Artan
Azalan
Ýþlem
BIST 30
BIST 50
BIST 100
NASDAQ 100
Hisse Fiyat Fark% Hacim (TL) Düþük / Yüksek
132,00 10% 146,36 Mn 120,20 / 132,00
38,94 10% 657,78 Mn 35,50 / 38,94
20,24 10% 135,16 Mn 17,83 / 20,24
8,92 9.99% 13,16 Mn 8,46 / 8,92
52,90 9.98% 60,38 Mn 52,90 / 52,90
13,14 -10% 929,19 Mn 13,14 / 14,97
6,30 -10% 9,81 Mn 6,30 / 7,00
31,20 -9.98% 193,44 Mn 31,20 / 33,70
948,00 -9.97% 5,58 Mn 948,00 / 948,00
12,03 -9.89% 647,79 Mn 12,03 / 12,55
303,25 -1.62% 13,01 Mr 301,25 / 310,75
294,75 3.79% 12,24 Mr 281,00 / 303,75
432,75 2.97% 12,22 Mr 421,50 / 443,50
3,21 2.23% 9,95 Mr 3,16 / 3,27
71,10 -2.87% 7,68 Mr 70,40 / 73,60
18,94 -0.21% 475,07 Mn 18,55 / 19,18
294,75 3.79% 12,24 Mr 281,00 / 303,75
731,00 -1.42% 2,14 Mr 725,50 / 745,50
93,45 1.08% 474,59 Mn 92,95 / 95,20
110,00 -1.7% 125,06 Mn 109,30 / 112,60
31,76 1.21% 127,14 Mn 31,38 / 32,30
10,32 -2.55% 211,51 Mn 10,27 / 10,67
84,80 3.16% 451,41 Mn 82,75 / 84,85

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj
Sayfa 327/1230 ÝlkÝlk ... 227277317325326327328329337377427827 ... SonSon
Arama sonucu : 9840 madde; 2,609 - 2,616 arasý.

Konu: ...::: Beyaz Yaka Ýçin Tasarruf ve Yatýrým Koçluðu-2 :::...

1.  Alýntý Originally Posted by steed1987 Yazýyý Oku
    Ben de portföyümün %50 sini gram altýn olarak tutuyorum. Peki aðýrlýklarý nasýl ayarlýyorsunuz geldiði deðere mi bakýyorsunuz yoksa yatýrdýðýnýz paraya mý? Örneðin 100 tl paramýn yarýsýný altýna yarýsýný hisseye yatýrdým. Altýna yatýrýlan kýsým 60 tl oldu hisse kýsmý 40 tl ye düþtü. Hedeflediðim oran bozulmuþ oldu. Aylýk yaptýðým alýmlarda 20 tl lik hisse alýp eþitlemeli mi? Yoksa ikisine de 50 tl yatýrmýþtým diye eþit mi saymalý? Dengeleme yapýyorsanýz ne kadar aralýklarla müdahale ediyorsunuz?
    Dengelemeyi sadece çok riskli enstrümanlarda yapýyorum. %10 paramý viopa gömemem mesela.

altýn aðýrlýðý ise portföyün diðer oyuncularýn ve altýnýn performasýna göre deðiþiyor. Ben sadece aylýk düzenli olarak belli tutar otomatik altýn alýyorum.
    Yarýn %20olur belki %10olur.

Onun dýþýnda dinamiklere göre az iþlemler yapýyorum.
    Amacým dolar bazýnda yýllýk %10kazanmak o yüzden iþlem olarak muhafazakar takýlýyorum.
    YTD

2.  Alýntý Originally Posted by admustafa Yazýyý Oku
    Teþekkürler hocam. O zaman reel getiri hedeflememiþ olmuyor muyuz ? Satýþ kriterlerinizden bir tanesi 2 ay içerisinde %30 yükselmiþse, bir taneside üst üste 3 bilanço kötü gelmiþþe diye biliyorum. Sürekli deðer kazanan ve bilançosu iyi gelen bir hisseyi nereye kadar taþýmak mantýklý karý realize etmek için grafik pahalý kýsmý mi devreye girecek bu durumda ?
    Sevgili admustafa,

