Kýsa bir deðerlendirme...
3 aylýk dönemlerdeki kritik satýþ eþiði bir türlü 250 milyon TL nin üzerine çýkamýyor...
Buna karþýlýk maliyetlerde % 70 e varan artýþ görülüyor.. Dolayýsýyla % 44 lerdeki brüt kar marjý, % 15 lere gerilemiþ...
Nakit ve benzerlerindeki artýþ zannýmca, BSOKE de %50 oranýnda yapýlacaðýný tahmin ettiðim 200 milyon TL lýk bedelli sermaye artýþýnda BTCIM e isbet edecek miktarý karþýlamak amaçlý diye düþünüyorum...
Doðrusunu isterseniz beklemiyorum...
Bu mirasyediler; þirket araç ve gereçlerini, imkanlarýný, hakký huzurlarýný yemek ve devir bu devir demekle yetiniyorlar...
BTCIM de bedelli demek mirasyedilerde " eller pamuklu cebe " demek... Bunlarda "cep delik cepken delik"...
% 50 bedelli bile yapamazlar 180 milyonluk þirketin % 48 i fiilen mirasyedilerde... 90 milyonluk sermaye arttýrýmýnda bunlarýn her birinden en az 5 milyon TL çýkmasý demek...
Hani bir söz vardýr " zenginin parasý züðürdün çenesini yorar"..
Burada ise tam tersi asýl züðürt; atadan deden kalanla þirket sahibi olup da hiç bir þey yapamayanlardýr...
Ýnsan biraz utanýr... arlanýr... 2007 de ne oldu?... BSOKE neden %4 hisse aldý...
Korkuyor bu mirasyediler...
% 50 nin altýna düþtüklerinde ne yönetim kalýr ne de imtiyaz...
Hele bir yapsýnlar ÇÝMKO nun canýna minnet...
Zamanýn birinde turistin biri Rusya'nýn kasabalarýndan birine gider.. otelde kalmayý düþünür.. otel sahibi gecelik konaklamanýn 100 dolar olduðunu söyler.. turist ödemeyi peþin yaparken" ben bir odamý göreyim sonra bakarýz" der...parayý alan otel sahibi hemen otelde iyileþtirme yapmýþ müteahhide olan 100 dolarlýk borcunu öder... Müteahhit de uzun zamandýr birlikte olduðu hayat kadýnýna daha önce ödeyemediði 100 dolarý öder... hayat kadýný da dönüp otel sahibine otelde birlikte olduðu kiþilerden dolayý oluþmuþ 100 dolarlýk borcunu öder...
Turist odasýný gördükten sonra aþaðýya iner ve otel sahibine " odayý beðenmedim" der.. otel sahibi de 100 dolarý turiste geri verir...
Sonuçta 100 dolar 400 dolarlýk hacim yaratmýþ... ve herkes de birbirine olan borcunu ödemiþtir...
Bu þirket özsermayesini yaralamadan borçlarýný öder bunu yýl sonunda görürsünüz. Heleki uzun vadede çok rahat öder. Çok karamsar yazýlar yazarak speðe yardým edenler vebaldedir. Nibaþdandamý kötü bu þirket. Ytd.
Dar bir zaman aralýðýnda derledim.
Hata olmamasýna dikkat etmekle beraber , kontrol edilmesi uygundur.
Özetle:
Borsa' daki çimentolar, krize raðmen
1-Özkaynaklarýný % 3 oranýnda artýrmýþlardýr. (Çok iyi)
2-Ortalama Borçlarý ise % 18 civarýnda artmýþtýr. (Dövize raðmen)
3- % 100 ün üzerinde Karlýlýk düþüþü vardýr. (Düþük kar oraný)
4-Hasýlat kaybý ise ort. % 13 civarýndadýr (Çok iyi- Düþük fiyat nedeni ile olabilir)
5- Ortalama Borsa fiyatlarý 1 sene de % 18 kayýpta..
6-Limanlardan uzak Fabrikalarýn hasýla kaybý nettir.
Tebarüz eden ler , ADANA, BURSA, CIMSA (Cemtas olayý ile Bursa, Satýþ olayý ile Adana)
BATI ve SÖKE , büyük yatýrým ve borçlarýna raðmen, ortalamalardan çok fazla uzaklaþmamýþtýr.
Bilhassa Batý daki FÝYAT düþüþü bu tabloda desteklenmiyor. AKCANSA ile esdeðer yönetiliyor.
Borç yükü azalan,Varlýðýný artýran BURSA en basarýlý olarak lanse edilebilir.
Tüm bu çýkarýmlar, tamamen þahsýma ait olup, ilaveler ve düzeltmelere açýktýr.
Lütfen Yatýrým tavsiyesi olarak almayýnýz..
Yer Ýmleri