Artan
Azalan
Ýþlem
BIST 30
BIST 50
BIST 100
NASDAQ 100
Hisse Fiyat Fark% Hacim (TL) Düþük / Yüksek
13,09 10% 10,90 Mn 13,09 / 13,09
87,45 10% 635,00 Mn 78,70 / 87,45
22,02 9.99% 206,50 Mn 20,02 / 22,02
25,32 9.99% 68,43 Mn 22,70 / 25,32
30,16 9.99% 1,84 Mr 28,14 / 30,16
1.053,00 -10% 16,61 Mn 1.053,00 / 1.053,00
14,60 -9.99% 983,11 Mn 14,60 / 17,35
13,35 -9.98% 38,96 Mn 13,35 / 13,35
12,48 -9.96% 407,45 Mn 12,48 / 12,79
1,75 -9.79% 302,16 Mn 1,75 / 1,96
308,25 -1.99% 17,26 Mr 305,25 / 311,50
132,00 8.82% 15,02 Mr 114,00 / 132,00
3,14 -1.88% 12,96 Mr 3,08 / 3,22
284,00 7.58% 12,78 Mr 260,00 / 284,00
420,25 -1.23% 11,48 Mr 418,25 / 431,00
18,98 1.99% 716,50 Mn 18,36 / 19,08
73,20 -0.68% 8,75 Mr 72,85 / 74,05
284,00 7.58% 12,78 Mr 260,00 / 284,00
741,50 1.99% 4,00 Mr 720,50 / 743,50
95,65 -1.54% 576,94 Mn 94,25 / 96,75
111,90 -0.36% 293,60 Mn 110,80 / 112,70
31,38 1.49% 126,31 Mn 30,10 / 31,66
10,59 3.62% 645,46 Mn 10,12 / 10,70
82,20 -1.14% 450,82 Mn 81,60 / 83,75

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj
Sayfa 127/250 ÝlkÝlk ... 2777117125126127128129137177227 ... SonSon
Arama sonucu : 1998 madde; 1,009 - 1,016 arasý.

Konu: Türkiye Ekonomisi, Faiz, USD,BIST, Büyüme ve Makro Ekonomik Deðerlendirmeler

1. elinize, kaleminize, beyninize saðlýk...

2.  Alýntý Originally Posted by cemalbb Yazýyý Oku
    elinize, kaleminize, beyninize saðlýk...
    Teþekkürler...

3. Konuya katki yapan herkese teþekkürler, keyifli okumalar yapiyorum sayenizde.

Eldeki ekonomik ve siyasi verilere bakarak, 3 ve 6 aylik projeksiyonlarýnýz nelerdir?

Teþekkür ederim, iyi forumlar.

SM-G930F cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.

4. MEMLEKETÝN HAL VE GÝDÝÞATI

Memlekette ekonomide tam bir ikiye bölünmüþlük var. Bir taraf ekonomi eskisinden çok daha güçlü derken diðer taraf ekonomi çok kötü diyor. Lakin, tüm bunlarý izah ederek herkes kendi politik penceresinden bakmayýda ihmal etmiyor..

Ben ise objektif olacaðým, söz...

Türkiye AKP ile 2002 yýlýndan itibaren tam bir kamusal destek alarak iktidara geldi.. Tayyip bey, Emine Haným ile 2004 yýlýnda Mamak Çöplüðünde ki gecekondularda diz kýrarak, zeytin ile iftar açmalarý ise hala gözümün önündedir, gitmez.. Keçiören de sýradan bir 3+1 daire de oturarak Köþk'te oturmayý red etmiþ böylece halkýn gözünde bir o denli daha itibar kazanmýþtý..

Tüm bu destek ile eðitimde, saðlýkta, ulaþýmda, altyapýda gerçekten iyi iþler yaptýlar. Ekonomiyi birazda küresel parasal geniþlemeyi de arkalarýna alarak özellikle USD ý dar ve alt bantta yýllarca tuttular...

Oysa; Türkiye'de her yýl 1,5 milyon lisans mezunu genç iþ gücüne katýlýyor. Bu ayný zamanda 1,5 milyon kiþi de emekli olup, saðlýk harcamalarýný artýrýyor demektir..

Kýsaca TR gibi sürekli büyüyen ekonomilerde durulmaz.. Durduðunuz an da eðitim, saðlýk, ulaþtýrma çöker...

Yukarýda saydýðým 3 baþlýktan ikisi eðitim ve saðlýk TR de yeniden maalesef çökmüþtür. Ulaþtýrma 2010 yýlý geliþmiþlik düzeyi ile yatayda devam etmektedir...