Bence kavramlar birbirine girmiþ...söylediklerini bir baðlamda paylaþmýþým, ama konular karýþmýþ bence,

Ý-) alým yaparken enflasyonu dikkate almýyorum.,,ama reel getiri hesaplarken tabii ki dikkate alýyorum..,birisi alým maliyeti, öbürü satýþ sonrasý reel getiri hesabý,

Ýi-) grafik pahalý kavramý bir hisseyi al-alma kararý sýrasýnda kullanýlýr... satýþ yapmak için kullanýlan bir kriter deðildir... bir hissede maliyetim çok aþaðýda, hisse grafik pahalý hale gelmiþ.,,neden satayým ki...bilanço bozulana ya da teknik sat diye baðýrana kadar tutarým.

Ýii-) bir hisseyi aldým, çok iyi bir döneme denk geldi ve hisse maliyetimin üzerine bir ayda %20-30 çýktý...burada realþzasyona gidebilirim,,,özellikle piyasa geneli için çok olumlu deðilsem, ralli modunla deðilsek ( þu an içinde bulunduðumuz durum...2 Aydýr 100-105 bin arasýndayýz),,,yani bu kýsmý bir realizasyondur, tamamen hisselerden çýkýþ manasýna gelmez.

Ýv-) iki dönem üst üste kötü bilanço gelirse, o hisseyi portföyden çýkarýyorum...ama öncesinde kuvvetli teknik sat sinyali geldiðinde, ya da kýsa dönemde ciddi primler yapýldýðýnda pozisyon azaltabilþyorum.

3.  Alýntý Originally Posted by Cautionary Yazýyý Oku
    Sevgili admustafa,

Bence kavramlar birbirine girmiþ...söylediklerini bir baðlamda paylaþmýþým, ama konular karýþmýþ bence,

Ý-) alým yaparken enflasyonu dikkate almýyorum.,,ama reel getiri hesaplarken tabii ki dikkate alýyorum..,birisi alým maliyeti, öbürü satýþ sonrasý reel getiri hesabý,

Ýi-) grafik pahalý kavramý bir hisseyi al-alma kararý sýrasýnda kullanýlýr... satýþ yapmak için kullanýlan bir kriter deðildir... bir hissede maliyetim çok aþaðýda, hisse grafik pahalý hale gelmiþ.,,neden satayým ki...bilanço bozulana ya da teknik sat diye baðýrana kadar tutarým.

Ýii-) bir hisseyi aldým, çok iyi bir döneme denk geldi ve hisse maliyetimin üzerine bir ayda %20-30 çýktý...burada realþzasyona gidebilirim,,,özellikle piyasa geneli için çok olumlu deðilsem, ralli modunla deðilsek ( þu an içinde bulunduðumuz durum...2 Aydýr 100-105 bin arasýndayýz),,,yani bu kýsmý bir realizasyondur, tamamen hisselerden çýkýþ manasýna gelmez.

Ýv-) iki dönem üst üste kötü bilanço gelirse, o hisseyi portföyden çýkarýyorum...ama öncesinde kuvvetli teknik sat sinyali geldiðinde, ya da kýsa dönemde ciddi primler yapýldýðýnda pozisyon azaltabilþyorum.
    Teþekkürler tekrar ben takip edebildiðim ve anlayabildiðim kadarýyla benim için gri kýsýmlarý netleþtirmek istedim.

4. Cauti...Özel mesaj kutunu biraz rahatlatsana...

5.  Alýntý Originally Posted by Cautionary Yazýyý Oku
    Grafik pahalý için kabak gibi bir örnek...BÝM....neredeyse ülkede yeni bir ekol oluþturdu...sýfýrdan zirveye çýktý nerdeyse...rekabet feci, neredeyse her parekendeci, Migros dahil, ucuzcu market olmuþ,,,,artýk hayat çok daha zor olacak bim için...yani konjonktür de terse döndü bu firma için...çok kar ediyor diye üstüne gelinmesi de cabasý.

