Tüpraþ'a güvenmem çok ama Soda'ya kendimce mantýklý sebeplerle çok güveniyorum. Düþmez deðil tabiki kriz olursa o da düþer ama endeks dibin dibini görse Soda'nýn bu þekilde düþeceðini sanmam.
Daha doðrusu þöyle Soda %20 düþse maliyetime geliyor, daha da altýný krizde mrizde bile beklemiyorum. Tabi yanýlýyor olabilirim, geleceði kimse bilemez, tahminlerimize göre pozisyon alýyoruz sadece.
Thy ya da ereðli'yi soda ile karþýlaþtýrmayý doðru bulmuyorum. Küllü zarar eden bir þirket 1-2 senede 5 katýna çýktý, hiçbir temel gerekçesi yokken. Ereðli'nin geçmiþte çok düþmesinin sebebi aþýrý düþük demir fiyatlarýydý, fiyatlar normale dönünce kar çok güzel arttý, fiyatta ona paralel arttý. Ama tüpraþ, petkim, soda gibi þirketler 6 f/k lar ile iþlem görüyorken, Ereðli'nin 9 f/k ile iþlem görmesinin bence çokta mantýklý bir açýklamasý yok o da ayný f/k lara inebilir.
Soda f/k ve fd/favök her ikiside 6.7, 2018 fd/favök beklentisi 5.9
Bir kaðýdýn f/k 3-4 fiyatlanmasý çok ciddi zarar edeceði/karýnýn olaðanüstü düþeceði beklentisi ile oluþabilir.
Soda'nýn borcu önemsiz miktarda kasa döviz dolu, dolar 10 TL olsa etkilenmeyeceði gibi tersine alýr baþýný gider diye beklentim var.
Tüpraþ'a gelince þu an þanslýyým sadece çünkü çok borçlu bir þirket. Kur ve faiz artýþlarýndan negatif etkilenebilir, krizde rafineri marjlarý alaþaðý inebilir, petrol fiyatlarý ile alakalý stok zararý yazabilir vs herþey mümkün.
Biliyorum kaðýt pazarlýyor gibi oluyorum ama niyetim o deðil, sonra soda alýp zarar eden olursa zerre enterese etmez beni.
Bu arada Ýþ Demir almaya baþladým, mümkün olduðunca biriktirmeye niyetliyim.

Yer Ýmleri