Biraz da kendimden bahsedeyim. Hariçten gazel okumadýðýmýz belli olsun.
Lisansým mühendislik, iþletme master ý ve ekonomi doktorasý yaptým. 18 sene kadar büyük bir þirkette stratejik planlama bölümünde çalýþtým. Ve bu yýl kuurmsal iþ hayatýmý sonlandýrma kararý aldým, yaþým 40...Umarým bir daha kurumsal bir firmada çalýþmak zorunda kalmam ve yarý zamnalý iþlerde çalýþarak, kendimi iþimi yaparak ayakta durabilirim
Þu an herþey yolunda, olduðu gibi devam ediyor her þey, iki çocuðum da özel okula gitmeye devam ediyor. Bu yaþa kadar ki birikimlerim, ve bundan sonrasý için kendime olan güvenim var...Öyle aileden maddi bir þey de kalmadý, ne yaptýmsa kendim alýn terimi akýtarak, tasarruf ederek yaptým.
Bizim nesil için bahsettiðim hedefe ulaþmak daha kolaydý. Bizden önce 50 yaþýnda emekli oldu büyüklerimiz, 2000 öncesi çalýþmaya baþlayan ben de 57 yaþýnda emekli olacaðým (günü tamamladým, yaþý bekleyeceðim artýk). Ama yeni baþlayan arkadaþlar 65 de emekli olacak. Ve yeni arkadaþlarýn para biriktirmesi de çok daha zor olacak..Ben bekarken kazandýðým 3 liranýn ikisini, evlendikten sonra da bir lirasýný biriktirebildim. Ama artýk ne ücretler bu kadar yüksek, ne de hayat eskisi kadar ucuz...Yani iþiniz çok daha zor artýk.
Bir de þunu akýldan çýkarmasýn genç arkadaþlar...10 yýl sonra, þu an uzman olan abinizin yaptýðý iþi siz yaparken, þu anda onun aldýðý ücretin belki yarýsýný ancak alacaksýnýz(usd olarak)...Eskiden büyük bir firmada 5 yýllýýk çalýþma ardýndan, ortalama bir memur maaþýnýn iki katýný alabiliyordu beyaz yaka, artýk 1,5 katýný bile almak çok zor.
Yani, 50 li yaþlarda çok zorda kalmamak için, 20 li yaþlardan itibaren iyi tasarruf etmek, tasarruf edilen rakamlarý da çok yi yönetmek gerekiyor.
Yer Ýmleri