Güzel soru. Bu soru son dönemlerde özellikle small cap denen bist30 dýþýndaki hisselerde yaþanan hareketliliði anlamak için de soruluyor.
Bence de, düþük faiz ortamý ve reel hayatta iþ yaparak para kazanma þansý azaldýðý için böyle bir eðilim oluþtu. Bu eðilimde sosyal medyadaki bazý çok takipçili hesaplarýn da etkisi büyük. Ama ben bu konuda esas parayý götürenin arka taraftaki bazý orta boy spekülatörler olduðunu düþünüyorum. Yani ön tarafta bazý çok takipçili hesaplar, bilinçli bir þekilde desteklendi. Yani adamlarýn yazdýðý hisseler bilinçli hareket ettirildi, bir güven oluþmasý ve fenomen olmalarý saðlandý, sonra da bu hesaplar üzerinden manipülasyon yapýlmaya baþlandý.
Sonuç olarak. Ponzi olayýna benzetiyorum bu durumu. Bahanelerden biri olarak da teknoloji, yazýlým vs argümanlarý kullanýldý. Yýllarca sektörde profesyonel olarak çalýþmýþ biri olarak, 5g gelecek, Teknosa bu iþten çok olumlu etkilenecek görüþünü okuyunca kahroluyorum. Takipçilerin de eðitim ve bilinç düzeyi düþük olunca, inanlar da çok oluyor...bu iþ Nasrettin hocanýn koyunlarýn geçerken yünlerinin çalýlara takýlma iþine benziyor.
Neyse, toparlayalým. Her ponzide olduðu gibi, bu iþin sonunda birileri servetine servet katacak...aç gözlü, kumar oynama arzusundaki küçük kumarbazkar da para kaybedecek...üzücü ama, 20 yýl aradan sonra yine 100 binlerce borsa küskünü oluþacak...sonra bizim gibi gönüllüler de deniz yýldýzý hikayesinde olduðu gibi birer birer kurtarmaya çalýþacak bu yaralýlarý.
Toparlayamadýðýmýn farkýndayým

sadede geleyim. Yabancý sermaye giriþi olmadan finansal piyasalarda sürdürülebilir getiri imkansýz. Olsak olsak içe kapanýk Ýran gibi bir ülke oluruz. Hem Avrupalý gibi yaþayalým, tüketelim, hem de yabancý sermaye giriþi olmadan bunu yapalým dersek, olmaz, olamaz. Sürdürülebilir getiri için iyi büyümemiz, bunun için de çok fazla üretmemiz ve satmamýz lazým. Bu da sermaye ile oluyor, yerel kaynaklar kýsýtlý, zaten bu nedenle geliþmiþ ülke deðil, geliþmeye çalýþan ülke diyorlar bize.
Yer Ýmleri