Yalnýz, 2010 yýlýndan itibaren AKP tamamen HALK tan kopmuþ, saraylarda, köþklerde, külliyelerde yaþayýp, 25 m çapýndaki masalarda 100 lerce zengin itibarlý makam sahibi konuklar ile akþam yemekleri yiyen, bilgi direkt halk ile muhattap olup almak yerine danýþmanlarýndan alan bir teþkilata dönmüþtür...

Oysa, Mamak çöplüðünde gecekonduda yaþayan halk hala oradadýr... Duruyorlar..

Halk arasýna CHP li yöneticiler girince her tür eleþtiri yüzlerine yapýlabilinirken, AKP li bir yönetici karþýsýnda en muhalif vatandaþ bile en aðýr tepkisini en fazla sessiz kalmak ile verebiliyor...

AKP, zaten yorgun olan HALK ý Suriye, Fetö, ve 15 Temmuz ile daha da yormuþtur..

Tüm bunlarýn üzerine USD þoku ve ekonomik zamlar ve enflasyon patlayýnca zaten pamuk ipliðine baðlý düzenler bozulmaya baþlamýþtýr..

Buradan AKP her zaman bina, müteahit, yol, köprü temel esaslý yatrýmlara devam etmiþtir.. TR her aldýðý 3 USD borcun 2 USD ýný betona gömmüþ.. Ýstatistiksel veri..

Þimdi borcun geri ödemesi var. Ama alacaklý beton deðil; USD istiyor...

Birde 2010 yýllarýnda ABD de ki parasal geniþleme yerine parasal daralma süreci ortaya çýkýnca ayýp ortaya çýktý..

USD patlattý.

USD patlayýnca bizde faizler patladý.. Faziler patlayýnca millet stop etti....

Az önce geçtiðim bulvar üzerinde bir Vakýfbank Þb si vardý, kapanmýþ.. Denizbank þb si vardý, kapanmýþ... Hisar Çatal Kaþýk Bölge Md lüðü vardý, kapanmýþ.. Afgan Baba Pide Salonu vardý, kapanmýþ.. Bafra Pide vardý, kapanmýþ.. 1 hafta önce geçtiðimde hepsi yerinde idi..

ÞÝmdi buradan ne yapmalý? Çok yazdýk, çok çizdik...

Benim düþüncem bu tip kafa yapýsýnda olan ekonomiler için BETON deðil, NAKÝT USD yada TL KRAL dýr....

Etrafta çok boþ boþ, löm löm bakýp, avare avare dolaþan tipler var.. Bunlarýn sayýsý hiçde yadsýnamayacak kadar.. Bu tipler elideki rey in deðerini ve cumhuriyetin faziletini anladýklarý an olay deðiþir..

Anlayamaz ise bu fakir fukara garip gurebanýn sýrtýndan zenginler geçinir...

Yani;

Bugün bir temizlikçi sabahtan akþama kadar çalýþsa 100 TL aldý diyelim.. Aylýk 3,000 TL ye gelir.. Onunda o ay ihtiyaçlarýna verir..

Bugün 1,000,000 TL si bankada yada 100,000 USD ý bankada olan birisinin çalýþmasýna ihtiyacý yoktur. %25 faizler yada USD a %5 faziler çalýþmadan geçinir..

Bu düzeni deðiþtirmek için ne yapmalý? Yada bu düzeni kim deðiþtirebilir?

Mesela;

Düzeni siyaset ve siyasiler deðiþtirir.. Onlar isterse FAÝZ ler artar, istemezler ise inerler...

Bu sadece siyasilerin almýþ olduklarý doðru yada yanýþ kararlara baðlýdýr...

Önümüzdeki 3 ay da ben krizin daha da derinleþeceðini ve bir tür kur, faiz, banka, enflasyon sarmalýna gireceðimizi düþünüyorum..

Maalesef bu sýkýntý kafayý imam hatiplere, yada ilahiyat fakültelerini artýrmakla, diyanete devasa bütçe ayýrmakla çözülmez..

Bilakis; derinleþir....

5. Türkiye ve Kriz....

Türkiye Aðustos 2018'de USD ýn 7,20 TL iken bile asla bir krize girmeyeceðini, lakin fakirleþmenin kaçýnýlmaz olduðunu belirtmiþtim.. Müteakip aylarda olaylar fakirleþmenin deðil, aþýrý ve çok þiddetli bir fakirleþmenin ateþlemesini yaptý..