Portföyünde olana bir þey diyemem...sat demem...ama yeni uzun vadeli almayý düþünen kiþiye, grafik pahalý, aman ha derim.
    Vay be...11 mart da bu yazýyý yazdýðýmýzda kaðýt 88 lerdeyken, 10 günde 78 lere geldi...üstelik borsamýz bu dönemde hemen hemen ayný yerde...yani önemli bir negatif ayrýþma da var...10 yýldan uzun bir süredir borsamýzýn en istikrarlý kaðýdý iken bir þeyler deðiþmiþ gibi..bir çok þey yazýlabilir...ama bu kaðýdýn þu an yaþadýðý durum grafik pahalý teorisine mükemmel bir örnek.

Ý-) Yeni bir iþ modeli ve güven veren kurumsal bir yapý ile hýzlý büyüme, karlý iþ modeli.
    Ýi-) piyasanýn en büyüðü haline gelip klasik süpermarket devlerini sarstý
    Ýii-) doðal olarak karlýlýðý da arttý.
    Ýv-) yavaþ yavaþ teori hayat bulmaya baþladý...giriþ çýkýþýn oldukça serbest olduðu, rekabete açýk bir piyasada Yen'i oyuncular da bu modeli benimsedi.
    V-) yeniler bir tarafa eski büyük oyuncular da teker teker bu modeli kýsmen( Migros)ya da tamamen(Carrefour) benimsedi.

Sonuç olarak firmanýn büyüme hýzý yavaþlamaya baþladý,,,ayrýca ülkenin içinde bulunduðu durum sektörün en karlý firmasýnýn göze batmasýna sebep oldu,..resmen þirket iktidar yanlýsý medyada hedef tahtasýna kondu...rekabet kurulu dava açtý, marketlerin kendi ürünlerine sýnýrlama getirme ve yeni market yasasý vs. gündeme geldi.

Sanki bir anda herþey terse döndü...3-5 sene önce arkadan müthiþ bir rüzgar eserken, þimdi karþýdan esiyor.

Artýk mecburen karlar zayýflayacak, eski borsa performansý yakalayamayacak ve bundan sonra büyük ihtimal bist-100 e göre göreceli negatif ayrýþacak.

6.  Alýntý Originally Posted by Cautionary Yazýyý Oku
    Vay be...11 mart da bu yazýyý yazdýðýmýzda kaðýt 88 lerdeyken, 10 günde 78 lere geldi...üstelik borsamýz bu dönemde hemen hemen ayný yerde...yani önemli bir negatif ayrýþma da var...10 yýldan uzun bir süredir borsamýzýn en istikrarlý kaðýdý iken bir þeyler deðiþmiþ gibi..bir çok þey yazýlabilir...ama bu kaðýdýn þu an yaþadýðý durum grafik pahalý teorisine mükemmel bir örnek.

Ý-) Yeni bir iþ modeli ve güven veren kurumsal bir yapý ile hýzlý büyüme, karlý iþ modeli.
    Ýi-) piyasanýn en büyüðü haline gelip klasik süpermarket devlerini sarstý
    Ýii-) doðal olarak karlýlýðý da arttý.
    Ýv-) yavaþ yavaþ teori hayat bulmaya baþladý...giriþ çýkýþýn oldukça serbest olduðu, rekabete açýk bir piyasada Yen'i oyuncular da bu modeli benimsedi.
    V-) yeniler bir tarafa eski büyük oyuncular da teker teker bu modeli kýsmen( Migros)ya da tamamen(Carrefour) benimsedi.

Sonuç olarak firmanýn büyüme hýzý yavaþlamaya baþladý,,,ayrýca ülkenin içinde bulunduðu durum sektörün en karlý firmasýnýn göze batmasýna sebep oldu,..resmen þirket iktidar yanlýsý medyada hedef tahtasýna kondu...rekabet kurulu dava açtý, marketlerin kendi ürünlerine sýnýrlama getirme ve yeni market yasasý vs. gündeme geldi.

