Artan
Azalan
Ýþlem
BIST 30
BIST 50
BIST 100
NASDAQ 100
Hisse Fiyat Fark% Hacim (TL) Düþük / Yüksek
132,00 10% 153,53 Mn 120,20 / 132,00
38,94 10% 903,54 Mn 35,50 / 38,94
20,24 10% 140,46 Mn 17,83 / 20,24
6,05 10% 912,65 Mn 5,56 / 6,05
8,92 9.99% 13,43 Mn 8,46 / 8,92
13,14 -10% 936,93 Mn 13,14 / 14,97
31,20 -9.98% 197,53 Mn 31,20 / 33,70
948,00 -9.97% 6,65 Mn 948,00 / 948,00
12,02 -9.96% 818,17 Mn 12,02 / 12,55
1,22 -9.63% 10,84 Mn 1,22 / 1,30
300,75 -2.43% 17,48 Mr 300,50 / 310,75
431,75 2.74% 15,51 Mr 421,50 / 443,50
290,25 2.2% 15,21 Mr 281,00 / 303,75
3,12 -0.64% 14,23 Mr 3,12 / 3,27
70,65 -3.48% 10,97 Mr 70,40 / 73,60
19,04 0.32% 736,85 Mn 18,55 / 19,21
290,25 2.2% 15,21 Mr 281,00 / 303,75
730,00 -1.55% 3,11 Mr 725,50 / 745,50
93,40 1.03% 608,11 Mn 92,95 / 95,20
110,00 -1.7% 169,39 Mn 109,30 / 112,60
31,86 1.53% 170,47 Mn 31,38 / 32,30
10,27 -3.02% 269,79 Mn 10,27 / 10,67
85,95 4.56% 733,04 Mn 82,75 / 86,15

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj
Sayfa 1205/1230 ÝlkÝlk ... 205705110511551195120312041205120612071215 ... SonSon
Arama sonucu : 9840 madde; 9,633 - 9,640 arasý.

Konu: ...::: Beyaz Yaka Ýçin Tasarruf ve Yatýrým Koçluðu-2 :::...

1. ...::: Beyaz Yaka Ýçin Tasarruf ve Yatýrým Koçluðu-2 :::...

Cauti abiye ek olarak karþýt yatýrýmda psikolojinin çok önemli olduðunu düþünüyorum. Bunla basa çýkmak, temel ve teknik analizin dýþýnda ayrý bir meziyet ister.

Benim tanýdýðým bu isi en iyi yapan Serkan Ünal Bey var. Kendi YouTube kanalý var, açýp izleyebilirsiniz. Herseyden önce o psikolojiye hazýrlanmanýz lazým bence. Çünkü siz ayi piyasasýnda yatýrým yapiyosunuz. Nasýl boða piyasasýnda sürekli yukarý gideceðimiz hissi(þuanki gibi) varsa ayida da siz aldýkça düþecek, çok kötü günlerin ufukta olduðu ,gelecek kaygýlý mesajlar eksik olmayacak ve siz tam ayi piyasasýnýn sonlarýnda yeter artýk diyip çýkacaksýnýz.

Bu psikolojiye kesinlikle önden hazýrlanmanýz lazým. Yoksa benim gibi deneyimleyerek tecrübe edersiniz

2. Buradaki arkadaþlarla bir fikir alýþveriþi yapmak istiyorum.

Kendim dahil çevremde bir kaç arkadaþýmýn iþyerleri tamamen, kalýcý olarak evden çalýsmaya döndü. Yani plazalarda 3-4 kati olan yerler, koca ofisleri olan þirketler buralara kilit vurdu.
    Peki bu yaklaþým hangi sektörleri nasýl etkiler ? Bu etkiyi Pandemi etkisi gibi dönemsel olarak düþünmeyin lütfen. Kalýcý olarak bi etki var ve pandemide sonra da devam edecek gibi düþünün.

Benim ilk aklýma gelen pozitif olarak gýda parekendecileri geliyor. Çalýþýrken tost veya pogaca ile geçiþtirilen öðünler kahvaltýya, öðlen yemekleri evde hazýr gýdalarla hýzlýca hazýrlanmaya baþlandý.