Soðan, patates gibi sebzelerin ulaþtýðý rakamlar benim tahminlerimin de üzerinde gerçekleþti.. Þurasý kesindir.. ÞÝDDETLÝ FAKÝRLEÞME tam gaz...

Ancak geçen ay TUÝK bir konut ve gayrimenkul sektörü için bir veri açýkladý.. Konutta daralma %28,6 denildi.. Ýnanýlmaz büyük bir rakamdýr.. Konutta zaten büyük bir sýkýntý çeken müteahhit firmalara çok þiddetli bir darbe demektir...

Üzerine dibe vuran Tüketici Güven Endeksi...

Müteahhit firmalar konut yapýyor ve bunu konutu yaparken en az 50 yan kuruluþa borçlanýyor. Bu konutlar satýlmalý ki; müteahhit para kazansýn, o da kazancý ile diðer 50 yan kuruluþa borçlarýný ödesin ki; çark dönsün...

Türk Ekonomisi için ÝNÞAAT kilit yerdedir.. Ýster beðenin ister beðenmeyin.. Ýnþaat durursa ekonomimiz durur, bu kadar net...

Fakat Tuik verisi sektörün durmasýný deðil çok þiddetli bir daralmayý iþaret etti...

Bunun sebebi yükselen kur ve kuru tutabilmek için 600 baz puan faiz artýþý idi.. Bu faiz artýþý her þeyi zamlandýrdý tek bir þey hariç maaþlarýmýza yansýmadý...

Kýsaca þiddetli fakirleþme artan fiyatlar, azalan alým gücü ile üreticileri kilitlemeye baþladý.. EN çarpýcý örnek konut...

TR de konutlar önce orta sýnýfa, sonra orta üst kesime ve de onlarýda tüketince üst kesime yönelik 800,000 TL ye 1,000,0000 TL ye ve üzerine konutlar yapýlmaya baþlandý...

Yalnýz bu sýkýþýklýk üst gelir grubuna da vurunca konut arzý fazlasý yaþandý....

Ortalama maaþlarýn 3,000 TL olduðu ülkemizde 1,000,000 TL ve üzerine konut satmaya kalkmak tek kelime ile DELÝLÝKTÝR...

Ortalama maaþlar 3,000 TL ise bir çalýþan bunu 7 yýllýk maaþý ile alabilmelidir. Yani 3,000*12*7= 252,000 TL dir.. Ortalama konut fiyatýnýn bu ülkede maksimum 252,000 TL olmasý gerekir...

Oysa normal oturulabilinir sýfýr bir daire 500,000 TL den baþlýyor üst sýnýr yok...

Bu sektör bu durumda krizin eþiðine gelir.. O sebeple þiddetli fakirleþme çalýþanýn sadece temel tüketim maddelerinin alýmýna iter, diðer tüm ürünleri erteler...

Koskoca LEHMAN BROTHER s bu sebepten battý..

Çünkü Türk Bankalarýnýn vermiþ olduklarý kredi karþýlýðý en büyük ipotek GAYRÝMENKUL dür.. Ama kredi verdiði anda rehin aldýðý konut 700,000 TL den bir anda 250,000 TL ye düþerse kredi mudisi krediyi bankaya ödemek yerine deðersiz ipoteði olan konutunu bankaya vermeyi düþünebilir.. Bu zincirleme bir reaksiyon gibi sistemi çökertir...

O sebeple Türkiye'de bir kriz olmamasýna karþýn; Þiddetli fakirleþmenin son aþamasý olan KRÝZ EÞÝÐÝNE gelmiþ olduðumuzu düþünüyorum...

Sürekli artan DTH lar, ve ülke CDS leri ekonomiye olan güvensizliði gösterir..

Bugün en büyük Amerikan yatýrým bankasý olan CITI yada alman yatýrým bankasý olan DEUSTCHE ye güven bu denli azalsýn; iddia ediyorum CITI ve deustche batarlar...

Kritik yerdeyiz. Hazine Maliye ve TCMB popülist olmayan rasyonel makul ve mantýklý kararlar almalýdýrlar.. Büyüme filan önemli deðildir.. Önemli olan bu son eþiði atlamamamýz gerekir.. Çünkü bir adým ötesi KRÝZ dir.

Yoksa bu kriz ne 95 krizine; ne de 2001 krizine benzemez...

Saðlýkla kalýn...

6. Bizim küçük yatýrýmcý salak. GRAM ALTIN alacaðýna gidip USD aldý ve hala alýyor, salak iþte. Halbuki ABD dolarýnýn ne olacaðý belli deðil. ALTIN ise bütün dini kitaplarda var.

