Artan
Azalan
Ýþlem
BIST 30
BIST 50
BIST 100
NASDAQ 100
Hisse Fiyat Fark% Hacim (TL) Düþük / Yüksek
132,00 10% 153,53 Mn 120,20 / 132,00
38,94 10% 903,54 Mn 35,50 / 38,94
20,24 10% 140,46 Mn 17,83 / 20,24
6,05 10% 912,65 Mn 5,56 / 6,05
8,92 9.99% 13,43 Mn 8,46 / 8,92
13,14 -10% 936,93 Mn 13,14 / 14,97
31,20 -9.98% 197,53 Mn 31,20 / 33,70
948,00 -9.97% 6,65 Mn 948,00 / 948,00
12,02 -9.96% 818,17 Mn 12,02 / 12,55
1,22 -9.63% 10,84 Mn 1,22 / 1,30
300,75 -2.43% 17,48 Mr 300,50 / 310,75
431,75 2.74% 15,51 Mr 421,50 / 443,50
290,25 2.2% 15,21 Mr 281,00 / 303,75
3,12 -0.64% 14,23 Mr 3,12 / 3,27
70,65 -3.48% 10,97 Mr 70,40 / 73,60
19,04 0.32% 736,85 Mn 18,55 / 19,21
290,25 2.2% 15,21 Mr 281,00 / 303,75
730,00 -1.55% 3,11 Mr 725,50 / 745,50
93,40 1.03% 608,11 Mn 92,95 / 95,20
110,00 -1.7% 169,39 Mn 109,30 / 112,60
31,86 1.53% 170,47 Mn 31,38 / 32,30
10,27 -3.02% 269,79 Mn 10,27 / 10,67
85,95 4.56% 733,04 Mn 82,75 / 86,15

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj
Sayfa 149/1230 ÝlkÝlk ... 49991391471481491501511591992496491149 ... SonSon
Arama sonucu : 9840 madde; 1,185 - 1,192 arasý.

Konu: ...::: Beyaz Yaka Ýçin Tasarruf ve Yatýrým Koçluðu-2 :::...

1.  Alýntý Originally Posted by nosfecagri Yazýyý Oku
    Görüyor ve artýrýyorum. Karý koca 8 - 10 yýl tecrübeniz var. Eve giren para 20 - 25k. Aylýk sabit masraflar Ankara için 7k Ýstanbul için 10k. 4 5 de en az saða sola harcanýr, aylýk temiz 10k birikiminiz var karý koca.

Bir ev 1 milyon. Orta sýnýf araba 300 - 500 bin. Ev + Araba almanýz hiç iþsiz kalmadan hiç sapýtýp yurt dýþýlara gitmeden ve en önemlisi çocuðu hiç özel okula vermeden yaklaþýk 13 sene. Özel okul, özel üniversite ikilisi minimum 1 milyon.

Beyaz yaka olmak enayilik deðil mi?
    Sular yükselince balýklar karýncalarý yer, çekilince de karýncalar balýklarý.

Zaman doðrusal mý, döngüsel mi tartýþmalarýný da bu baðlamda düþünmek lazým...maalesef hayatýn realitesi döngülerin tekrarlanmasýna dayanýyor. þu an için beyaz yaka olmak enayilik gibi gözüküyor, ama bu dönem de bir süre sonra son bulacak, tekrar hak eden hak ettiði yere gelecek.

Maalesef tüm dünyada vasatlar el üstünde..dünyaya yön veriyorlar...fazla uzaða bakmaya gerek yok, dünyanýn süper gücü ve gerçek yön vereni abd yi trump gibi bir öküz yönetiyor...Allah bilir iq su vasat, eq sü vasatýn da altýndadýr.

þunu demeye çalýþýyorum...içinde bulunduðumuz dönem genç beyaz yaka arkadaþlarý ümitsizliðe sevk edebilir..haklýlar da...ancak bu dönem sonsuza kadar böyle devam edemez, 3-5 yýl en geç 10 yýl sonra tekrar hak eden hak ettiði yere gelecek.

biz bu baþlýðý bir sene önce açtýk, beyaz yaka için bu olumsuz trendin 2013 lerde baþladýðýný tartýþtýk...ama esas en kötünün önümüzde olduðunu söyledik...þu an gelinen nokta karanlýðýn en uç noktasý...artýk beyaz yaka için dip çalýþmasý baþlamýþtýr...1-2 sene içinde dipten yükseliþ trendi de baþlamýþ olacaktýr diyorum.