Sanki bir anda herþey terse döndü...3-5 sene önce arkadan müthiþ bir rüzgar eserken, þimdi karþýdan esiyor.

Artýk mecburen karlar zayýflayacak, eski borsa performansý yakalayamayacak ve bundan sonra büyük ihtimal bist-100 e göre göreceli negatif ayrýþacak.
    Tüpraþ ve Ereðli gibi borsa lokomotifi þirketler için düþünceleriniz nedir sayýn Cautionary?

7.  Alýntý Originally Posted by Ekonomist2 Yazýyý Oku
    Tüpraþ ve Ereðli gibi borsa lokomotifi þirketler için düþünceleriniz nedir sayýn Cautionary?
    Kýsa vadedeNötr...ama bu iki hisse ülke sanayisinin bel kemiði...her ay düzenli minik minik alýmlar için en ideal iki hisse.

Üstelik artýk grafik pahalý da deðiller ( gerçi Tüpraþ çok az grafik pahalý sýnýrýný geçmiþti)

Ancak þunu belirteyim...105 binlerden satýþ beklediðimi ve 100 bin altýný beklediðimi yazmýþtým...bu nedenle yüklü alýmlarda 96-98 aralýðý alým için daha uygun.

8. ekþi sözlükten kýsmen topikle kismen krizle alakalý bir yazý..

@creepyfreak nickli yazar rica etti ve konu hakkýndaki sözleri aþaðýdadýr... yazýlanlardan dolayý sorumluluk kendisine aittir... elçiye zeval olmaz umarým

merhaba, çaylak olduðum için doðrudan yazamadýðým için sað olsun arkadaþýmýz iletti entryi.

uzun zamandýr baþlýðý takip ediyorum, entrylerin hemen hemen hepsini okumuþumdur. bazýlarýnda bilgi eksikliðinden kaynaklanan hatalý anlatýmlar olsa da çoðunlukla gözleme dayalý ve doðru tespitler var.

belki biraz uzun bir entryi olacak ama biraz da genel ekonomik ve dünyadaki geliþmeler ýþýðýnda 3 5 þey söylemek istiyorum.
    36 yaþýndayým, eski bir bankacýyým, sonrasýnda yaklaþýk 10 yýldýr özel sektörde orta düzey yöneticilik yapmaya çalýþýyorum. zaman zaman iþ icabý yurt dýþýna gidiyorum, eskiden tatil amaçlý da giderim ucuz turlar falan bulunca. hem avrupa'da (hollanda) hem de ortadoðu (mýsýr) ve kuzey komþularýmýzda (rusya ve ukrayna) gittiðim iþ seyahatlerinde yaptýðým gözlemler ýþýðýnda bir iki þeyi paylaþmak istiyorum. bundan 6 7 sene önce ilk kez rusya'ya gittiðimde türkiye'nin hýzla rusya yolunda olduðunu düþünmüþtüm, ancak o durumlara gelmesinin çok uzun zaman alacaðýný ve o kadar da kötü olmayacaðýný düþünmüþtüm. ancak görüyorum ki zaman çabuk geçmiþ ve o kadar kötü duruma gelmiþiz bile. þöyle ki orada yaþlanmýþ nüfusun dilendiðini görmüþtüm özellikle metro çýkýþlarýnda (moskova’ya gidenler de görmüþtür muhakkak), emekli maaþlarýnýn 150-200 dolar bandýnda olduðunu öðrenmiþtim inanamamýþtým bu parayla nasýl geçindiklerine. hatta bir doktorla tanýþmýþtým türkiye'de rusya'nýn uzak bölgelerinde doktorluk yaptýðýný 400 dolar civarýnda kazandýðýný söylemiþti. baktýðýmýzda 1000tl emekli maaþý alan bir emeklimiz þu anda 180 dolar emekli maaþý almakta. 3-5 yýllýk iþ tecrübesine sahip özel sektör çalýþanlarý (ortalama bir çalýþandan bahsediyorum uzman veya uzman yardýmcýsý düzeyinde) 500-600 dolar civarýnda maaþ almakta. o zamanlar market fiyatlarýna baktýðýmda hiç ucuz deðillerdi alkol ve sigara dýþýnda. rus bir arkadaþýma ruslarýn putin’i çok sevdiðini yýllardýr rahatlýkla seçimleri aldýðýný söylemiþtim, bu duruma raðmen bana "all fake" (külliyen yalan dolan iþler manasýnda) bir þeyler söylemiþti. seçimler sadece göstermelik yapýlýyor demiþti. biz de maalesef çok hýzlý bir þekilde benzer duruma geldik. bir gözlemim de özellikle moskova'da maybach, rolls royce gibi ultra lüks araçlarýn çok fazla olduðuydu, halkýn büyük bölümü fakirlikten kýrýlýrken zengin kesim ultra lüks yaþýyordu. bu durumu (bu kadar çarpýcý olmasa da) istanbul trafiðinde de görüyorum. otobüslerde, metrobüslerde binlerce insan týklým týkýþ iþine gitmeye çalýþýrken en az milyon tl deðerindeki lüks araçlarla dolaþan insanlar. bir yerde zenginlik çoksa, fakirlikte çoktur, sömürü düzeni olmadan bu denli çok zengin olamaz.

