Originally Posted by
rxpu
Basit düþünelim.
Ben bankaya 100 USD yatýrdým. Ali 100USD kredi aldý. Banka 12 USD ZK yatýrdý.
Benim hesabýmda 100USD duruyor ama Ali'nin hesabýnda da artýk 100USD var. Ali bu para ile Ahmet'ten ev aldý.
Aaaa bir anda Ahmet'in de hesabýnda birden 100USD oluverdi. Ama durun kaynaðýnda o benim 100USD deðil miydi?!?!?!?.Ama artýk bankada hem onun hem de benim 100USD duruyor.
Þimdi Evini satan Ahmet'in de bankada 100USD'si var. Ama benim bankaya koyduðum 100USD'de bankada duruyor deðil mi?
Yani bankada 200 USD oluverdi. Bu para FED'den de gelmedi.
Eyvah... Banka bir Kredi daha verdi bu sefer Ahmet'in yatýrdýðý 100USD'yi Cemalettin'e kredi verdi.
Cemalettin de gitti bu 100 USD ile Abdülbaki'den 2.elbir araba aldý. Ne oldu Abdülbaki'de de bir anda bir 100 USD beliriverdi.
Abdülbaki gitti elindeki 100 USD'yi yine sevgili bankamýza yatýrdý.
Bankada bir anda 300 USD mevduat oluverdi. FED nerede ve ne yapýyor biz bu dolarlarý yaratýrken?
Kaba taným: Herkes birbirine borcunu ödediðinde kalan para (dipte kalan posa) : dar para arzý (egzojen karakterli para)
Herkes birbirine borçlu iken yaratýlan geniþletilmiþ para arzý: Geniþ para arzý. (endojen karakterli para)
Para çarpaný = Geniþ para arzý / Dar para arzý
Biz toplam döviz mevduatý olarak neyi görüyoruz bankadaki o 300USD'yi görüyoruz. Yani her zaman geniþ para arzýný görüyoruz.
Ama o parayý biz yatýrmadýkki biz çekebilelim. O parayý krediler yarattý......
Geniþ para arzýndaki para aslýnda ne kadar gerçek?
Bu söylediðiniz iktisata giriþ dersinde anlatýlan "kaydi para" mekanizmasý zaten. Anlattýklarýnýz DTH ile sýnýrlý deðil, TL için de geçerli. Sistemin yaptýðý, 10 birim parayla, karþýlýklý olarak kiþileri 100 birim mevduat sahibi ve 100 birim kredi borçlusu yaparak ekonomik faaliyetlerin ihtiyaç duyduðu likiditeyi yaratmak. Bankacýlýðýn temeli bu zaten.
Bu paralar gerçek deðil, zaten iktisattaki adý da dediðim gibi "kaydi para". Ama bu durum bahsettiðim kredi borçlularýnýn, mevduat alacaklýlarýna karþý olan yükümlülüðüne halel getirmez. Nihayetinde borç boçtur, alacak alacak.
- - - - - - - - - -- - - - -- -- - - - - - - - - -
Winter is coming...
Yer Ýmleri