2.  Alýntý Originally Posted by ulasss Yazýyý Oku
    bir çok beyaz yakanýn hayali olan bi miktar alýyorsun bence 5 yýllýk tecrübe 4,5k alýyorum ben özendim cidden
    beyaz yaka adaptasyon yeteneði en geliþmiþ canlý türlerinden biridir...hele iyileþen þartlara çok çabuk adapte olur...öðrenciyken yurtlarda karnýný ekmek arasý patates-ketçap-mayonez "triple miracle" ile doyurur...mezun olduktan ve güzel bir iþe girdikten sonra bir akþam yemeðine 150-200 tl ödenen havalý þirket yemeklerini yadýrgamaz, anýnda adapte olur...halbuki sistemin kendisine düþük dozda uyuþturucu verdiðinin farkýna bile varmaz...artýk bu "pahalý" yemekleri hayatýn gerekliliði olarak algýlar.

þunu demeye çalýþýyorum...ne alýrsan al, aldýðýn para normal gelir, bir zaman sonra daha fazla kazanman gerektiðini düþünürsün..bu beyaz yakanýn iflah olmaz hastalýðýdýr, düzen bilinçli bir þekilde bu mikrobu genç arkadaþlara bulaþtýrýr ve hasta eder.

bu topiðin esas misyonu da bu hastalýða karþý fiziksel ve mental olarak bünyeyi kuvvetlendirme çalýþmalarýna destek olmak zaten.

3.  Alýntý Originally Posted by Miriel Yazýyý Oku
    Sn CTugrul hoþgeldiniz,

Sizi görmek sevindirici, daha sýk uðrarsýnýz umarým. Paylaþýmlarýnýzdan çok faydalanmýþtým ilk baþlýkta.

Benim çok sevdiðim, saydýðým, öðrendiðim ve yaþça benden büyük 4 kiþi var. Alfabetik sýrayla; Sn Cautionary, Sn CTugrul, Sn Dudu ve Sn Wiseinvestor. Bu isimleri bu baþlýk altýnda daha sýk görmek isterim, mutlu olurum.
    Miriel kardeþim yazarýz tabi bir faydamýz olacaksa. Yalnýz ben gerçekçi olmayý tercih ederim, az çok tanýmýþsýndýr. Gerçekler de çoðunluðun hoþuna gitmez ve gitmiyor da. Zaten son zamanlarda baþýmýza ne geldiyse bundan geldi, akýl ve rasyonalizm olmayan yerde refah deðil fakirlik olur.

Son yazýlarýmda birkaç noktaya deðinmiþtim hala ayný yerdeyim. Hesaplamalar bileþik eurobond faizi üzerinden yapýlmalý, bizim borsa uzun vadede yatýrýmlarý yok ediyor maalesef, sebebi de kronik cari açýk, bu yüzden taktik hareketler yapýlmalý. Ýkincisi de hiçbir kriz birbirine benzemez. Eski grafiklere bakýp þu kadar düþmüþ demek ki buradan dönecek demek için þartlarýn benzer olmasý lazým.
    Çok kritik yerlerdeyiz, herkes düþünüp taþýnýp belli kararlar almalý. Þu saatten sonra ülkemizin cari açýðý kapanýr, dýþ politika düzelir, rasyonel akýl hakim olabilir diyorsanýz tarihi fýrsatlar var. Yok eskisi gibi devam edecek diyorsanýz grafik fayda saðlamaz, mevduat en azýndan para kazandýrmasa da az kaybettirir, her türlü zarardasýn zaten.

Gelelim beyaz yakalýnýn makus talihine. Eðitimsiz kesim Istanbul'da hazine arazisi yaðmalayýp, üstüne aflarla apartman yaptýrýp zengin olmuþ. Orta kademe çocuðu okuyup birþeyler yapmaya çalýþýyor ama maalesef zorlaþtý. Ücretli kesim bu krizden de en fazla etkilenen kesim olacak ve oluyor. Tasarruf diyoruz ama devletimiz saðolsun enflasyonu körüklediði sürece tasarruflar da eriyor bir taraftan.