ukrayna'da da buna çok benzer þeyler görmüþtüm, bir arkadaþýmýn annesi doktor emeklisiydi ve 50 dolar emekli maaþý alýyordu, kendisinden duymasam inanmazdým. yolda sýk sýk dilenciler önümü çeviriyordu, ingilizce bilen bir genç yolumu kesip para istediðinde neden diye sormuþtum, yiyecek alacaðým aileme demiþti. bu yazdýklarým masal gibi geliyor ancak üstümüze gelmekte olan þey maalesef ki bunlarý bize yaþatabilir, umarým yaþatmaz. ukraynalý bu arkadaþým (iyi eðitimli bir kadýndý) gidebilen ukraynalýlarýn ülkeyi terk ettiðini söylüyordu, kedisi de bu söylediklerimden 3 5 ay sonra amerika'ya gidip yerleþti evlilik yoluyla.

iþ icabý 3 4 ayda bir mýsýr'a gidiyorum. yazým, gezelim görelim tadýnda olsun istemiyorum ancak bu ülkeler ile ülkemizin gidiþatý arasýndaki benzerlikler dolayýsýyla bunlarý anlatýyorum. mýsýr oldukça muhafazakar bir ülke bildiðiniz üzere, gidenler biliyorlardýr erkeklerin alýnlarýnda bir kýzarýklýk olur alnýn seccadeye deðdiðinin belirtisidir, bununla gurur duyarlar. ancak orada alýnan abdesti görseniz inanamazsýnýz, çorabý býrakýn ayakkabýyý bile çýkarmadan sadece eliyle su dokundurup çekerler. neyse konumuz bu deðil, ancak orda da ücretler sefalet seviyesinde genel olarak, yeni iþe baþlayanlar 52 dolar civarýnda maaþ alýyorlardý benim gittiðim fabrikalarda. ancak market fiyatlarý birçok üründe türkiye'den pahalýdýr, az sayýda üründe ucuzdur. eskiden -türkiye'de son kur ataklarýna kadar- daha farklýydý. ancak orada da insanlar orduyla - dinci kesimin arasýna sýkýþmýþ durumda ve hayat sefalet seviyesinde. biz hiç bir zaman öyle olmayýz ancak demokrasinin, hukukun olmadýðý bir ülkede hele de dinciler iþ baþýndaysa (eskiden veya sonrasýnda) ekonominin de nereye gideceðini gösteren iyi bir laboratuvar mýsýr.