ABD þu anda askeri gücü olduðu için dolarý rezerv para olarak tutturuyor ve dolarý karþýlýksýz basýyor.

ABD nin karþýsýnda ÇÝN ve RUSYA askeri açýdan dengelendikçe dolar deðeri gerçek deðerine yani karþýlýksýz basýldýðý için aþaðý yöne doðru normalleþecektir.

https://www.cometfi.com/student-loan-debt-statistics

Alýntý Originally Posted by selka Yazýyý Oku
    Türkiye ve Kriz....

Türkiye Aðustos 2018'de USD ýn 7,20 TL iken bile asla bir krize girmeyeceðini, lakin fakirleþmenin kaçýnýlmaz olduðunu belirtmiþtim.. Müteakip aylarda olaylar fakirleþmenin deðil, aþýrý ve çok þiddetli bir fakirleþmenin ateþlemesini yaptý..

Soðan, patates gibi sebzelerin ulaþtýðý rakamlar benim tahminlerimin de üzerinde gerçekleþti.. Þurasý kesindir.. ÞÝDDETLÝ FAKÝRLEÞME tam gaz...

Ancak geçen ay TUÝK bir konut ve gayrimenkul sektörü için bir veri açýkladý.. Konutta daralma %28,6 denildi.. Ýnanýlmaz büyük bir rakamdýr.. Konutta zaten büyük bir sýkýntý çeken müteahhit firmalara çok þiddetli bir darbe demektir...

Müteahhit firmalar konut yapýyor ve bunu konutu yaparken en az 50 yan kuruluþa borçlanýyor. Bu konutlar satýlmalý ki; müteahhit para kazansýn, o da kazancý ile diðer 50 yan kuruluþa borçlarýný ödesin ki; çark dönsün...

Türk Ekonomisi için ÝNÞAAT kilit yerdedir.. Ýster beðenin ister beðenmeyin.. Ýnþaat durursa ekonomimiz durur, bu kadar net...

Fakat Tuik verisi sektörün durmasýný deðil çok þiddetli bir daralmayý iþaret etti...

Bunun sebebi yükselen kur ve kuru tutabilmek için 600 baz puan faiz artýþý idi.. Bu faiz artýþý her þeyi zamlandýrdý tek bir þey hariç maaþlarýmýza yansýmadý...

Kýsaca þiddetli fakirleþme artan fiyatlar, azalan alým gücü ile üreticileri kilitlemeye baþladý.. EN çarpýcý örnek konut...

TR de konutlar önce orta sýnýfa, sonra orta üst kesime ve de onlarýda tüketince üst kesime yönelik 800,000 TL ye 1,000,0000 TL ye ve üzerine konutlar yapýlmaya baþlandý...

Yalnýz bu sýkýþýklýk üst gelir grubuna da vurunca konut arzý fazlasý yaþandý....

Ortalama maaþlarýn 3,000 TL olduðu ülkemizde 1,000,000 TL ve üzerine konut satmaya kalkmak tek kelime ile DELÝLÝKTÝR...

Ortalama maaþlar 3,000 TL ise bir çalýþan bunu 7 yýllýk maaþý ile alabilmelidir. Yani 3,000*12*7= 252,000 TL dir.. Ortalama konut fiyatýnýn bu ülkede maksimum 252,000 TL olmasý gerekir...

Oysa normal oturulabilinir sýfýr bir daire 500,000 TL den baþlýyor üst sýnýr yok...

Bu sektör bu durumda krizin eþiðine gelir.. O sebeple þiddetli fakirleþme çalýþanýn sadece temel tüketim maddelerinin alýmýna iter, diðer tüm ürünleri erteler...

Çünkü Türk Bankalarýnýn vermiþ olduklarý kredi karþýlýðý en büyük ipotek GAYRÝMENKUL dür.. Ama kredi verdiði anda rehin aldýðý konut 700,000 TL den bir anda 250,000 TL ye düþerse kredi mudisi krediyi bankaya ödemek yerine deðersiz ipoteði olan konutunu bankaya vermeyi düþünebilir.. Bu zincirleme bir reaksiyon gibi sistemi çökertir...

O sebeple Türkiye'de bir kriz olmamasýna karþýn; Þiddetli fakirleþmenin son aþamasý olan KRÝZ EÞÝÐÝNE gelmiþ olduðumuzu düþünüyorum...

Bugün en büyük Amerikan yatýrým bankasý olan CITI yada alman yatýrým bankasý olan DEUSTCHE ye güven bu denli azalsýn; iddia ediyorum CITI ve deustche batarlar...