Yurtdýþýna gitmek de bir tercih tabi ama göründüðü kadar cazip mi tartýþýlýr. Orada 3-5 bin dolar eur neyse alýyorsun ama ona göre de harcaman oluyor. Adaptasyon vs. giden jenerasyon kayýptýr, çocuklarý için gitmiþ olur.

Benim naçizane tavsiyem þudur, ülkemizde daha belirgin ama dünyada da bu trend var artýk, giriþimcilik. Türkiye'de isen ihracata yönelik giriþimcilik ve kendi yetkinliklerine yatýrým bu iki alan önemli. Yoksa beyaz yaka dediðin de artýk yalan oldu, eskiden 5 bin dolar karþýlýðý gibi maaþlar alýnýrdý, þimdi 2 bin dolarý bulamýyor insanlar senior seviyelerde. Ancak geçimini saðlarsýn bu paralarla, ev alýrsýn refah bir hayat, rahat bir emeklilik çok zor.

Sorun en tepede þu; bu ülkenin ve insanlarýnýn global ölçekte ekonomide rekabet edememesi. Bireysel olarak ediyor, karasabaný kullanamayan köylü alman mersedeste rahatça çalýþýyor, mühendisimiz yurtdýþýnda harikalar yaratýyor ama maalesef ülke toplu olarak üretim yapamýyor. Sonuç olarak da bunlar oluyor.
    Bu yazý yatýrým tavsiyesi olarak deðerlendirilemez.
    “invest only if you would be comfortable owning a stock, even if you had no way of knowing its daily share price.” ― Benjamin Graham

4.  Alýntý Originally Posted by ulasss Yazýyý Oku
    bir çok beyaz yakanýn hayali olan bi miktar alýyorsun bence 5 yýllýk tecrübe 4,5k alýyorum ben özendim cidden
    Kendimden örnek vermemiþtim, ben de uç ve iyi bir örnek vererek maaþlý çalýþmanýn ne kadar anlamsýz olduðunu anlatmaya çalýþtým.

Büfeci, tostçu, emlakçý, müteahhit beyaz yakanýn hayal edemeyeceði paralarý kazanýyor. Evleri bunlar alýyor arabalara bunlar biniyor.

Topik için ne güzel bir gün,
    Forumda görüþlerine deðer verilen bir çok kiþi görüþlerini iletiyor.
    Suya düþen bir damla dalga dalga yayýlýyor.

hisse.net kullanarak iPhone aracýlýðýyla gönderildi
    O egeli ben deðilim

6.  Alýntý Originally Posted by nosfecagri Yazýyý Oku
    Kendimden örnek vermemiþtim, ben de uç ve iyi bir örnek vererek maaþlý çalýþmanýn ne kadar anlamsýz olduðunu anlatmaya çalýþtým.

Büfeci, tostçu, emlakçý, müteahhit beyaz yakanýn hayal edemeyeceði paralarý kazanýyor. Evleri bunlar alýyor arabalara bunlar biniyor.
    Ýþin doðru yanlýþ olmasýndan baðýmsýz, tamamen katýlýyorum, durum bu ne yazýk ki, bu yüzden giriþimcilik dedim. Devlet desteðiyle yýllardýr kaçak yapý ve arazilerine katma deðer katanlarýnki hele, bir deðil 10 beyaz yakalý bir araya gelse yapamayacaðý serveti bir çýrpýda yapanlar var. Zaten sorunlar da buradan çýkýyor, bu kadar kolay zengin olmak dururken kim üretim yapar ki.

Derken enflasyon gelmiþ, bir aylýk %6,3 sözün bittiði yer.
    “invest only if you would be comfortable owning a stock, even if you had no way of knowing its daily share price.” ― Benjamin Graham

7.  Alýntý Originally Posted by Cautionary Yazýyý Oku
    Sular yükselince balýklar karýncalarý yer, çekilince de karýncalar balýklarý.

Zaman doðrusal mý, döngüsel mi tartýþmalarýný da bu baðlamda düþünmek lazým...maalesef hayatýn realitesi döngülerin tekrarlanmasýna dayanýyor. þu an için beyaz yaka olmak enayilik gibi gözüküyor, ama bu dönem de bir süre sonra son bulacak, tekrar hak eden hak ettiði yere gelecek.