bir diðer gözlemim ise batý avrupa'dan (hollanda). refah denen þeyin kesinlikle zenginlikle alakasý olmadýðýný anlamamý saðlayan ülke oldu hollanda. iþsizliðin düþük, yaþam standartlarýnýn oldukça yüksek olmasýna raðmen bunun zenginlikle alakalý olmadýðýný gördüm. insanlar huzur içinde olabiliyorlarsa, devlet kurumlarýna güveniyorlarsa, hukukun üstünlüðü varsa, binbir milletten insan huzur içinde yaþayabiliyorsa (maalesef orda da huzuru bir türk kaçýrdý yakýn zamanda, silahlý saldýrýdan bahsediyorum) bu ülke refah içindedir. bunun nedeni de az önce saydýðým þeylerdir. yani þu ana kadar yazdýklarým aslýnda doðrudan ekonomiyle ilgili þeyler deðil ancak sonuçlarý ekonomik olan þeyler. demokrasi, hukukun üstünlüðü, insan haklarý, kurumlara güven vb. bunlar olmaksýzýn ekonomik iyileþme beklemek hayalcilikten öteye gitmez, ha suudi arabistan gibi petrolünüz varsa paranýz olur ancak refahýnýz yine olmaz, yine kalkýnmýþ bir ülke olamazsýnýz. ama zaten türkiye hiç bir zaman kalkýnmýþ bir ülke olamayacak, en azýndan benim bu konu da pek bir inancým yok.

gelelim bizde neler yok olduðu için ekonomimizin bu günlere geldiðini anlattýktan sonra biraz da gerçek ekonomik tespitlere. birçok defa zaten yazýldý, fed'in 2008 sonrasý 4 trilyona yakýn dolar hacmini artýrmasý sonucunda tüm dünya gibi türkiye de dolara boðuldu, ucuzlayan finansmaný da gittik inþaata gömdük ve bu günlere geldik. ancak asýl problem ne sadece inþaata dayalý ekonomik yapýmýz ne de döviz kurlarý ne de baþka bir þey. asýl problem yukarýda bahsettiðim özelliklerin ülkemizde ya yarým yanmalak uygulanmasý da ya da hiç uygulanmamasý sadece görünürde var olmasý.

peki, bundan sonra neler olabilir. þahsi kanaatim 2008-2013 arasýndaki refah seviyesine toplum olarak çok uzun yýllar (öyle söylenen 3 5 yýl falan deðil, uzun yýllar, belki 15 20 sene) eriþemeyeceðiz. sebebi basit, ekonomimiz yapýsal olarak hasarlý, uzun uzun anlatmaya gerek yok, tarým politikalarýndan tutun ihracatýn ithal ara malý ve hammaddeye baðýmlý olmasýna kadar sayabilirsiniz. bunun düzelmesi için birçok reform yapýlmasý gerekiyor ve kimsenin de bunlarý yapmaya niyeti yok, belki seçimlerden sonra dostlar alýþ veriþte görsün moodunda 3 5 bir þey yapýlabilir ama onun da faydasý olmaz. uzun yýllar göreceli olarak (ayný sýnýfta olduðumuz geliþmekte olan ekonomilere göre) daha yüksek iþsizlik, yüksek döviz kuru ve yüksek enflasyon ile yaþayacaðýz. öncelikle bunu kabul edelim, tüm planlarýmýzý buna göre yapalým. herkesin aðzýndan düþürmediði yapýsal reform denen þeyler de maalesef ki iyi yetiþmiþ insan gücüyle yapýlabiliyor, iyi eðitimli kalifiye çalýþanlarýnýzý yurt dýþýna kaptýrýrsanýz yapýsal reform falan yapamazsýnýz. endüstri 4.0' a kiminle geçeceksiniz yazýlýmcýnýz olmasa nasýl yapacaksýnýz. bundan dolayý ülkenin insan gücünde son 10 15 yýlda aldýðý hasar uzun yýllar onarýlamayacak. yurt dýþýna nitelikli insan gücü göçü önümüzdeki yýllarda da devam edecek. orta gelir düzeyinden ortanýn altý (5-7 bin dolar) gelir seviyesine yerleþeceðiz. bu tüm topluma acý verecek, herkesin buna hazýr olmasý lazým. ülkenin emek verimliliði (hem mavi yaka hem beyaz yaka) düþük olduðu için artý deðeri yüksek ürünler üreterek ülkeye döviz çekemeyeceðimiz ve sermaye birikimi yaparak yatýrýmlara yönlendiremeyeceðimiz için mecburen ucuz iþ gücünden baþka rekabet avantajýmýz yok. bundan dolayý döviz kurlarý yüksek olmak zorunda, asgari ücretin iþverene maliyeti 300-350 dolarýn altýnda olmak zorunda ki doðrudan yabancý yatýrýmý çekebilsin ülke, yoksa rakiplere giderler. bir diðer yanlýþ anlaþýlan konu da sadece iþ gücü maliyetiyle doðrudan yabancý yatýrým çekilebileceði. oysaki yatýrýmcý (ister yerli ister yabancý) iþgücü veya enerji veya diðer maliyetler ne kadar düþük olursa olsun yatýrým yaptýðý ülkedeki hukuk sistemine, finans sistemine ve siyasi istikrara güvenmiyorsa oraya yatýrým yapmaz. öyle olmasaydý aylýk ücretin 60 dolarlarda olduðu pakistan'a korkunç yabancý yatýrým giderdi ama gitmez. gitse gitse en kalifiye olmayan yatýrýmlar gider.

