Herkese merhaba,
Aþaðýda orijinal çalýþmamý paylaþýyorum; grafikler geriye doðru ABD ve Türkiye enflasyonundan arýndýrýlmýþ dolar/TL kurunu gösteriyor. Rahmetli Yaþar Erdinç uzun vadede iki ülke para birimi arasýndaki deðiþimi ülkelerin enflasyon farklarý belirler demiþti, buna dayanarak bu grafikleri oluþturdum. Ýnternette hazýr bulunmuyor, TCMB'nin yayýnladýðý reel efektif döviz kuru farklýdýr, benim çalýþmam sadece dolar/TL kurunu içerir.
Grafiði nasýl oluþturduðumu merak edenler için bir örnek: 1 aralýk 2018'de dolar 5.157 ile dip yaptý, bu tarihten günümüze kümülatif tüfe %6 oldu, abd enflasyonu %1,825 oldu, birbirinden çýkarýp kura uygularsak o günkü kurun bugünkü reel deðeri 5,37 oluyor.
ilk grafik çok uzun vadeli ocak 1997'den günümüze son 22 yýlý gösteriyor, 2001 krizi net görülebiliyor, 2002 þubatta dalgalý kur rejimine geçildi 2002 öncesi verileri farklý gözle deðerlendirmek lazým onu da belirteyim. 2018 kur ataðýyla dev bir çanak tamamlandý.
ikinci grafik 2018 kur ataðý öncesinden günümüze kadar.. Açýk mavi bantý takip ederseniz dolar/TL kurunun bugünkü seviyesi dolar ataðý öncesi ve sonrasýndaki dip ile ayný seviyelerde. Mayýs 2018'den beri daha aþaðý gitmemiþ.
Yani benim yorumum þu þekilde, mavi bant bize
birkaç kuruþ hata payý haricinde dolar kurunun dipte olduðunu gösteriyor.

Yer Ýmleri