3. Herhangi bir oran, rakam belirtmek doðru olmayabilir. Ben, en güzel parayý böyle iþlemlerde kazandým mesela TUPRS örnek verebilirim yakýn zamanda 80 tl ve altýnda hem de dolar bozup maliyet yaptýk baþlýðýnda herkes aðlýyor küfürler ediyordu investing öyle 40 tl hedefler havalarda uçuþuyordu. Zordur psikolojisi, ben þuna kanaat getirdim bazý insanlar yapabilir bazýlarý da yapamaz, yapamayan insanlardan iseniz kasmaya gerek yok sonradan öðrenmek çok zor.

Þunu gördüm piyasada kendini tanýyan, kendine karþý dürüst olan, tarzýný bilen herkes ( kendi tarzi ile) para kazanabilir. Kendini kandirip olmadigi biri gibi davranmaya çalýþan herkes de mutlaka kaybeder.

Ekran izlerken surekli zarar mi ediyorsunuz? Ýzlemeyin. Temel analizle alýp sabredemeden satýyor musunuz? Almayýn daytrade yapýn. Mutlaka sizin de kazandýðýnýz / kazanci koruduðunuz bir yöntem vardýr ona yönelin, onun için de kendinizi keþfetmeniz ve kendinize kusurlarýnýza karþý dürüst olmanýz lazým en zor þey aslýnda bu. Bundan sonrasý geliyor. Neyi iyi yapýyorsanýz, orada ýsrar ettikçe baþarý artýyor.

Þunu da ekleyeyim burada böyle geçmiþe grafiðe vs. Açýp bakmak konuþmak çok kolay, pek çok insan yatirim psikolojisini yönetemiyor, onlardan iseniz fonlardan sepet yapmak da çok mantýklý bir alternatif.

Alýntý Originally Posted by erdi Yazýyý Oku
    Herkese merhaba, buradaki arkadaþlara ve Cauti Bey'e bir sorum olacak.
    Temeli saðlam, Bist 100 içinde yer alan bir hisse düþünelim.
    Bu hisse bir þekilde tepeden % 50 düþmüþ olsun. Herkes daha da düþeceðini düþünüyor ve çoðu kiþi almaya korkuyor. Bu tarz bir hissede karþýt yatýrým yapmak için tepeden % kaç düþmesi gerekiyor ? Böyle bir yüzdesel oran var mý?

Daha önce bu tarz bir soruyu hisse ismi de vererek TAV için sormuþtum. O zaman 13-14 TL aralýðýnda gidip geliyordu.
    2 ya da 3 ay oldu soralý ,þu anda hisse 21 TL.
    Borsada olmaz diye bir þey yok ama %50 bu tarz bir hissede karþýt yatýrýma giriþmek için yeterli bir yüzde mi sizce ?

O zaman Syn. Cauti her ay azar azar almanýn daha mantýklý olduðunu söylemiþti.
    Ayný zamanlarda þans o ki, bu soruyu bir röportajda Yunus Þahin isimli bir analiste sordular. Tav için deðil de THY için sordular.
    O mesela THY - 5 TL' ye düþerse ancak karþýt yatýrýmdan bahsedilebilir dedi .
    SM-N985F cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.

Duhul
    Feb 2017
    Ýkamet
    Istanbul, New York
    Gönderi
    3,061
     Alýntý Originally Posted by nosfecagri Yazýyý Oku
    Murat Berk, yky baþ analisti, inanýlmaz baþarýlý hiç yanýldýðýný görmedim. Strateji raporlarý hep tam isabet, okumasý da çok lezzetli.

Unlu menkul yýllýk yabancýya hazýrladýðý raporlar inanýlmaz baþarýlý. Ayrýca o rapor neyi öneriyorsa ünlü birkaç gün sonra birkaç yüz milyonu satmamak üzere aliyor öyle de bir olayý var.

Info menkul günlük raporlarý son derece derli toplu, okumadan güne baþlamýyorum sirket haberleri teknik analiz dünün özeti vb her satýrý dolu dolu.

Kötü söz söylemek istemiyorum ama, genel kitleye hitap eden araçlar ( tv vb.. ) nasil ister istemez daha yüzeysel ise genele hitap eden analistler de ister istemez bu þekilde takýlýyor. Mesela özgür demirtaþ ile 1 saniye harcamaya gerek yok kitlesi farklý derdi popülarite. Tuncay vb bu kategori bende.

