Şirkette eğer böyle bir işlem yapılmışsa o azaltım zararları yok etmek içindir ortaklara vermek için değil. Şöyle olabilir; sermaye 7 milyon, zarar 3 milyon, özvarlık 4 milyon. Sermayeyi 3 azaltarak zararı yok edersiniz sermaye 4 özvarlık 4 olur, bi de üzerine 6 artırım yaparsınız 10 sermaye 10 özvarlık olan tertemiz bir şirketiniz olur. Eğer zararı yoketmeseydiniz ve doğrudan 6 milyon artırım yapsaydınız 13 milyon sermayesi olan ama 10 milyon özvarlığı olan bir şirket olarak sermayenizden yemiş görünecektiniz. Yapılan işlem hukuka uygundur.
Ekleme: İlave sorunuzu daha sonra gördüm hakim şirket neden bunu yapar diye sormuşsunuz. Senaryoyu şöyle yapalım. Sermaye 7, zarar 6, özvarlık 1 olsun. Ticaret Kanununa göre bu şirkette önlem alınması lazım (TTK 376. madde- zarar
sermayenin yarısını geçerse kademeli olarak alınacak tedbirler var, yaptırımı tasfiye ve hileli iflasa kadar gider) Azaltım yaptınız sermaye 4 zarar 3 özvarlık hala 1 olur. Eş zamanlı artırım yaptınız sermaye 10 özvarlık 7 oldu, sorun çözüldü. Azaltım yapmadan artırım olsaydı 13 sermaye 7 özvarlık olacaktı %50 sınırının az üzerinde, bu yıl azcık zarar etse yine önlem noktasına gelecek. Rakamlar net olmamakla birlikte buna yakın değerdedir.

Yer İmleri