Originally Posted by
Halukcan
Bilanço analizinde çok iyi olduðum söylenemez, ama 2 parametreye bakarým ve bu beni bugune kadar hiç yanýltmamýþtýr.
Net kar filan hikayedir.
Gelir tablosundan daha önemli bir tablo vardýr, nakit akýþ tablosu. Öyle þirketler vardýr ki, para giriyordur, ama amortisman gideri yüzünden net zarar yazar. Öyle þirketler vardýr ki, güya kar açýklýyordur, ama faaliyetlerden para kazanamýyordur!
Nakit akýþ tablosundaki ilk bölüm, faaliyetlerden elde edilen nakit. Bu þirket faaliyetlerden para kazanýyor mu, para mu azaltýyor onu gösterir. Bu bence bilanöodaki en önemli yerdir, þirketin karakutusudur bana göre.
O kalem eðer elde ettiði net kardan fazlaysa, bu pozitif bir göstergedir. Bazý þirketler para kazanmasýna raðmen zarar yazabiliyor.
Bu sayede 2014 de VESTL'in hareketini yakalamýþtým, ama trenden erken indim. 2.20 liradan aldýðým vestelde, 4.20tl den vedalaþtým, 1.5 yýlda dolar bazýnda %70-80 kar etmiþtim. VESTEL den kazandýðým parayý hiçbir yerde kazanmadým, o sýralar ama gereksiz risk almýþtým portfoyun yüzde 60'ý endekse gömülüydü.
Þimdi bakýyorumda eskiden ne kadar cahilmiþim, para kazanmama raðmen o kadar büyük aðýrlýk vestel de olmasý hataydý, piyasalarýn benle ayný görüþe gelmesi güzel bir tesadüf oldu , ama gelmeyebilirdi.
Üniversitede 4 yýlda öðrendiðim tek yararlý bilgi buydu, Bilkent de aldýðým bilanço analizi dersi gerçekten her sene Türkiyede endeksi yenmeme neden oldu.
Tony hocama gidip vestelin nakit akýþýný göstermiþtim, sonra gelir tablosunu. Bana dediði bu adam parayý kazanýyor, ama muhtemelen tekrar yatýrým yapmak için parayý þirketin dýþýna çýkarmak istemiyor. Böyle þirketler birden patlama yapabilir dedi. Hakkaten dediði oldu, 2013'e kadar süründüren endeks 2 yýlda dolar bazýnda %200 gitti yatay giden endekste. Ben trende 4.20 liradan indim ama 8 liraya kadar gitmiþti ben sattýktan 3 ay sonra.
Yer Ýmleri