Beyaz yaka Cauti abey gibi az bilinen ama çok etkili kiþilerin peþinden koþmalý, herkesin yürüdüðü yolda ekmek yok.

Güne Ýnfo,Tacirler,A1, Yfas ve ziraat yatýrým günlük bültenlerine okumakla baþlarým. Yatýrýmcý için doyurucu ve satýr arasý haberleri yakalamak önemlidir.
    --
    Piyasada beðendiklerim:
    Teknik açýdan çok isim olsa da Burak Arslan, Ahmet Mergen ve Selçuk Gönençler takibimde.
    Temel analiz açýsýndan ise Yunus Þahin derim. Yine ayný ekolden çok kiþi var bildiðiniz. Akýl süzgecinden geçirmek en önemlisi.
    Makro(+temel&teknik) açýdan ise Cauti abi
    syg
    --
    Piyasa ile ilgili tüm gerekli siteleri tek bir sayfada bulabilmesi için bir Yatýrýmcý Rehberi hazýrladým.
    https://dividendexpert.blogspot.com/...l-linkler.html
    Son düzenleme : Trade Shark; 18-12-2020 saat: 16:14.
    “Sermaye piyasasý, sabýrsýz kiþiden sabýrlý kiþiye para aktaran bir araçtýr". Warren Buffett
    "Don't be dazzled by the stock market.. It's a giant distraction" John Bogle

5. Öncelikle Cauti Abi ve cevap yazan diðer arkadaþlara teþekkür ederim.

Yaþým gereði çok borsa tecrübem yok, yaklaþýk 3-4 yýldýr ilgileniyorum.
    Bu bilgi ve tecrübe eksikliðini gidermek için bol bol yatýrým hakkýnda kitaplar okuyorum ve ayrýca forumun bu sayfasýný baþtan aþaðý okudum ve takip ediyorum. Forumun bana göre en faydalý baþlýðý burasý. Konuyu baþlatan ve içerik yazan bütün arkadaþlar gerçekten çok bilgili insanlar.

2020 baþýnda gayrimenkul satýþý sonrasý elime toplu bir para geçti. Baþlangýçta bir süre mevduatta deðerlendirdim. Bu paraya kýsa bir zamanda ihtiyacým da yoktu. Daha sonra borsalarda pandemi kaynaklý bir çöküþ oldu.
    Mart ayýnda deðil ama nisan ayýndan itibaren baþlayarak kendimce temel analize göre belirlediðim ve olmasý gereken fiyatýn altýnda iþlem gören BÝST 30 hisselerinden almaya baþladým. Bu alýmlarý yaklaþýk 3 ayda tamamladým.

Daha sonra hisselerin yükselmesini bekledim ve çoðunu % 30-%70 arasý bir karla sattým.
    Burada yaptýðým tek doðru iþ BÝST 30 hisselerine güvenip, birazda cahil cesareti ile elim titremeden alým yapmam oldu.
    Yoksa bu kadar baþarýlý olamazdým.

Ama her yýl böyle kriz olup da dipten hisse toplayamayacaðýmý bildiðimden temel ve teknik analiz yönünden kendimi geliþtirmeye çalýþýyorum.
    Ara ara da bu sayfaya gelip soru soruyorum, sað olsunlar ilgilenip cevap veren de çok oluyor.

Para verseydim buradaki kadar doyurucu bilgilere kesinlikle ulaþamazdým.

6.  Alýntý Originally Posted by erdi Yazýyý Oku
    Herkese merhaba, buradaki arkadaþlara ve Cauti Bey'e bir sorum olacak.
    Temeli saðlam, Bist 100 içinde yer alan bir hisse düþünelim.
    Bu hisse bir þekilde tepeden % 50 düþmüþ olsun. Herkes daha da düþeceðini düþünüyor ve çoðu kiþi almaya korkuyor. Bu tarz bir hissede karþýt yatýrým yapmak için tepeden % kaç düþmesi gerekiyor ? Böyle bir yüzdesel oran var mý?

