Þu an naktimin %33 döviz varlýk (altýn-usd-euro) %67 TL varlýk (TL mevduat-Borsa-BES). Dolar-Altýn suni bir sýçrama yaptýðýnda satýp, alttan almayý planlýyorum. Aslýnda artýk tüm davranýþým bu yönde, her hangi bir ürün hýzlý yükseliþe geçerse, karýmý alýp çýkýyorum.
*Gayrimenkul kýsmýný izninizle söylemek istemiyorum.
“Sermaye piyasasý, sabýrsýz kiþiden sabýrlý kiþiye para aktaran bir araçtýr". Warren Buffett
"Don't be dazzled by the stock market.. It's a giant distraction" John Bogle
Daha kýramadýk ama son 2 senede kendime güvenim geldi açýkçasý. Yani, sadece finansal anlamda deðil, ruhen de özgürlük gibi oluyor. Yarýn kovulacak olsam, çok büyük hüzün yaþamam. (Elbet üzülürüm). Ama eskiden böyle bir þey baþýma gelse, ruhen ciddi sýkýntý yaþardým. (Kariyer hýrsým var. Yýkýlýrdým).
Enstrümanlarýn da bir zamaný olduðuna inanýyorum. Bu yýlýn ilk dönemi (kimisine göre 3 ay, kimisine göre 6 ay) borsa yükseliþte olacak. Bu nedenle, konsantrasyonumu borsaya verdim. TL'de günlük 11-13 arasý oranlar alýyorum. Çok irdelemiyorum. Borsa da ciddi fýrsatlar (hem de derin ve güçlü hisselerde) olabiliyor. Bu nedenle Borsa ve Altýn dýþýndaki enstrümanlarýmda ciddi deðiþiklik yapmayacaðým. Onlar beklemede 3-5 kazandýrýyor ya da kaybettiriyor.
Ama bundan 2 ay sonra, borsada çok hissem kalmayabilir.
Gayrimenkulü göz ardý baktýðýmýzda altýn-usd-euro %33 olduðunda bunlarý eþit mi daðýtýyorsunuz? Hem altýn hem de usd olduðu için soruyorum.
Diðer yandan TL mevduat-Borsa-BES içinde hemen hemen benzer durum geçerlidir. Örneðin %7 BES tutmak ile %60 tutmak arasýnda ciddi fark vardýr.
Temel olarak bunlarý sormamdaki neden enflasyon + %10 getiri hedefinizdeki enstrümanlarý tam olarak anlayabilmektir.
Yatýrým tavsiyesi içermez ve asla yatýrým tavsiyesi DEÐÝLDÝR.
Ben hiiic acimiyorum bizim millete.. 30 kusur senede neler gordum neler..
O yuzden birakin kobrayi yesinler yoksa akillanmazlar..
Ellemeyin, dokanmayin, akil vermeyin, onlar su anda biz temettuculere akil veriyorlar, bizimle alay ediyollar ama kobrayi yeyince anlayacaklar hanyayi konyayi...
Syg,
Sabir ve zaman: iste benim bahadir askerlerim.. TOLSTOY
O zaman þöyle detay vereyim. 2 adet BES'imiz vardý. Birini sýfýr kesinti ile aldýk. Þu anda geri kalan BES çok düþük. Portföyün %3'ü falandýr. 4 sene sonra ,onda da sýfýr kesinti hakkýmýz olacak.
Bence þu anda, aþaðýdaki oranlar çevresinde daðýlým enflasyon üzere getiriyi saðlayabilir.
%40 TL Mevduat (TL kazanýyorum, TL harcýyorum, bu mantýk ile benim portföyde her zaman aðýrlýk TL Mevduat olmalýdýr.)
%25 Borsa (Yýlýn ilk yarýsýndaki duruma göre, daha sonra borsadan çýkabilirim)
%25 Altýn (160-170 TL'den itibaren altýn alýyorum. Þu an ons , Çin'deki saðlýk durumu nedeniyle aniden yükselirse, satýþa geçebilirim, mesela 1.650 USD/ons olsa satarým altýný)
%10 Döviz (Euro USD eþit, parite durumuna ve beklentisine göre herhangi birinde aðýrlýk arttýrabiliriz)
Bes'i ayrý tuttum. Herkesin BES konusundaki yaklaþýmý farklý.
Yer Ýmleri