Bravo Cevdet bey dolar mý alalým yani ekonomist gibi konuþtunuz mübarekHaluk Bürümcekçi'nin tablosuna göre; merkez bankasý döviz fiyatlarýnýn yükseliþini durdurma çabasýyla, kamu bankalarý üzerinden geçen yýl baþýndan bu yýlýn Eylül ayý sonuna kadar 128.9 milyar dolar satýþ yaptý. Bu satýþ rakamýnýn 92.0 milyar dolarý bu yýlýn ilk 9 ayýna, ait.
Ayrýca kamu bankalarý da Eylül sonu itibariyle kendi varlýklarýndan döviz satýþý yaparak 39.814 milyar TL(5.1 milyar dolar) döviz açýk pozisyonu verdiler.
Sonuç olarak merkez bankasýnýn kamu bankalarý üzerinden ve kamu bankalarýnýn kendi kaynaklarýndan geçen yýl baþýndan bu yýlýn Aðustos ayý sonuna kadar döviz fiyatlarýndaki yükseliþi durdurma çabasýyla yaptýklarý döviz satýþlarýnýn tutarý 128.9 5.1=134 milyar dolara yükseldi.
DENÝZ43 ÜSTADIN YORUMU...
Henüz pandemi yokken, yýlýn baþýnda bu yýl sonu için 1usd:7.50 TL öngörmüþtüm, daha sonra bozulan makroekonomik göstergelerle(yüksek enflasyon, yüksek cari açýk, turizm gelirlerinin büyük darbe almasý, rezervlerin 130 milyar dolar buharlaþmasý, ülke kredi notunun yatýrým yapýlabilir seviyenin 5 kademe altýna kadar indirilmesi, yaklaþan jeostratejik riskler... ), yýl sonu öngörümü 1usd:8.50 TL'ye revize etmiþtim. Bu öngörümü hala koruyorum. Yýl sonu kapanýþýný gördükten sonra 2021 yýlý için de bir öngörüde bulunurum.

Yer Ýmleri