bir diðer önemli husus olan hem günümüzün hem de hepimizin geleceðini ilgilendiren sosyal güvenlik konusuna. maalesef ki türkiye'nin sosyal güvenlik sistemi aktüeryal olarak çökmüþ durumdadýr. bundan dolayý emekliliðine 10 yýldan fazla olan kimse rahat bir emeklilik hayal etmesin, buna hep tavandan prim ödemiþ olanlar da dahil. keza halen 11 milyon emeklimiz var -tamamen tahminen- 20 yýl içinde bu miktar 20-25 milyon bandýnda olacak. þu anda çalýþan sayýmýz 28 milyon kiþi civarýnda, 20 yýl içinde sanmýyorum ki 50 milyon olsun bu sayý (tahminlerimi nüfus artýþ hýzý ve ekonomik büyüme hýzýna göre yapýyorum). bu durumda ileriki yýllarda daha büyük bir kesimi daha az sayýda çalýþanýn finanse ettiði bir emeklilik sistemimiz olacak. emekli maaþlarý tl ile ödendiði için evet herkese emekli maaþý ödenebilecek ancak enflasyon ve kurlar nedeniyle muhtemelen bugün ukrayna'da yaþanan gibi emekli maaþlarý 50 dolar seviyelerine düþecek. yani komik ötesi emekli maaþlarý olacak 20 yýl sonrasýnda. biraz felaket tellalý gibi bir öngörü oldu biliyorum ama bir ülkenin, bir þirketin bir organizasyonun (adýný siz koyun artýk) en büyük sermayesi insan kaynaðýdýr. insan kaynaðýmýz her geçen gün daha kalitesiz hala gelirken (abidik gubidik eðitim sistemimiz nedeniyle) hem de ayný anda en eðitimli kalifiye insan gücü yurt dýþýna göçüyorken eldeki insan gücüyle ekonomik kalkýnma buna mukabil de anlattýðým kötü senaryonun deðiþtirilmesi mümkün deðildir.

