Originally Posted by
Burutay
Bak aziz dostum. Ben de bir þirketin faaliyet sonuçlarýnýn; yýllýk ya da 12 aylýk bazda deðerlendirilmesi gerektiðini çok iyi biliyorum, bu arada sizin mesajýnýzý da çok dikkatli bir þekilde okudum ve 12 aylýk bazda FAVÖK hesaplamasý yaptýðýnýzý da gördüm. Yani beni dikkatsizlikle suçlamanýz çok anlamsýz.
Öte yandan, evet, bir þirket için FAVÖK hesaplamasý yýllýk olarak yapýlmalýdýr bu doðru ama biliniz ki bir önceki yýla ait veriler hem makro ekonomik düzeydeki koþullarýn kýsmen ya da tamamen deðiþmesi (faiz oranlarýnýn, kurlarýn, enflasyonun artmýþ veya azalmýþ olmasý, gelir daðýlýmý ve lüks tüketim eðiliminde deðiþiklik olmasý gibi) hem de mikro düzeyde þirketin iþ hacminin ve kapasitesinin; yeni makine yatýrýmlarý veya açýlan yeni maðazalar dolayýsýyla artmýþ veya kapatýlan maðazalar dolayýsýyla azalmýþ olmasý nedeniyle artýk tarih olmuþtur Yani; bu yýlýn 9 ayý + geçmiþ yýlýn belki de arýzi nedenlerden dolayý olaðandan daha iyi ya da kötü sonuçlar içeren son 3 aylýk faaliyet karý toplanarak bulunan bir FAVÖK rakamý ve buna baðlý olarak yapýlacak hisse deðerlemesi; lehte veya aleyhte olmak üzere fena halde yanýltýcý olabilir. Öyle mi ?
Nitekim geçen yýlýn son 3 ayýnda zarar eden bir þirket, bu yýl tam tersi çok yüksek düzeyde faaliyet karý elde edebileceði gibi, tam tersi de olabilir ve olaðanüstü bir nedenden dolayý geçen yýlýn son 3 ayýnda faaliyet karý çok yüksek olan bir þirket bu yýlýn ayný döneminde fena halde zarar edebilir.
Neyse ki, gerçekten bu iþten anlayan uzmanlar sadece iyi görünen son yýlýn ya da son 12 ayýn faaliyet karýna deðil, en azýndan son 3 yýlýn hatta son 5 yýlýn FAVÖK ya da EBITDA marjlarýna bakarak bir þirketin elde ettiði kar marjýnýn istikrarlý olup olmadýðýný kontrol ederler. Bu konuda son olarak, unutmayýnýz ki sadece FAVÖK marjlarý deðil, hisseleri devralýnacak þirketlerin sahip olduðu taþýnmazlarýnýn rayiç deðerleri ile marka ya da þerefiye deðerleri de hisse devir fiyatýnýn tespitinde büyük önem taþýr.
NOT: Yapýlan yeni yatýrýmlar, deðiþik ürün ve müþteri segmentlerine yönelik maðazalarýn açýlmýþ ve bunlarýn þimdilik iyi performans gösteriyor olmasý nedeniyle, ben de bu yýl Vakko'dan geçmiþ yýla kýyasla çok daha iyi bir kar bekliyorum.
Bu arada, dünkü hareketin somut ve haklý bir nedenden dolayý mý oluþtuðu ya da sadece aldatmaya yönelik bir oyuncu hareketinden mi ibaret olduðu , ancak takip eden günlerdeki iþlem hacmi ve fiyat performansý ile anlaþýlabilir demiþtim. Þu ana kadar dünkü yükseliþi destekleyecek hatta yukarý yönlü devam ettirecek bir haber KAP'a düþmedi. Öte yandan mevcut gidiþat ne yazýk ki dünkü hareketin büyük oyuncularýn kurguladýðý bir hareket olmasý ihtimalini artýrmýþtýr. Yine de kesin konuþmamak ve bu günkü ve yarýnki gidiþatý takip etmek lazým.
Bu bir yatýrým tavsiyesi deðil kiþisel kanaat ve tahmin açýklamasýdýr. Bu tip tahmin veya öngörülerde yanýlmanýn adeta esas, isabet ettirmenin ise neredeyse istisnai bir durum olduðu asla unutulmamalý ve herkes yatýrým kararýný kendi akýl ve muhakeme yeteneðine dayalý olarak vermelidir.
Yer Ýmleri