Aynen öyle gençken yatýrýma baþlarsan bileþik faizin gücünü kullanýr az yatýrým ile daha çok getiri elde edebilirsin diyor.
SM-N920C cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Nil Satis Nisi Optimum
Yani %4
"4 percent rule" derler gavurlar...
https://www.mrmoneymustache.com/2012...or-retirement/
Yilda ne gerekiyorsa gelir olarak bunun 25 kati bir varlik gerekiyor.
Syg,
Sabir ve zaman: iste benim bahadir askerlerim.. TOLSTOY
Sefim evrenin en buyuk gucu bilesik faizdir demis Einstein...
Senin bunu bilmemene sasirdim dogrusu..
Sure ne kadar uzun ise daha iyidir..
Katkinin cok da onemi yoktur ama baslangic sermayesi cok onemlidir en basdan baslar calismaya, ilk konulan 1000 mesela 10 sene sonra konulan 10.000 den daha degerlidir katki acisindan.
Syg,
Sabir ve zaman: iste benim bahadir askerlerim.. TOLSTOY
Start early derler gavurlar..
Buffett'a sormuslar en buyuk pismanliginiz nedir diye hisse senedi biriktirmeye 12 yasinda baslamam demis..
Keske 8 yasinda baslayaydim diyormus adamcagiz..
Servetinin %99 u da bilesik getiri nedeni ile 50 sinden sonra yani son 35 senede olustu.
Syg,
Sabir ve zaman: iste benim bahadir askerlerim.. TOLSTOY
Olaya sadece maddi birikim olarak bakmayalým...önce tasarruf doðru, ama birikimleri maddi ve maddi olmayan yatýrýmlara yönlendirmek lazým...mesela ekilip biçilebilir bir tarla çok kýymetli bir yatýrým...burada ekip biçmek, sebze meyve yetiþtirmek çok önemli.
Kaslarýmýzý diri tutmak lazým...elimizden bað bahçe iþleri de gelmeli...her yýl dikeceðin 9 meyve aðacýndan üçü eriþkin hale gelse...30 yýl sonra 90 yetiþkin meyve aðacýn olur.... emeklilikte çok kýymetli bir varlýk olur bu aðaçlar.
Parasal olarak bakmayýn, bað bahçeyle uðraþmak, meyve sebze yetiþtirmek huzur ve mutluluk kaynaðý....bence çocuklarýnýza birakabileceðiniz en iyi varlýk dalýna çýkýp meyve toplayabileceði aðaçlardýr.
hesaplasam çýkartýrým da, biriktirilen para yýllýk mý, aylýk mý , onu sordum.
para birimi tl olunca temettü geliri ile bir þey olur mu? yoksa dolara % 3 faizle gidilse daha mý iyi , soru iþaretim var. tr nin geldiði þu noktada bankadaki dolar (uzun vade için, yani emeklilik için) ne kadar güven verir?
Türkiyede Türk hisse senetlerine dayalý olarak oluþturulacak temettü emekliliði kavramý mantýksýzdýr,geçersizdir. Portföy büyüklüðü ister 500 bin tl olsun isterse 5 milyon tl farketmez..Getirisi de ona göre düþecek yada çýkacaktýr..Önemli olan portföyü oluþturan hisselerin göstereceði performanstýr.Þirketlerin büyümesini býrak küçülmelerinin sözkonusu olduðu böyle bir dönemde hisselerin birçoðunda nominal olmasa bile reel olarak erimeler bulunmaktadýr. Bu durumda kiþi tüm geleceðini nasýl olurda hisse senetlerine dayayabilir ki?!
Bence en iyisi birikimlerin birbirinden farklý yatýrým araçlarýna daðýtýlmasýdýr. bu daðýtýmlarýn tamamlanmasýndan sonra yapýlabilecek iþlerden biri dönemsel takiple hangisinde köpük varsa oradan kademeli çýkýp fýrsat oluþabilecek alana yine kademeli girmektir. tabi ki portföyün kendi riskimize göre belirleyeceðimiz bir yüzdesini geçmesine müsade etmeden..
Yer Ýmleri