Maalesef tüm dünyada vasatlar el üstünde..dünyaya yön veriyorlar...fazla uzaða bakmaya gerek yok, dünyanýn süper gücü ve gerçek yön vereni abd yi trump gibi bir öküz yönetiyor...Allah bilir iq su vasat, eq sü vasatýn da altýndadýr.

þunu demeye çalýþýyorum...içinde bulunduðumuz dönem genç beyaz yaka arkadaþlarý ümitsizliðe sevk edebilir..haklýlar da...ancak bu dönem sonsuza kadar böyle devam edemez, 3-5 yýl en geç 10 yýl sonra tekrar hak eden hak ettiði yere gelecek.

biz bu baþlýðý bir sene önce açtýk, beyaz yaka için bu olumsuz trendin 2013 lerde baþladýðýný tartýþtýk...ama esas en kötünün önümüzde olduðunu söyledik...þu an gelinen nokta karanlýðýn en uç noktasý...artýk beyaz yaka için dip çalýþmasý baþlamýþtýr...1-2 sene içinde dipten yükseliþ trendi de baþlamýþ olacaktýr diyorum.

Döngüsellik konusunda çok haklýsýnýz, bu döngüselliði uzun vadeli bir trendin çevresinde oluyor kabul edersek; sizce o uzun vadeli trendin yönü nedir?

Alýntý Originally Posted by wiseinvestor Yazýyý Oku
    Miriel kardeþim yazarýz tabi bir faydamýz olacaksa. Yalnýz ben gerçekçi olmayý tercih ederim, az çok tanýmýþsýndýr. Gerçekler de çoðunluðun hoþuna gitmez ve gitmiyor da. Zaten son zamanlarda baþýmýza ne geldiyse bundan geldi, akýl ve rasyonalizm olmayan yerde refah deðil fakirlik olur.

Son yazýlarýmda birkaç noktaya deðinmiþtim hala ayný yerdeyim. Hesaplamalar bileþik eurobond faizi üzerinden yapýlmalý, bizim borsa uzun vadede yatýrýmlarý yok ediyor maalesef, sebebi de kronik cari açýk, bu yüzden taktik hareketler yapýlmalý. Ýkincisi de hiçbir kriz birbirine benzemez. Eski grafiklere bakýp þu kadar düþmüþ demek ki buradan dönecek demek için þartlarýn benzer olmasý lazým.
    Çok kritik yerlerdeyiz, herkes düþünüp taþýnýp belli kararlar almalý. Þu saatten sonra ülkemizin cari açýðý kapanýr, dýþ politika düzelir, rasyonel akýl hakim olabilir diyorsanýz tarihi fýrsatlar var. Yok eskisi gibi devam edecek diyorsanýz grafik fayda saðlamaz, mevduat en azýndan para kazandýrmasa da az kaybettirir, her türlü zarardasýn zaten.

Gelelim beyaz yakalýnýn makus talihine. Eðitimsiz kesim Istanbul'da hazine arazisi yaðmalayýp, üstüne aflarla apartman yaptýrýp zengin olmuþ. Orta kademe çocuðu okuyup birþeyler yapmaya çalýþýyor ama maalesef zorlaþtý. Ücretli kesim bu krizden de en fazla etkilenen kesim olacak ve oluyor. Tasarruf diyoruz ama devletimiz saðolsun enflasyonu körüklediði sürece tasarruflar da eriyor bir taraftan.

Yurtdýþýna gitmek de bir tercih tabi ama göründüðü kadar cazip mi tartýþýlýr. Orada 3-5 bin dolar eur neyse alýyorsun ama ona göre de harcaman oluyor. Adaptasyon vs. giden jenerasyon kayýptýr, çocuklarý için gitmiþ olur.

Benim naçizane tavsiyem þudur, ülkemizde daha belirgin ama dünyada da bu trend var artýk, giriþimcilik. Türkiye'de isen ihracata yönelik giriþimcilik ve kendi yetkinliklerine yatýrým bu iki alan önemli. Yoksa beyaz yaka dediðin de artýk yalan oldu, eskiden 5 bin dolar karþýlýðý gibi maaþlar alýnýrdý, þimdi 2 bin dolarý bulamýyor insanlar senior seviyelerde. Ancak geçimini saðlarsýn bu paralarla, ev alýrsýn refah bir hayat, rahat bir emeklilik çok zor.

