Haklýsýnýz, hatta bunlar iyi günlerimiz bile olabilir.
Twitter’da geçtiðimiz ay baþkanýn bir söyleþisi paylaþýlmýþtý.orada spk, Baþkan vs etiketleyerek þunu önerdim. Dolaþýmdaki payý %10 altýnda olan firmalar paylarýný en az %10 yapacaklar, ya da adil deðerleme ile kottan çýkacaklar. Çok basit, böylece borsadaki kumar hisseleri önemli ölçüde azalýr. Bir geliþme olur mu, sanmam...zira kalkýnma bankasý dahi, devlet bankasý olmasýna raðmen ayný durumda. Kumarý oynayanlar devlet erkaný veya birinci derece yakýnlarý olabilir.
Neden bunlar iyi günlerimiz olabilir diyorum. Yabancý yatýrýmcý en azýndan aþýrý düþüþ ya da yükseliþlerde dengeleyici rolündeydi. Hýzla çýkýp gidiyorlar. Artýk bankalar, Tüpraþ, Ereðli, THY bile birkaç büyük speðin oyuncaðý haline gelebiliyor. 30-40 milyonla saçma sapan hareketler yapabiliyor bu büyük tahtalar.
En büyük tehlike de þu. Küçük yeni yatýrýmcý malda, hatta yüksek miktarlý kredi kullananlar da var. Yerli büyük fonlar da malda. Yabancý ortalýkta yok, alým yapmaya niyeti de pek yok. Herhangi türbülansta borsaya kim destek atacak, krediler patlayýnca mecburi satýþlar gelince hisselere kim destek atacak.
Borsamýz dolar hareketlendiðinde, Birkaç günde 114 binlerden 100 bin altýný gördü. Benzer daha büyük bir türbülansta 90 bin altý böle görülebilir. Küçük bir panik yaþanmasý yeterli bunun için.
Özetle...üzgünüm. Baþta piyasa kural koyucularý, piyasa yapýcýlarý, hemen herkes suçlu. Elimizden gelen mümkün olduðunca defansif bir portföy ile beklemek. Çok büyük fýrsatlar çýkmadýkça, orta vade portföyde hisse oraným çok yüksek olmayacak.
Önemli dönüm noktalarýný, beðendiðim analizleri Twitter dan da paylaþýyorum...@cautionary53
Yer Ýmleri