Bora abinin rnekledii futbolcu transfer cretlerinin anlamsz ykseklii gibi..WSJ bol para konusuna deinmi:
Bu para bolluunda bitcoin-itcoin'in olmadk deerlere gitmesi pek artc deil..fakat para musluklar azalsa yada dolar tedirgin olsa akbetleri ne olur bilinmez..A da Vinci sells for $450 million, one bitcoin is worth $7,700 and 99-year-old Austria issues a 100-year bond at an interest rate of 2.1%. Clearly there is too much money in the world.
Bize gelince bu para musluklarndan iyi yararlandk..halada yararlanyoruz derken..vede dolarn(DXY) bu kadar dk olduu bir durumda, biz bugnleri yayorsak, tersi durumda vay halimize..![]()
zellikle gittim baktm yazdm yorumu yaynlam m diye? Tabi ki yaynlamam! Ben bu ahs tarihi bilirdim ancak iktisat mezunuymu. bret-i alemlik bu yazy ileri de olur da siler diye buraya yaptryorum ki silerse unutulmasn:
http://www.haberturk.com/yazarlar/mu...-degil-liradir
PAYLAIM
99
GooglePlus
Mail Gnder
11.10.2017 - 06:45 | Gncelleme: 11.10.2017 - 09:39
Galiba unuttuk: Trk paras dolar deil, liradr!
ETRAFTA bir korku, bir endie, bir teltr gidiyor. Neymi efendim, dolar ykselmi, Amerika ile aramzn bozulmas zerine daha da artabilirmi!
Dolar sanki memleketin resm paras; bakkaldan ekmek, kasaptan kyma, manavdan limon alrken Borcum ka dolar? diye soruyormuuz gibi...
Baz kiilerin unutmu olduklar bir hususu hatrlataym: Lira denen bir para birimi vardr, Trkiyede bu para kullanlr, ismine Trk Liras denir ve ksaltlm ekli de TL diye geer...
ktisattaki rencilik senelerimde, isimleri imdi klsiklemi olan hocalarmzn unutmamamz iin sk sk tekrar ettikleri bir kural iyice bellemitik: Dvizin art fiyatlar, zellikle de ithal mallarn fiyatlarn ykseltir ama asl etkisi psikolojiktir. Halk Dviz ykseliyor, perian oluruz endiesine bir kapld m bozulan moralleri yerine getirmek zordur, toplumun endiesi katlanarak devam eder, gider derlerdi.
zall senelerden itibaren artk hemen her gn, hatt her an bu endie ile yayoruz! Dolar ndiren de olsa az biraz dt takdirde sanki meydan muharebesi kazanm gibiyiz, ortalkta bir bayram havasdr gidiyor ama ykseldii takdirde eyvah da eyvah, kyamet almeti, felket...
KEND DEN ALAMAZ
Trkiyede evini, brosunu vesairesini dolar ile kiralama cesaretini gsterenlere, stanbulu New York yahut Los Angeles vesaire zannedip bu ie kalktktan sonra her ay ba geldiinde deyecekleri yeil banknotlar sayarken karalar balayanlara artk birey diyemeyiz, zira kendi den alamaz. Trk paras dururken dolar, euro vesaire ile borlananlara yahut ithal ettikleri lks mallarn satndan servet kazanma hevesinde olup da satamayanlara da...
Dolarn art tabii ki fiyatlar tetikler ve ncelikle iki kalemi etkiler: Doalgaz ile petrol! ran ile geri yeni bir para ve deme sistemi zerinde anlamaya vardk ama anlamann hayata geirilmesi zaman alaca iin doalgaza yine dolar zerinden ama biraz daha fazla para yatracaz, bu i evlerde kullanlan doalgazn faturalarn da arttracak; benzin, mazot, vesairenin fiyatlar da biraz ykselecek ve bunlarn aresi yok.
Ama diyelim ki Avrupaya tatile gidilecek.. Uak bileti ve otel fiyatlar fazla geldii takdirde o taraflara deil de kendi memleketinizdeki dnya kadar tesisten kesenize uygun olanna gidersiniz, Yunan Adalar vesaire haylinizi ertelersiniz, olur biter... Otomobilin lks modelini mi alacaksnz? Daha ucuz ve her keseye uygun olanlarnn envai eidi mevcut ve Trk paras ile hepsi emrinize mde...