Kritik yerdeyiz. Hazine Maliye ve TCMB popülist olmayan rasyonel makul ve mantýklý kararlar almalýdýrlar.. Büyüme filan önemli deðildir.. Önemli olan bu son eþiði atlamamamýz gerekir.. Çünkü bir adým ötesi KRÝZ dir.

Saðlýkla kalýn...

Alýntý Originally Posted by selka Yazýyý Oku
    Türkiye ve Kriz....

Saðlýkla kalýn...
    Bu kriz ne çok þeye sahip olduðumu gösterdi. Minimum tüketim maksimum tasarruf yapmaya özen gösteriyorum.
    Bu krizin nedenlerinin yapýsal reformlar olduðuna inanýyorum bu alanlarda reformlar yapýlmadan düzeleceðine inanmýyorum.
    Yapýsal reformlardan kasýt eðitim sistemi, saðlýk sistemi, inþaat diyerek üretimin bitirilmesi gibi reformlar

iPhone cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
    O egeli ben deðilim

8. Sn.egeli eðer bu durumu önceden görmüþ ve tedbir almýþ iseniz bu kriz ortamýnda da oldukça güzel paralar kazanabilirsiniz.. Ben bu olayý 2015 yýlýnda görmüþ, elimdeki gayrimenkullerin 2 tanesini çýkarmýþ ve nakite geçmiþtim...

Gayrimenkul artýk maalesef 1980 ler Türkiye'sinde ki gibi altýn bir yatýrým deðildir.. Bilakis, aidatý, vergisi, kirasý, kiracýsý, tadilatý tamamen sýkýntý. Hele bir de bu kriz ortamýnda aidat olarak 1,000 TL ödeniyorsa..

Bu aþamada binmek için orta sýnýf bir araba oturmak için ne çok kötü ne de çok lüks 3+1 daire, gerisi nakitte (USD veya TL) en iyi olarak düþünüyorum...

Ýzleyici pozisyonunda ekonomiyi takip etmek en iyisi...

Ankara' ya geçenlerde gitmiþtim.. Her yer inanýýlmaz beton yýðýný. Bunlarýn hepsi elektirik, su, doðal gaz ister...

Þu an zaten Türkiye'de herkes fakirleþtiðini iliklerine kadar hissediyordur.. Ve maalesef bende sizinle ayný fikirdeyim.. Bu krizden popülist söylemler ile çýkýlamaz.. Çünkü FED in "party time" dediði 2008-2012 yýllarýnda 800 milyar USD olan bilançosunu 8 trilyon usd a çýkarýrken o zamanda bollaþan usd ý tamamen betona gömdük...

Ted Bernanke 2012 yýlý Mayýs ayýnda "Party Over" dediði anda ilk USD þokunu 2014 Ocak ayýnda yemiþtik... 2,06 TL den USD 2,38 TL ye çýkmýþtý...

2014 ilk sinyaldi.. O zamanki MB baþkaný Erdem Baþçý, ekonomi bakanlarý sadece ama sadece Faizi artýrýp izlemekle yetindiler..

Ardýndan 2016 USD þoku ve 2018 USD þoku... (2014-2016-2018)

Bu aþamada durumumuz nedir?

Býrakýn yapýsal reformlar ile uðraþmayý Patates ve Soðan meselesini konuþuyoruz..

Ýktidar her seçimi "BEKAA" meselesi olarak görüyor.. "Bekaa" söz konusu olunca býrakýn oylarýmýzý canlarýmýz fedadýr.. Lakin, son 18 seçimin sanýrým 14 'ü "Bekaa" meselesi idi...

Bu son 14 seçimi de AKP aldýðýna göre ve gündemde hala "Bekaa" meselesi var ise; orada durup bir düþünmeli demeli insan...

Kýsaca þu an nakiti olan faizden iyi nemalanýyor. Olmayan biriktirmeye çalýþýyor. Ancak birikim yapýp faizden nemalanmak için artýk çok geç çünkü herþey ateþ pahasý ve maaþlar zar zor yetiyor...

Durum nerden bakarsan bak, çok parlak deðil.. Emlak sektörü paniðe girerse devamý BANKA lar olacaktýr. O sebeple banka ve hisselerinden uzak durmak gerektiðini düþünüyorum..

Sayfa 127/250 ÝlkÝlk ... 2777117125126127128129137177227 ... SonSon

Yer Ýmleri

Yer Ýmleri

Gönderi Kurallarý

• Yeni konu açamazsýnýz
  • Konulara cevap yazamazsýnýz
  • Yazýlara ek gönderemezsiniz
  • Yazýlarýnýzý deðiþtiremezsiniz
  •