Daha önce bu tarz bir soruyu hisse ismi de vererek TAV için sormuþtum. O zaman 13-14 TL aralýðýnda gidip geliyordu.
    2 ya da 3 ay oldu soralý ,þu anda hisse 21 TL.
    Borsada olmaz diye bir þey yok ama %50 bu tarz bir hissede karþýt yatýrýma giriþmek için yeterli bir yüzde mi sizce ?

O zaman Syn. Cauti her ay azar azar almanýn daha mantýklý olduðunu söylemiþti.
    Ayný zamanlarda þans o ki, bu soruyu bir röportajda Yunus Þahin isimli bir analiste sordular. Tav için deðil de THY için sordular.
    O mesela THY - 5 TL' ye düþerse ancak karþýt yatýrýmdan bahsedilebilir dedi .

Güzel kardeþim sen balýk istiyorsun da ben sana balýk tutmayý öðreteyim.

Ýlgilendiðin hisse (ya da dolar, altýn vb.) için geçmiþe dönük uzun vadeli fiyatlarýný bul, en az on yýllýk olsun, 15-20 yýl daha iyi. Programlama biliyorsan yazacaðýn ufak bir programla, iyi excel biliyorsan excel fonksiyonlarýyla hiçbirini bilmiyorsan el emeði göznuruyla tüm düþüþlerin listesini çýkar, bunlarý düþüþ yüzdesine göre sýrala, bir frekans tablosu oluþtur. Her düþüþ yüzdesi için ihtimal kaçtýr elinde olsun. Sonra örneðin hisse düþüþ yapýyorsa yüzde elli düþtüyse daha fazla düþme olasýlýðý ne kadar bilirsin. Mesela bundan daha fazla düþme olasýlýðý yüzde beþ artýk yükselme olasýlýðý yüzde 95 diyorsan o riski göze alýp hisseye girersin.

Gayet mantýklý görünüyor deðil mi? Þimdi bu pratikte nasýl iþler onu da kendimden örnekleyeyim.
    Yukarýdakini aynen yaptým, hisse halkbank, sene 2017, büyük bir þirket, devlet bankasýdýr batmaz etmez, fiyatý çok düþtü deyip koydum parayý. Ben girdim ya, hisse benim o düþme olasýlýklarý tablomu deldi ve tarihteki tüm düþüþlerinden daha büyük bir oranda yüzde yetmiþ düþtü, üzerine iki yýl da çýkamadý hala ayný yerde zaman maliyetini de koyarsan düþüþ yüzde seksen veya daha fazla eder. Ýkinci bir örnek, ayný hesabý ekgyo için de yaptým, ülkedeki en büyük gayrimenkul þirketidir, o da benzer zamanlarda %60'tan fazla düþtü ve geçmiþteki rekorlarýný kýrýp tarihi rekor düþüþünü yaþadý. Bu iki hissede benim portföy kuþ oldu, zararýmý çýkarmak için baþka hisselerde çok uðraþmak zorunda kaldým.

Kýsaca bu hesap iyidir hoþtur ama benim gibi þanssýzsanýz tarihinde yapmadýðý düþüþ baþýnýza gelebilir. O nedenle borsada denir ki dibin dibi vardýr, yüzde elli yüksek bir düþüþ gibi görünüyor, dolar altýn vb bu kadar düþemez ama hisse dediðin inanýlmaz düþüþler yaþatabiliyor, üstelik anlý þanlý büyük þirketlerde bile. Önlem olarak ya stoploss yapýlacak, ya da hisse bazýnda deðil endeks bazýnda viopta falan girilecek, tek hisse yüzde elli düþebiliyor ama endeksin o kadar düþmesi pek mümkün deðil.

7.  Alýntý Originally Posted by pilavli Yazýyý Oku
    Güzel kardeþim sen balýk istiyorsun da ben sana balýk tutmayý öðreteyim.

