oraný yüksek yada ürettikleri ürünler gereði gelecek vadeden hisseler.Bunlarda düzenli aylýk alým yapýlýrsa mutlaka yüksek bir getirisi olacaktýr diye düþünüyorum.Tabi çok absürb bir kriz durumu olmaz ise..
Burdaki tüm yorumlarým yatýrým tavsiyesi deðildir.
Yer Ýmleri