Originally Posted by
Kaya Temur
Merhaba,
Bende bu baþlýðýn gizli takipçilerindenim, gerçi sadece bu baþlýðý deðil forumun tamamýný yýllardýr sadece izliyorum.
2007 yýlýndan beri forumu ara ara kontrol etsem de nisan 2012'den itibaren sürekli izlemedeyim diyebilirim. Ben, yatýrýmýn uzun vadeli bir olgu olduðunu bu forumdan öðrendim bununla birlikte, yatýrýmýn en önemli ayaðýnýn; öncelikle sermayeden geçtiði bilgisini yine buradan kazandým. Benim gibi ücret karþýlýðý çalýþan iþçilerin sermaye sahibi olmalarýnýn en önemli yolu tasarrufu alýþkanlýk haline getirebilmeleridir. Ben bunu son 10 yýl içerisinde kýsmende olsa baþarabildiðim için burada bahsetmek istiyorum. Böylelikle, benim 10 yýl önceki ruh halimde bulunan ve iþ hayatýna yeni atýlan arkadaþlara belki yardýmcý olabilirim.
Borsa ile ilk tanýþmam 2004 yýlýnda oldu diyebilirim; henüz 18 yaþýndayým, bir arkadaþýmýn teyzesi akbankta çalýþmaktaydý, arkadaþýmla birlikte teyzesinin yanýna bankaya gittik, amacýmýz o yýl içinde borsaya açýlacak olan coca colanýn hisselerini almaktý ama nasýl alýrýz, kaç para yatýrmamýz gerekiyor hiç bir fikir edinemeden sadece yatýrým hesaplarýmýzý açtýrýp, borsada yatýrým hayatýna giremeden ara vermiþtik arkadaþýmla. Keþke(1) devam ettirebilseydik; boþa giden ve fýrsatlarla dolu 8 yýlý kaybettikten sonra tekrar borsa ile tanýþtým.
Borsada ilk iþlem yapmam ise 2012 yýlýnýn nisan ayýnda yine bir arkadaþýmýn tüyosu! ile trnsk ile oldu. Tüyo gerçekten iþe yaramýþtý 0,80'lerden aldýðýmýz hisse sonrasýnda iki katýna gitmiþ 1,50 civarýna elden çýkarmýþtýk. Ýþin garibi hem alým zamaný tüyosunu alýyordum, hem de þimdi sat tüyosu geliyordu. Sonrasýnda maktk, marshall ile devam ettik ta ki portföyün yarýsýný eukyo'da yiyene kadar saçmalardan seçmeler yapmýþtýk. Devamýnda yine saçma tercihlerle devam ettim, bu arada küçük birikimim 3'te 2'si gitmiþti. Borsa yatýrýmý bu kadar heyecanlý ve riskli olmamalýydý. Kýsa sürede çok okuyup, araþtýrdým ve sonunda uzun süre sonra ilk kez kar açýklayan tuborg ile birlikte aselsan ve hektaþý bulmuþtum. (2013 yýlýnda dudu abinin de çok yazdýðý isgsy de almýþtým baþlarda güzeldi ama devamýný getiremedi, þirket amacýndan sapýtmýþtý þu an ne halde bilmiyorum.) Bu seri, arabasýný da almayý düþündüðüm doaþ ve froto ile devam etti. Kendi çapýmda iyi para kazandým diyebilirim 2012 - 2014 aralýðýnda. 2014 yýlýnýn baþlarýnda endekste ciddi bir düþüþ olmuþtu o dönem portföyümün %100 ile hissedeydim hatta maaþýmýn neredeyse %90'ýný hesabýma yatar yatmaz hisseye kaydýrýyordum. Tabi o dönem max tasarruf tedbirleri uyguluyordum; kira, fatura ve nerdeyse yemek harcamasý yapmadýðým için ciddi bir birikmin yanýnda yatýrým yaptýðým hisselerimin yükselmesi bana ciddi geri dönüþler saðladý. Çevremdeki arkadaþlarým kredi ile ev, araba alýrken ben son ana kadar bunlardan hep kaçtým. Kýsa vadelerde kredi çekip borsaya aktardým, keþke(2) daha çok krediye daha fazla yüklenseymiþim. (%0.80 faiz ile tüketici kredisine ulaþabiliyordum.)
Arada vadeli kontrat iþlemleri yaptým günde 10 bin TL kazanýp, kaybetmek çok heyecanlýydý. Sonuç olarak vioptan kayýpsýz, birazda kazanç ile çýkmýþtým ama yine yürek dayanmazdý.
2017 yýlýnýn aðustos ayýnda portföyümü tamamen boþalttým ve ilk kez ticarete girdim. Aslýnda 2017 þubatta, portföyümü ve ne kazanýrsam dolara yatýrma kararý almýþtým ancak; aldýðýmýz ticari malýnda yabancý para ile pozitif korelasyonu olduðu için çok fazla düþünmedim daldým. Hala portföyümün yarýsý burada saklý.
Borsadan çýktýðým dönem sonrasýnda ara ara coin yatýrýmlarým oldu, ara ara yabancý borsa fonlarýný aldým, sattým. Keþke(3) hiç ticaret meraký yaþamasaydým, sadece dolarda bekleseydim benim için daha saðlýklý olurdu.
Yazý baya uzadý sonuca varmak gerekirse ben daha yatýrým basamaklarýnýn baþýndayým. Bu orta vade de benim en önemli üç çýkarýmým; sabýr, kendini sürekli yenilemek ile deðiþime açýk olmak ve bu iþin olmazsa olmazý tasarruftur. (At gözlüðü ile 2013 yýlýnda bitcoine bu ne ya demiþtim.)
Þimdiki portföy durumumu gelirsek; ikinci bir kalkýnma dönemi için endeksin 70-80 bin aralýðýna kaymasýný ve buna paralel takibimdeki þirketlerin düþmesini sabýrla bekliyorum. Bu arada, mart ayýndan beri usd kontratlar taþýyorum ama pek tadý yok. Yaklaþýk iki yýldýr da btc ile bnb'deyim. Dediðim gibi sabýrla TL bazýnda piyasanýn düþmesini bekliyorum.
Yer Ýmleri