Yatirimcilarla gerceklesen konferansi dinledim:
Daha once yazdigim gibi SFRS vs IFRS raporlamasi dolayisiyla olusan fark sorgulandi. Konu soyle ozetlenebilir: SFRS(Turkiye muhasebe standardi) cogu gideri urun bazinda raporlanmasini istiyor. Ornegin, emeklilik icin bir app gelistirdi IT. Bu app icin calisan IT cinin maasi da emeklilik altinda gider olarak gozukuyor. Yine, emeklilik icin her bir sozlesme ozelinde bir kereye mahsus komisyon odeniyor(upfront commissions). Bu tip giderler urun bazinda saporlaniyor SFRS''de.
Bu sebepledir ki emeklilik teknik gelir dengesi negatif.
Eger IFRS olarak raporlama yapilsaydi, yuakrida yazdigim giderler bilancoda aktiflestirilecek ve her sene amorti edilecekti. Odenen komisyonlar, it giderleri vs bir kere de degil, yilalra yayilarak muhasebelesekti. Emeklilik segmentinde teknik gelir pozitif olacakti.
Bu sebepledir ki sirket kendi ic raporlamasini IFRS e gore yapiyor ve daha karli gozukmekte. SIrket SFRS de daha karli gozukmek isterse daha az emeklilik sozlesmesi satmasi lazim ama bu uzun vadede mantikli degil.
Regulatorler daha once 2023 yili itibariyle IFRS9-15-17 nin 2023 yili itibariyle yururluge girecegini soylemisti.(Ben de daha once yazmistim) Ama henuz tum sirketler hazir olmadigi icin tekrar ertelenmis. Dolayisiyla bu yil da mevcut muhasebe duzeniyle raporlanacak sirket.
Gelelim finansalalra:
1) Yatirim gelirlerinin buyumesindeki en onemli etken enflasyona endeksli tahvil ve kambiyo gelirleri. Burada 200% buyume var.
2) Emeklilik de buyumeye devam edilecek, negatif teknik gelir(SFRS) bekleniyor yine. Ama orta uzun vadede buyume icin bu negatif gelir cok oneml idegil bana gore.
3) Son ceyrek ozellikle cok satis olmus. Bu sebeple son ceyrek giderler artmis.
SIrket 2023 yili icin su kadar kar bekliyoruz vs seklinde bir ongorude bulunmadi. Depremin maksimum negatif etkisi sirkete 750 bin dolar.
Temettu gecen sene vermemisler cunku, enflasyon muhasebesi uygulanmaya baslayabilir diye. Bu yil da bu risk var dedi. Bu sebeple az temettu dagitim orani tercih edilmis olabilir.
Bence bu yil ki riskimiz bu enflaston endeksli tahviller de yasanilabilecek fiyat dusmesi. Bu durumda kambiyo gelirinin ne kadar dengeleyebilecegi konusunda fikrim yok.
Sirket icin olumluyum. 3-5 yil vadede cok olumsuz konjonkturel durumlar olmadigi surece(savas, istanbul depremi vs) buralar cok makul yerler giris icin.
Tek gereken sey bu sirkette zaman ve sabir.

Alýntý yaparak yanýtla

Yer Ýmleri