____|| @cizgilereitaat ||____ ( Hunharca teknik analiz )...
Duhul : 2004 ...
... Ben bitti demeden bitmez ... CR7 ...![]()
Genç bir beyaz yaka 10 bin tl...imkaný yok...türkiyenin en büyük birkaç firmasýndan birinde kanka düzeyinde direktör arkadaþlarým var...türkiye nin en iyi okullarýndan mezun gençler 4-5 bin arasý para ile baþlýyorlar...eðer "üstün" performans sergilerlerse "enflasyonun 1-2 týk üstünde "iyileþtirme" alýyorlar..mesela enflasyon bu yýl %20 lerde...en üst düzey performans gösteren beyaz yaka 4-5 bin tl nin üzerine %20-25 zam alabilir.
dediðim þirkette 15 yýl kadar çalýþýp ancak 10 bin tl altý maaþý olan "uzman" kategorisinde çok arkadaþým var...özel sektöre uzak olduðunuz için piyasaya uzak olabilirsiniz, ama benim bildiðim çok iyi þirketlerde bile yönetici kadrosunda olmayan tecrübeli beyaz yakalardan 10 bin tl üstü alan çok azdýr.
Durumu daha iyi açýklamasý açýsýndan en iyiden de öte bir senaryo üzerinden örnek verdim. Londra'da yüksek lisans yapýp yabancý danýþmanlýk þirketlerinde daha yukarýdan baþlayan arkadaþlarým var fakat bunlar istisna, o istisnalar için bile durum böyle.
15 yýl çalýþýp 10K altý maaþ þu þartlarda üzer, çok üzer..
Sn CTugrul hoþgeldiniz,
Sizi görmek sevindirici, daha sýk uðrarsýnýz umarým. Paylaþýmlarýnýzdan çok faydalanmýþtým ilk baþlýkta.
Benim çok sevdiðim, saydýðým, öðrendiðim ve yaþça benden büyük 4 kiþi var. Alfabetik sýrayla; Sn Cautionary, Sn CTugrul, Sn Dudu ve Sn Wiseinvestor. Bu isimleri bu baþlýk altýnda daha sýk görmek isterim, mutlu olurum.
Þöyle söyleyeyim...lise 3 teyken okuyacaðým bölümü ve hedefime uygun üç üniyi belirlemiþtim...üni 3 de olmak istediðim sekötrü, 4 de ise sektörde lider olan firmayý hedef olarak belirledim...mezun olduktan sonra sýradan bir firmada 1,5 ay çalýþýp istifa ettim..hedefimdeki þirket dýþýnda çalýþmam, gerekirse beklerim dedim..bu sýrada vekil öðretmen olarak ingilizce ders verdim bir devlet okulunda, bu arada hedefimdeki üni de yüksek lisans yaptým.
mezuniyet sonrasý 1,5 yýl geçmiþti, hedeflediðim þirkete, istediðim bölüme girdim...þirket her zaman arkadaþlarýma göre yükske zam yaptý, yöneticilerim her zaman sevdi, saydý...benim durumumda birisi neden baþka bir firmaya geçmek istesin ki.
bunlarý þunun için anlatýyorum...belki bir kaç arkadaþa yol gösterir...hedeflediðin yerde isen ve deðer görüyorsan...saða sola zýplamanýn anlamý yok...19 sene sonra verilen deðerin azaldýðýný görünce zaten býraktým.
eðer hedeflediðin yerde deðilsen, iþ deðiþtirebilirsin, ama maaþ artýþý için illa iþ deðiþtirmek þart deðil..bulunduðun yerde de üst seviye zamlar olarak, ya da yönetici path ine oynarak maaþýný yeterince arttýrabilirsin.
yapý olarak muhafazakar biriyim, bu nedenle de 19 sene boyunca sýkýlmamýþ olabilirimama bugüne kadar maddi-manevi muhafazakar hareket etmenin bir zararýný görmedim...bunu anlatmaya çalýþýyorum.
en yakýn arkadaþlarýmdan biri, hatta çocukluk arkadaþým kazakistanda çalýþýyor...6-7 bin usd alýyor...daha önce ýrakta çalýþtý, daha da fazla kazanýyordu...ama bunlar sýradýþý örnekler...yabancý sermayeli þirketler de bu tür döviz krizi ortamlarýnda çalýþanlarýna döviz bazlý maaþ ödedikleri için, maaþlar çok üst seviyede kalýyor...adam 2000 usd maaþ veriyordur yeni iþe girmiþ çalýþanýna, 3 sene önce vasat bir maaþtý bu...þimdi piyasanýn çok üstünde kalýyordur bu maaþ (3 senede dolar bazlý maaþý da artsa biraz, 2500 usd alsa, çok iyi para cari durumda).
dediðin gibi, çok istisna bu durumlar, istisnanýn da istisnasý hatta.
Yurtdýþýnda çalýþanlara yüksek ücretler ödenmesi çok doðal bir durum. Kiþi il deðiþtirmiyor, ülke degiþtiriyor. Sevdiklerinden ailesinden uzak kalýyor. Ücretler yüksek olmaz ise yurtdýþýnda çalýþmanýn mantýðý kalmaz. Kimseyide yurtdýþýna götüremezler.
Benim arkadaþlarýmdan bitanesi yeter dedi artýk ülkemde çalýþacaðým, ailemi özlüyorum dedi ve vatana döndü
Batuhan
Bu görüþler yatýrým tavsiyesi olmayýp tamamen benim hayal dünyamda uydurduklarýmdýr
Yer Ýmleri