Originally Posted by
pit
Evet temettü için hisse biriktirmek güzeldir gelecek için de iyidir. Ancak yýllar öncede benzer yatýrým mantýðý ile yatýrým yapmýþ biri olarak þunu söyleyebilirim.Asýl hedefiniz karþýlaþtýracaðýnýz bir enstruman (yýllýk faizler, enflasyon veya kur) ile portföyünüzü sürekli takip etmeniz ve öncelikli hedefiniz bunlarý yenmek olmalý. Ara sýra aþýrý þiþen hisseleriniz olursa realize olup sabýrla aþaðýlarý beklemeniz. Bizim ülkenin krizi bitmez ve her hisse fýrsat verir.
Örneðin adam meþhur balon tarým hissesini 6 tl den almýþ, 15,50 görmüþ oradan bariz dönmüþ 14 lerde takýlmýþ uzun süre satmamýþ, þimdi 11,xx lere gelmiþ , maliyetim 6 onunda altýna gelirse yine alýrým satmam beklerim vs vs diyor. Halbuki sat 15 lerden veya 14 lerden geri aldýðýnda maliyetin 4,x lere gelir. Bindir güçlükle elde edilmiþ karýný eritmiþ yazýk. Öte tarafta tüpraþcýlar 200 olacak diye 130-140 lardan satmadýlar, göz göre göre yabancý halka arz yaptýðý halde. Þimdi 200 de olsa bir yýl önceki hisse deðerlerini döviz cinsi ancak yakalarlar.
Borsada fýrsatlar bitmez, sermaye biter ...
Bol kazançlar
Anlattýðýn yatýrým tarzý, benim tarzýma benziyor. Ancak bu tarz nispeten piyasayý aktif takip eden ve teknik temel detaylý analizlere vakit bulan, piyasa Bilgi düzeyi nispeten yüksek kiþiler için geçerli.
Zaten þunu kabullenmek gerek. Bir yatýrým tarzý herkese uymaz, neden bu konuda ýsrar ediyoruz. Ayrýca bahsettiðin tarzý doðru uygulatan, bu konuda baþarýlý olan biri, her yýl ortalama %50 kazanç saðlar, 10 yýlda hatrý sayýlýr bir serveti olur. Yani bunu beceren zaten bence 1000 de bire girmiþ olur baþarý olarak.
Gelelim bahsettiðin hisselere. Elimde maliyeti 5 TL altýnda olan hektaþ olsa ben de satmazdým. Çünkü bu bilanço kötü geldi. Benim uzun vade yatýrýmdan çýkýþ þartým iki bilançonun üst üste kötü gelmesi...14 diyorsun, 13 diyorsun...peki bilanço iyi gelse geri alým fýrsatý vermese ne olacaktý, malý kaptýrmýþ olacaktýn....yani anlattýðýn tarzý becerebilen olabilir, yapabilene zaten saygý duyarým. Ben de iyi bir trader sayýlmam zaten.
Ha hektaþa bu fiyatlardan Giriþ yapar mýyým...hayýr, son iki yýl olduðu gibi, buradan da giriþ yapmam...niye sistemime göre grafik Pahalý olduðu için...sýfýrdan giriþ yapmam demek, elimde düþük maliyetten olsa satarým demek olmuyor.
Tüpraþ ayrý hikaye.,,ama hepsi ayný yere varýyor...kiþi yatýrýmcý profilini belirleyip, ona göre stratejisini belirlemeli.
Mesela, sana sorsam vadeli iþlemlerde iþlem yapýyor musun? Bu kadar piyasanýn içinde ve trendleri bu kadar iyi yakalayabiliyorsan, 140 dan Tüpraþ ta short yapsan, parayý koyacak yer bulamazdýn...uyar mý sana?
Önemli dönüm noktalarýný, beðendiðim analizleri Twitter dan da paylaþýyorum...@cautionary53
Yer Ýmleri