ISYAT hakkýnda pek çok olumsuz görüþ bildirildi yorum yapmadýnýz, bir tane olumlu geri dönüþ oldu "iþte aradýðým yorum" dediniz. sanýrým siz kararýnýzý vermiþsiniz ve sizinle ayný fikirde olan destekçiler arýyorsunuz. Yanlýþ anlamayýn yadýrgamýyorum, insanýn doðasýnda bu var. ama bu þekilde hata yapma ihtimaliniz artar.
iþyat'ý yaklaþýk 2 yýldan fazla süredir çok yakýndan takip ediyorum ve son 10 yýllýk hareketlerini detaylý inceledim. Þunu çok net söyleyebilirim eðer doðru yerden alýp, doðru yerden satarsanýz enflasyon üzerinde getiri saðlama ihtimali %99 diyebilirim. ama hep alayým hiç satmayým derseniz ancak mevduat faizleri ile kafa kafaya, belki biraz fazlaya geliyor.
biraz istatistik sunayým, isyat deðer kýyaslamasý yapmak için PD/DD oraný kullanýyorum. bunun sebebi Defter deðerini (net portföy deðeri) çok net ve kesin olarak biliyor olmamýz. bu þekilde hissenin gerçek deðerini ve iskonto oranýný doðru þekilde belirleyebiliyoruz.
PD/DD oraný 2008 den günümüze kadar 0.8 ila 0.38 (2009 ocak) arasýnda deðiþmiþ, ortalamasý 0.607 olmuþ. son 5 yýlda 0.7 ila 0.52 arasýnda deðiþmiþ. yani kriz zamanlarý ciddi deðer kayýplarýna uðrayabiliyor.
peki bugün bu oran nedir? 0.673. yani tepe noktasýna çok yakýn. Her þey çok güzel olacak derseniz belki 0.8 PD/DD deðerine yani tarihi zirvesine gelebilir bu durumda %18 daha yükselme payý var. peki iþler kötü olursa? o zaman PD/DD deðerinin 0.55'e kadar inmesi çok normal olur. son 6 aylýk performansý gerçekten muhteþemdi ama ayný performansý belki 10 sene daha göstermeyecek. hissenin doðasýnda bu var. boþ hayallere kapýlýp fazla riske girmeye gerek yok.
Tabi þunu da belirteyim, bu hisse deðerlemeleri her zaman fiyat oluþumlarý için doðru sonuç vermemektedir. Misal, arkadaþým Aselsan biriktiriyordu ve 15- 20 TL arasýnda ciddi mal toplamýþtý. Benim hisse deðerleme hesaplarýma göre hisse deðeri 15 TL çýkýyordu ve ben almadým. tabi arkadaþ mutlu aselsan uçuyor, borsanýn en deðerli hissesi oldu fiyat 35...36...37... durmuyor. Dedim ki ne zaman satacaksýn? bu hisse bu fiyat etmez balon þiþiyor. Bana balon sönmeye baþlayýnca satacaðým dedi. Gerçekten de hisse 40 TL olduðu gün bir anda iþler terse döndü ve taban oldu. 1 saat içinde 40 dan 36'ya indi ve arkadaþým tüm portföyü 36'dan boþalttý. çok da iyi para kazandý. Aselsan gerçek deðerine gelinceye kadar süzülerek düþmeye devam ediyor. ama arada vuran vurdu, ben seyrettim
demek istediðim borsa bir illüzyon insanlar inandýklarý þeyin doðru çýkmasýný istiyor ve destekçi arýyor bu yüzden bazen hisseler hak ettiðinden çok daha fazla fiyatlanabiliyor ama su yataðýný her zaman bulur. temettü yatýrýmcýlýðý gibi uzun vadeli yatýrýmlar için alým yeri çok önemli hisseye deðerinden fazla vermemek lazým. yani ben 10 yýl saklayacaðým hisseyi neden tarihi zirvesine yakýn yerden alayým ki? 1-2 sene beklerim dibe yakýn yerden alýrým sonuçta çoookkk vaktim var. siz de benim yaptýðýmý yapýn ve hissenin son 10 yýllýk portföy deðerini ve oluþan fiyatýný inceleyin, kararýnýzý ondan sonra verin.
Yer Ýmleri