Beklentilerle alakalý sorular soran arkadaþlara toplu cevap vermiþ olayým,
Öncelikle, bu beklentilerle hareket etmiyorum. Adý üstünde, beklenti. Beklentiyle portföy daðýlýmý yapmamayý yýllar yýllar önce öðrendim. Yoksa, malý mülkü göm altýna en doðru yaklaþým olurdu.
Zaten portföy yapma mantýðýmýz da buna dayanýyor, bir hisse listemiz oluyor..hepsinde beklentilerimiz iyi...biz ne yapýyoruz, iyi gidende poz arttýrýyoruz, geride kalan da kenarda bekliyor.
Bazý arkadaþlar bu enflasyon ve bu faiz seviyesi ile bu borsa seviyesi uyumlu deðil diyor...haklý olabilirler...ama son 2 yýlda bazý korelasyonlar bozuldu...mesela 1 yýl önce cds bu seviyede olacak, ama BÝST buraya gelecek desek kimse inanmazdý...nasýl cds korelasyonu çalýþmamaya baþladý...2020 de de bazý korelasyonlarýn zayýfladýðýný, hatta çalýþmadýðýný görebiliriz.
Peki neden böyle? Serbest piyasa ekonomisinden uzaklaþtýkça, yabancý yatýrýmcý etkisi azaldýkça korelasyonlar bozulmaya baþlar...paradigmalarý deðiþtirmek gerekebilir. Þu an Türkiye’de 10 yýl önce deneyimlediðimiz ve 30 yýllýk mazisi olan bir serbest piyasa anlayýþý yok.
Peki ne iþe yarýyor bu tahminler? Piyasayý çok yakýndan takip edince, detaylara daldýkça, büyük resmî unutabiliyoruz...büyük resim, bize genel çerçeveyi çiziyor...ama yatýrýmlarýmýza yön verirken genel çerçeveyle deðil, daha kýsa vadeli beklentilerle hareket ediyoruz. Örneðin ta kullanýyoruz, ema ortalamalarýný ve bunlarýn kesiþimlerini takip edip poz azaltabiliyoruz, arttýrabiliyoruz...daha da önemlisi koruma amaçlý hedge poz açabiliyoruz.

pdd makul. ikinci tukas olabilir bana göre.

Yer Ýmleri