Sorun en tepede þu; bu ülkenin ve insanlarýnýn global ölçekte ekonomide rekabet edememesi. Bireysel olarak ediyor, karasabaný kullanamayan köylü alman mersedeste rahatça çalýþýyor, mühendisimiz yurtdýþýnda harikalar yaratýyor ama maalesef ülke toplu olarak üretim yapamýyor. Sonuç olarak da bunlar oluyor.
    Teþekkürler, tabiki faydalý oluyor.. Faydalý olmasa bu kadar talep eder miyim?

Cari açýk, enflasyon ve rasyonalite konusunda katýlýyorum..

Fakat giriþimcilik konusu oldukça zorlu bir iþ deðil mi, hem þartlar hem de gerektirdikleri açýsýndan? Mesela Amazon'un giriþiyle perakende sektörünün yenileri ve küçükleri oldukça sýkýntýya girebilir. Genel trend, ölçek ekonomisi ile artýk küçüklerin deðil de büyüklerin iþi götürdüðü bir bir yöne doðru gitmiyor mu?

8. Miriel dostum anahtar kelimeleri çok güzel yakalýyorsun gerçekten de, sanýrým genel akým medya dýþýndan kaynak takip ediyorsun. Bu þekilde hayata oldukça rasyonel bir bakýþ açýsý yakalayacaðýndan hiç þüphem yok.

Kesinlikle doðru, beyaz yakalý olmak aslýnda iþin kolay tarafý, istiyoruz ki üniversiteye hazýrlanalým iyi bir derece yapalým -benim de iyiydi, sonra kurumsal bir þirkette kallavi bir maaþla emekli olalým. Maalesef iþler böyle yürümüyor gerçek hayatta.
    Giriþimcilik bundan daha zor. Örnekleyelim, yazýlýmcý oldun, bir þirkette tatminkar bir maaþla çalýþmak mý, mobil programlama ile giriþimcilikte bulunmak mý? Veteriner oldun, üniversitede kalmak mý, birkaç dana alýp iþe koyulmak mý? Elbette giriþim daha zor.

Ölçek tarafýnda kesinlikle haklýsýn. Bugün ABD'yi ABD yapan en önemli unsur ölçek aslýnda. Adam tarýmý 40 bin dönüm arazide yapýyor, sen ise 5 dönüm arazide yapýyorsun, rekabet etmen mümkün deðil. Öte yandan bizim ülke birçok konuda maalesef geriden geliyor. Bir yerinden baþlayýp sonra ölçeðe doðru ilerlemek þart. Bazýlarýnda bu koþul yok olmasa da olur, bir eczane açýyorsun diyelim ölçekle iþin çok olmayabilir.

Ne iþ olursa olsun artýk yapýlacak iþ ya ihracata yönelik olmalý ya da ithal ikamesi olmalý. Yani mobil oyun programý direk ihracattýr mesela, içeride besicilik ise ithal ikamesidir gibi. Birde þunu eklemeden geçemeyeceðim ölçekle rekabet edemiyor olabilirsin ama küçük olanýn da hýzlý kabiliyet avantajý var. Burada hisse alýrken ne konuþuyoruz, iyi yönetim, doðru kararlar alabilme vs. ayný þeyler küçük iþletmeler için de geçerli. Herkesin yaptýðý iþi yapýyor da olabilirsin ama iþi iyi yapýyorsan her zaman rekabet þansýn olur.

Yalnýz ister beyaz yaka, ister giriþim, enflasyonun bu kadar azdýðý bir ortamda hiçbir nane olmaz. Önce biraz iþler yoluna girmeli, ya da en azýndan gireceði yönünde veriler gelmeli. Yoksa hep örnek veriyorum Weimar Almanya'sý okunmalý, insanlar nerelerden nerelere nasýl savrulmuþ anlaþýlmalý. Adamlar enflasyonu kesin bir þekilde çözmüþ ama ne bedeller ödemiþ, biz ödemeyelim, akýlla çözelim.

Sayfa 149/1230 ÝlkÝlk ... 49991391471481491501511591992496491149 ... SonSon

Yer Ýmleri

Yer Ýmleri

Gönderi Kurallarý

• Yeni konu açamazsýnýz
  • Konulara cevap yazamazsýnýz
  • Yazýlara ek gönderemezsiniz
  • Yazýlarýnýzý deðiþtiremezsiniz
  •