Asl mesele peynir, ekmek, nohut, domates, vesaire gibi maddelerin fiyatlarnn artmasdr; tarm retiminde gereken hemen hereyi otuz ksur seneden buyana dardan getirttiimiz; tohumu, gbreyi vesaireyi ithal ettiimiz iin bu maddelerde az da olsa bir art olacaktr ama nisb fiyat ykselmeleri felketin kapmz ald mnsna gelmez.
STELK FAYDASI DA VAR!
Dolardaki ykselmenin bize aslnda pek telffuz edilmeyen bir de faydas vardr: Yemeden imeye, giyimden kuama, otomobilden cep telefonlarnn son modellerine kadar sirayet eden ithal mal kullanma merakmz trpleyecek olmas!
Bunu, Trkiyede senelerce zihinlere yerletirilmesine allan yerli mal kullanma kavram yahut kendi yamz ile kavrulmak gibisinden sava senelerinin sloganlar ile kartrmayn. Hazr ve ithal mal kullanma alkanln bir tarafa brakp dardan aldmz mallar kalitesinde retim yapabilme, ortaya ge de olsa gnlk tketim malndan yerli ve modern silha kadar uzanan kalemlerde bireyler koyabilme abalarna girimeyi kastediyorum.
Dolays ile ortada yle tel edilecek bir durum yoktur, dolarn drt liray grmesi bile yle fet, felket vesaire deildir ve asl mesele tek bir senti bile olmayanlarn Dolar ykseldi, ne hal edeceiz? derdine dmeleridir.
Cds 218.44 olmus..
Umutsuz durumlar yoktur, umutsuz insanlar vardr. Ben hibir zaman umudumu yitirmedim. Mustafa Kemal Atatrk.
>>> FORUM KURALLARIMIZ <<<
ABD'deki OOK Gizli 35'lik Azeri Szde adam Reza Sarrafzadenin Dosyasndan Szma M Var ?
Kemal Bey'den Reisi Kzdracak Salvo Gibi daalar :
Ailen Milyonlarca Dolar Kard
CHP Genel Bakan Kemal Kldarolu, Cumhurbakan Tayyip Erdoann ailesi ve yaknlarnn bir vergi cennetindeki off-shore irkete milyonlarca dolar gnderdiini ne srd.
Kldarolu, partisinin grup toplantsnda yle konutu: Sevgili Erdoan, Bilae anlatr gibi soruyorum sana : ocuklarnn, enitenin, kardeinin, dnrnn ve eski zel kalem mdrnn bir vergi cennetindeki bir off-shore irkete milyonlarca dolar gnderdiini biliyor musun?
CHP lideri sz konusu irketin kurulu sermayesinin 1 sterlin olduunu da syledi.
Kldarolu, Sen misin yerli ve milli, ben miyim? Cevabn bekliyorum dedi ve ekledi: Ka milyon dolarn var ? Paralar nerede? Syle bakalm.
30 milyar dolara nereye gitti?
CHP lideri, Erdoann bugne kadar Suriyeli mlteciler iin harcandn syledii 30 milyar dolarn hesabn da sordu: Nereye gitti bu para? Saytay bilmiyor. Ben bilmiyorum. Maliye bakan bilmiyor. Hazine bilmiyor. Merkez Bankas bilmiyorum. Ekonomiden sorumlu babakan yardmcs bilmiyor. Tek bir milletvekili bilmiyor. Nereye, nasl harcand bu paralar?
http://www.diken.com.tr/kilicdaroglu...ini-one-surdu/
Sava konsepti gibi ekonomik kriz konsepti de deiti.
Cephe savalar ile savalar olup bitmiyor
Develasyon ile ekonomik kriz bir gecede olup birmiyor
Scak sava,souk sava,asimetrik sava ayn anda yrtlyor.
Develasyon her gne yaylarak bir sre halinde gerekleiyor.
Kriz bir anda veya ksa srede olup biten bireydir,sara krizi,kalp krizi gibi
Uzun zamanlara yaylan sorunlar kronik srelerdir
u anda dnyada bir sava yok ama dnyann her yerinde bir sava var.
u anda bir ekonomik kriz gelmedi ancak hergn bir kriz ortam var.
Kronikleen problemlerin zmn takvime balamak zordur.
Sonunda iyileme olup olmayaca da mehuldr.
Yer mleri