Originally Posted by
selka
....
Doðru burada Sn.CB nýmýz herþeyi bilemez..
Ancak saðalm bir danýþman þunu dese idi
"Efendim ekonomik modelimiz ithalata dayalý olarak kurulmuþtur. Bu 100 yýlda kurulan ekonomik modeli 3 ayda deðiþtiþtirmek mümkün deðildir.. Yükselen kur ekonomimizi çökertir.... Bu PAPAZ ýn maliyeti en az 25 milyar USD olur "
O vakit belki hasar daha az olurdu...
Lakin nerden bakarsak bakalým bu ÝMAM ve PAPAZ olayý 10 yýlýmýza MAAL oldu....
"100 yýlda kurulan ekonomik modeli 3 ayda deðiþtirmek.." þeklinde bir düþünceyi mr erdoðan ýn danýþmanýna atfetmiþ sn Selka.. ancak yazýnýn genelinden kendisinin de bu görüþte olabileceði sonucu çýkýyor.. umarým yanýlýyorumdur..
ilk olarak: bu 100 yýlýn 16 yýlýnda zaten akp iktidarda.. 3 ayda deðiþtirmek gibi bir kavram oturmuyor.. aksine mr erdoðan ve ekibi ülkede kendilerinden önce yapýlan her þeyi "babalar gibi sattýlar", kendi ifadeleri aynen böyle.. her þeyi (tüm bu kötülüðü) bilinçli biçimde yaptýlar..
1923 ile baþlayan süreçte resmen bir köy yapýsý devralýndý osmanlýdan.. bakýn resmen köydük.. eðitim, sanayi, bankacýlýk aklýna ne gelirse resmen sýfýr seviyesindesin.. ayný dönemde batý ülkeleri bugunku anlamda da modern bir toplumu neredeyse her yonu ile oturtmuþ durumdalar (üretim ve paylaþým)..
cýumhuriyetin ilk 20 yýlýnda üretim altyapýsýný batý ile karþýlaþtýrýldýðýnda ilkel sayýlabilecek çimento, þeker, dokuma gibi fabrikalar yaparak arttýrdýlar ve okuryazarlýðý tek haneli bir orandan %40-50 gibi seviyelere çýkarttýlar..bu çok önemli bir baþarýdýr.. karþýlaþtýrma açýsýndan nufusun yarýsýnýn okuryazar olmasý seviyesi ingilterede 18. yy ortalarýdýr..
diðer yandan geliþmiþ sanayi yapýsýný destekeleyecek altyapý süreci demirel le baþlayan yýlalrda ve ozalýn döneminde devam etti.. barajlar (elektrik), demir çelik (eregli), temel beyaz eþya (arçelik vb), otomotiv (ford, tofaþ, reno) ayný süreçte bir üretim yapýsý ve kalite anlayýþýnýn oturmasý ve rekabetçilik açýsýndan önemliydi..
bu süreçte ithal ikameci yapýlar da zaman zaman uygulandý ama esasen osmanlý döneminde kaybedilen zamaný telafi etme mantýðý arka planda çok önemliydi, kalkýnma planlarý buyuk oranda makul ve baþarýlý oldu..
2002 sonrasý ise tamamen farklý bir hikaye.. her þey satýldý.. kalkýnma ile büyüme ayný þey sanýldý.. sadece büyümeye odaklanýldý.. inþaat, beton vb.. alanlara odaklanýldý.. fabrikalarýn satýlmasý, bir çok alanda yabancýlara imtiyazlarýn verilmesi (modern kapitülasyon) nedeniyle üretim yapýsý büyük oranda ithalata baðýmlý hale geldi.. ihracatta ithal girdi oraný akp döneminde çok fazla arttý..
bu düþüncelerin ýþýðýnda son 100 yýlýn suçlanmasý noktasýnda "akp li danýþman" ýn yanlýþ olduðu açýkça gözüküyor.. 2002 ile baðlayan süreç tamamen yanlýþ deðerlendirildi.. öyleki bir sonraki sýçramayý yapmak için gerekli eðitim sistemi de çökertildi..her açýdan geri kaldýðýmýz bir süreç oldu.. 2002 oncesi oluþan yapýnýn meyvelerinin (eðitim + altyapý + fabrikalar ) alýnacaðý bir dönemdi ancak heba edildi bu fýrsat akp döneminde..
It is not because things are difficult that we do not dare, it is because we do not dare that they are difficult. (Seneca)
Yer Ýmleri