Originally Posted by
pilavli
Güzel kardeþim sen balýk istiyorsun da ben sana balýk tutmayý öðreteyim.
Ýlgilendiðin hisse (ya da dolar, altýn vb.) için geçmiþe dönük uzun vadeli fiyatlarýný bul, en az on yýllýk olsun, 15-20 yýl daha iyi. Programlama biliyorsan yazacaðýn ufak bir programla, iyi excel biliyorsan excel fonksiyonlarýyla hiçbirini bilmiyorsan el emeði göznuruyla tüm düþüþlerin listesini çýkar, bunlarý düþüþ yüzdesine göre sýrala, bir frekans tablosu oluþtur. Her düþüþ yüzdesi için ihtimal kaçtýr elinde olsun. Sonra örneðin hisse düþüþ yapýyorsa yüzde elli düþtüyse daha fazla düþme olasýlýðý ne kadar bilirsin. Mesela bundan daha fazla düþme olasýlýðý yüzde beþ artýk yükselme olasýlýðý yüzde 95 diyorsan o riski göze alýp hisseye girersin.
Gayet mantýklý görünüyor deðil mi? Þimdi bu pratikte nasýl iþler onu da kendimden örnekleyeyim.
Yukarýdakini aynen yaptým, hisse halkbank, sene 2017, büyük bir þirket, devlet bankasýdýr batmaz etmez, fiyatý çok düþtü deyip koydum parayý. Ben girdim ya, hisse benim o düþme olasýlýklarý tablomu deldi ve tarihteki tüm düþüþlerinden daha büyük bir oranda yüzde yetmiþ düþtü, üzerine iki yýl da çýkamadý hala ayný yerde zaman maliyetini de koyarsan düþüþ yüzde seksen veya daha fazla eder. Ýkinci bir örnek, ayný hesabý ekgyo için de yaptým, ülkedeki en büyük gayrimenkul þirketidir, o da benzer zamanlarda %60'tan fazla düþtü ve geçmiþteki rekorlarýný kýrýp tarihi rekor düþüþünü yaþadý. Bu iki hissede benim portföy kuþ oldu, zararýmý çýkarmak için baþka hisselerde çok uðraþmak zorunda kaldým.
Kýsaca bu hesap iyidir hoþtur ama benim gibi þanssýzsanýz tarihinde yapmadýðý düþüþ baþýnýza gelebilir. O nedenle borsada denir ki dibin dibi vardýr, yüzde elli yüksek bir düþüþ gibi görünüyor, dolar altýn vb bu kadar düþemez ama hisse dediðin inanýlmaz düþüþler yaþatabiliyor, üstelik anlý þanlý büyük þirketlerde bile. Önlem olarak ya stoploss yapýlacak, ya da hisse bazýnda deðil endeks bazýnda viopta falan girilecek, tek hisse yüzde elli düþebiliyor ama endeksin o kadar düþmesi pek mümkün deðil.
Yer Ýmleri