Ýlgilendiðin hisse (ya da dolar, altýn vb.) için geçmiþe dönük uzun vadeli fiyatlarýný bul, en az on yýllýk olsun, 15-20 yýl daha iyi. Programlama biliyorsan yazacaðýn ufak bir programla, iyi excel biliyorsan excel fonksiyonlarýyla hiçbirini bilmiyorsan el emeði göznuruyla tüm düþüþlerin listesini çýkar, bunlarý düþüþ yüzdesine göre sýrala, bir frekans tablosu oluþtur. Her düþüþ yüzdesi için ihtimal kaçtýr elinde olsun. Sonra örneðin hisse düþüþ yapýyorsa yüzde elli düþtüyse daha fazla düþme olasýlýðý ne kadar bilirsin. Mesela bundan daha fazla düþme olasýlýðý yüzde beþ artýk yükselme olasýlýðý yüzde 95 diyorsan o riski göze alýp hisseye girersin.

Gayet mantýklý görünüyor deðil mi? Þimdi bu pratikte nasýl iþler onu da kendimden örnekleyeyim.
    Yukarýdakini aynen yaptým, hisse halkbank, sene 2017, büyük bir þirket, devlet bankasýdýr batmaz etmez, fiyatý çok düþtü deyip koydum parayý. Ben girdim ya, hisse benim o düþme olasýlýklarý tablomu deldi ve tarihteki tüm düþüþlerinden daha büyük bir oranda yüzde yetmiþ düþtü, üzerine iki yýl da çýkamadý hala ayný yerde zaman maliyetini de koyarsan düþüþ yüzde seksen veya daha fazla eder. Ýkinci bir örnek, ayný hesabý ekgyo için de yaptým, ülkedeki en büyük gayrimenkul þirketidir, o da benzer zamanlarda %60'tan fazla düþtü ve geçmiþteki rekorlarýný kýrýp tarihi rekor düþüþünü yaþadý. Bu iki hissede benim portföy kuþ oldu, zararýmý çýkarmak için baþka hisselerde çok uðraþmak zorunda kaldým.

Kýsaca bu hesap iyidir hoþtur ama benim gibi þanssýzsanýz tarihinde yapmadýðý düþüþ baþýnýza gelebilir. O nedenle borsada denir ki dibin dibi vardýr, yüzde elli yüksek bir düþüþ gibi görünüyor, dolar altýn vb bu kadar düþemez ama hisse dediðin inanýlmaz düþüþler yaþatabiliyor, üstelik anlý þanlý büyük þirketlerde bile. Önlem olarak ya stoploss yapýlacak, ya da hisse bazýnda deðil endeks bazýnda viopta falan girilecek, tek hisse yüzde elli düþebiliyor ama endeksin o kadar düþmesi pek mümkün deðil.
    Bahsettiðiniz 2017 yýlýnda, ayný zamanda Halkbank çalýþaný da olan bir grup arkadaþým Halkbankasý'nýn fiyatýnýn bedava olduðunu düþünüyordu. Yanlýþ hatýrlamýyorsam 12 TL'den almýþlardý. Sonra bahsettiðiniz o büyük çöküþ oldu. O gün bu gündür elim çok gitmesine raðmen hiçbir kamu þirketi hissesi almýyorum.

8.  Alýntý Originally Posted by erdi Yazýyý Oku
    Bahsettiðiniz 2017 yýlýnda, ayný zamanda Halkbank çalýþaný da olan bir grup arkadaþým Halkbankasý'nýn fiyatýnýn bedava olduðunu düþünüyordu. Yanlýþ hatýrlamýyorsam 12 TL'den almýþlardý. Sonra bahsettiðiniz o büyük çöküþ oldu. O gün bu gündür elim çok gitmesine raðmen hiçbir kamu þirketi hissesi almýyorum.
    güzel bir çýkarým...bu da benim prensiplerim arasýnda...bu demek deðil ki, kamu diye hiç yükselmez...ama 1-2 fýrsat kaçýrsan da, çok daha fazla saçma sapan düþüþten kurtulursun.
    Önemli dönüm noktalarýný, beðendiðim analizleri Twitter dan da paylaþýyorum...@cautionary53

Sayfa 1205/1230 ÝlkÝlk ... 205705110511551195120312041205120612071215 ... SonSon

Yer Ýmleri

Yer Ýmleri

Gönderi Kurallarý

• Yeni konu açamazsýnýz
  • Konulara cevap yazamazsýnýz
  • Yazýlara ek gönderemezsiniz
  • Yazýlarýnýzý deðiþtiremezsiniz
  •