peki, canýmýz yeteri kadar sýkýldýysa þimdi ne yapalým sorusuna gelelim. öncelikle çocuklarýnýzýn eðitimleriyle kiþisel olarak ilgilenin ve onlara artý ne katabiliyorsanýz katýn, buna koleje giden çocuklarýnýz da dahil. türkiye'deki eðitim sistemi koca bir çöp çünkü. özellikle çocuklarýnýzýn en baþta ingilizce olmak üzere yabancý dil öðrenmesini saðlayýn. kendiniz de youtube gibi ve diðer ücretsiz (edx gibi) kanallar vasýtasýyla kalifikasyonlarýnýzý artýrmaya çalýþýn. geleceðe dair emeklilik planlarýnýzý tamamen devletten emekli olamayacaðýnýzý düþünerek yapýn, bes gibi veya uzun vadeli borsa yatýrýmý gibi (türkiye'de borsa kumardýr bu arada, 3 spk belgesi sahibi birisi olarak rahatlýkla söyleyebilirim) yatýrýmlar yapýn. gençseniz ve imkanýnýz varsa ve tabiki hayaliniz ise yurt dýþý iþ imkanlarýný kovalayýn. hep söylendiði gibi tasarruf yapýn. ne kadar kazandýðýnýzýn bir önemi yok (kazancý harcamalarýna yetmeyen düþük gelir grubu için geçerli deðil bu söylediðim) çok da kazansanýz minimal bir hayat tarzýna geçmeye çalýþýn. kullandýðýnýz telefondan arabaya televizyona kadar iþinizi gören minimum maliyetle alabildiklerinizi satýn alýn. hatta 2. el eþyalardan alýn, yenisini alabileceðim halde bir dünya 2. el eþya aldým kullanýyorum, ayýp falan deðil, kapitalizmin bize uydurduðu bir yalan 2. el eþyanýn kötü, kullanýlamaz olduðu. paranýzýn, iþinizin kýymetini bilin. ancak dediðim gibi imkaný, yaþý, eðitimi müsait olanlar yurt dýþý iþ imkanlarýný kovalamalýlar keza iþinizde ne kadar iyi olursanýz olun kur ataklarý geldiðinde alacaðýnýz maaþlar komik rakamlara tekabül edecek. bugün istanbul'da bile 2 bin dolar maaþ alan orta düzey yönetici baya iyi kazanýyorum diyor ki avrupa için komik bir maaþtýr orta düzey yönetici için (romanya'dan, bulgaristan'dan bahsetmiyorum tabi ki).

çok uzun oldu biliyorum, buraya kadar okuduysanýz artýk toparlayayým. yaþanmakta olan ekonomik kriz maalesef ki 1994 ve 2001 krizine benzememekte (94 krizinde çocuktum ama net hatýrlýyorum, 2001 krizini çok iyi hatýrlýyorum). bu kriz ekonomik bir süreç olarak yýllarca devam edecek türkiye'yi fakirleþtirecek, iþsizlik gerçek anlamda hiç düþmeyecek, bu kadar iþsizliðe alýþacaðýz, maalesef ki sosyal olaylar göreceðiz ama bunlar medyaya malum nedenlerden yansýmayacak. standartlarýmýz düþecek. ülkecek büyük bir dönüþüm geçiremezsek eðer rusya ukrayna arasýnda bir yere oturacaðýz, yani yozlaþmýþlýðýn fakirliðin kol gezdiði, hukukun guguk olduðu, kendisini kurtaranýn kapaðý yurt dýþýna attýðý saçma sapan (ki rusya bence türkiye'den daha iyi þu anda, eðitimi falan bizden kat kat iyi, yýllarýn bilim birikimi edebiyat sanat birikimi var, fakirler ama cahil deðiller) bir ülke haline geleceðiz. umarým ülkemiz ve hepimiz için daha mutlu, huzurlu ve refah dolu yarýnlar olur, ben þahsen pek inanmasam da…

20.03.2019 16:46 ~ 16:54 alacakarga

Sayfa 327/1230 ÝlkÝlk ... 227277317325326327328329337377427827 ... SonSon

Yer Ýmleri

Yer Ýmleri

Gönderi Kurallarý

• Yeni konu açamazsýnýz
  • Konulara cevap yazamazsýnýz
  • Yazýlara ek gönderemezsiniz
  • Yazýlarýnýzý deðiþtiremezsiniz
  •